Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Hyundai Ioniq 6 lanserad

Extremt lågt luftmotstånd ger längre räckvidd.

Av / 2022-06-29 - 15:58
Hyundai Ioniq 6 lanserad

Om du tycker att det är något bekant med nya Ioniq 6 kan det bero på att du har sett Hyundai Prophecy Concept, som vi har berättat om tidigare. Nya Ioniq 6 är väldigt lik, men inte identisk – vi kommer att komma tillbaka till det, men det råder ingen tvekan om att konceptbilen har stått modell för Ioniq 6.

Den blir en elbil i mellanklass. Med en längd på 485 cm är den något längre än storsäljaren Ioniq 5, och är i samma klass som bland annat Tesla Model 3. Det är knappast en slump, och precis som Model 3 har den en konventionell baklucka. Alltså inte kombilucka som Ioniq 5 har.

Ioniq 6:

  • Längd 485,5 cm
  • Höjd: 149,5 cm
  • Bredd: 188 cm
  • Hjulbas: 295 cm
  • Prisindikering: ca 600 000 kr
  • Räckvidd: Uppskattad 500–600 km
★03 CE Main KV Streamliner
★03 CE Main KV Streamliner

Intressant nog är Huyndai mest intresserade av att prata om designen, och hittills säger de ingenting om motorer, batterikapacitet eller räckvidd. Men eftersom den är baserad på Hyundais 800 V Global Modular Platform (E-GMP), förväntar vi oss att den får Ioniq 5-batteripaketet på 77,4 kWt. Det klarar 480 km enligt WLTP-standarden, men eftersom Ioniq 6 är ännu mjukare med en luftmotståndskoefficient på mycket låga 0,21 kommer det sannolikt att räcka ännu längre.

08 CE KV Ethical Uniqueness
08 CE KV Ethical Uniqueness

Streamline-designen (ja de kallar den faktiskt så), som påminner lite om silhuetten på en Mercedes CLA, skiljer sig från konceptbilen på flera områden. Specialdörrarna hade uppenbarligen blivit för speciella, så här finns konventionella dörrar med b-stång i mitten och traditionellt bagageutrymme med samma typ av lucka som Model 3 har.

Så vi pratar om en sedan, inte en kombikupé, för att använda välbekanta beteckningar.

★03 CE Main KV Mindful Cocoon rev
★03 CE Main KV Mindful Cocoon rev

Hyundai lovar en rymlig interiör. Med ett plant golv och tillräckligt med utrymme i baksätet, även med plats för barnstolar, och framför det har den ett skärmarrangemang som liknar det vi känner till från Ioniq 5 och KIA EV6.

Genomskinliga dörrfickor, dynamisk innerbelysning – och kameror med invändiga skärmar i stället för ytterbackspeglar som tillval – kan ses på pressbilderna. Som har fått namn som Mindful Coocon och Ethical Uniqueness. Vi skojar inte, bara se själv:

★01 CE Main KV Mindful Cocoon
★01 CE Main KV Mindful Cocoon

Det finns förstås många fina ord om hållbarhet och inspiration (varför är lite oklart), bland annat golvmattor av återvunnet fiskenät, ekologiskt behandlat läder i sätena. Medan takdetaljer är tillverkade av bio-PET och instrumentbrädan i bio-TPO, används biolack med vegetabiliska oljor.

★04 CE Main KV Streamliner
★04 CE Main KV Streamliner

Vi är lite besvikna över att Hyundai inte behöll baken från konceptbilen. Hur coolt hade det inte varit med den bakre ”grillen” som inte ser ut som något annat du ser på vägarna. I stället har Hyundais konstruktörer valt den säkra lösningen med över 700 parametriska- pixlar i bakljusen, strålkastarna, runt ventilerna och sensorerna, och man kan till och med hitta dem i mittkonsolen.

★01 CE Main KV Streamliner
★01 CE Main KV Streamliner

Mer information om Ioniq 6 kommer att dyka upp under hösten, då vet vi mer om batteri, räckvidd, effekt och kanske pris.

07 CE KV Ethical Uniqueness
07 CE KV Ethical Uniqueness

Läs också testet av Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5

Unik familjebil överraskar stort

Ioniq 5 är en bil som många har väntat på. Och bilen gör ingen besviken.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen