Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

General Motors satsar på batteri

GM planerar fler än 20 elbilar, en av de första blir Cadillac Lyriq.

Av / 2020-03-06 - 10:42
General Motors satsar på batteri

Man betraktar kanske inte stora amerikanska bilar som särskilt miljövänliga, men General Motors tänker annorlunda. De satsar på en ny elbilsplattform som kommer att synas först i koncernens flaggskepp: Cadillac Lyriq. En stor elektrisk SUV som visades upp som rendering 2019, men som GM planerar att sätta i produktion 2021.

Den bygger på den nya BEV3-plattformen som GM planerar att använda i kommande elbilar. Batterikapaciteten ska vara skalbar från 50 till 200 kWh, med mellan 6 och till 12 batterimoduler, vilket gör plattformen lämplig för elfordon i olika storlekar.

Den stora elektriska stadsjeepen ska göra sin debut i april och blir den första av 22 nya elbilsmodeller som GM planerar att lansera före 2023. Plattformen kommer också att användas i GM:s andra märken – Buick, Chevrolet och GMC – och i den självkörande Cruise Origin som GM planerar att börja tillverka mot slutet av 2021.

Med 200 kWh och 400-voltsbatterier ska batterikapaciteten ge en räckvidd på 640 km. Cadillac Lyriq är naturligtvis fyrhjulsdriven, med en 180 kW elmotor fram och en 250 kW bak, som tillsammans ger en motoreffekt på 450 hästkrafter.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

Helsvart Volvo med en överraskning

GTI:n är tillbaka

0–100 km/h på 2,2 sekunder

Extra lång elcykel för barnfamiljer

Robottaxi-stöldförsök i Los Angeles slår fel

Smart #3 är en läckerbit

Här är Peugeots viktigaste bil

Vi har sett Xiaomis elbil

0
Rulla till toppen