Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

High Premium Sonus faber Sound System i Maserati GranTurismo

Skräddarsydd anläggning på 1195 Watt med 19 högtalare.

Av / 2023-02-21 - 17:13
High Premium Sonus faber Sound System i Maserati GranTurismo

Maserati och Sonus faber är en naturlig match. Den ikoniska sportbilstillverkaren och Italiens mest kända high-end högtalartillverkare har tidigare gått samman för att sy ihop ett ljudsystem för flera Maserati-modeller. Den blixtsnabba tvåsitsiga MC20, och den mer familjevänliga Grecale, får snart sällskap av 2+2-kupén GranTurismo.

Alla tre kommer att finnas antingen med en bensinmotor eller med en helelektrisk drivlina. De elektriska kommer att kallas Folgore, vilket betyder blixt på italienska.

Maserati GranTurismo kan levereras med två nya ljudanläggningar från Sonus faber och är helt oberoende av drivlinan.

Foto Sonus faber

Mario Passarelli, utvecklingschef på Sonus faber, säger att de två anläggningarna är kalibrerade till samma höga kvalitetsstandard som de alltid använder. Med Sonus faber exakta mätningar och faskorrekt filosofi ska anläggningen leverera klarhet och prestanda – utan örontrötthet, i en tredimensionell ljudbild, säger Passarelli i ett pressmeddelande från Sonus faber.

Jag är övertygad om att det omfattande arbete vi har gjort med Maserati-teamet kommer att ge GranTurismo-kunderna en sann live-upplevelse med vår karaktäristiska naturliga ljudkaraktär.

Foto Sonus faber

GranTurismo kan levereras med vad Sonus faber kallar Premium Audio System. Det är uppbyggt med 14 högtalare som drivs av totalt 860 watt effekt. Det borde räcka för de flesta, trots allt talar vi om en fyrsitsare och inte en enorm SUV. Men det finns alltid några som vill ha mer, och då kan Sonus faber och Maserati erbjuda ett High Premium Audio System.

Här finns totalt 19 högtalare, 1 195 (!) watt effekt, allt i samma kupé.

Foto Sonus faber

Sonus faber har också lagt till två ljudprofiler i Premium Audio-anläggningen. Amati och Guarneri, som förresten båda var fiolbyggare i Cremona. Högtalarna i Premium Audio-anläggningen är fördelade på två diskanter framtill, tre mellanregisterelement, två baselement, medan de två bak får två diskanter och två mellanregister. Två mellanregister används också för 2D-surround, och på där bak sitter en subwoofer som bara den drivs av 200 watt.

Foto Sonus faber

High Premium Audio System

Den största anläggningen har fått ljudprofiler som heter Reference och EX3MA. Här är de 19 högtalarelementen av ännu högre kvalitet, fördelade på tre diskanter fram, tre mellanregisterelement, två höjdkanaler och två baselement. Där bak finns det två diskanter och två mellanregister. Ytterligare två mellanregister ger systemet 3D-surround, och där bak finns också en subwoofer som får 200 watt själv.

Foto Sonus faber

Maserati Grecale Folgore med Sonus Faber

Vi har provat Sonus Faber-anläggningen i Maserati.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen