Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Försäljningsförbud för osäkra laddboxar från Easee

Elsäkerhetsverket har granskat laddboxar vilket lett till försäljningsförbud för två modeller.

Av / 2023-03-16 - 23:04
Försäljningsförbud för osäkra laddboxar från Easee

De svenska myndigheterna har infört försäljningsförbud för två elbils-laddboxar från Easee, Försäljningsförbudet beror bland annat på bristande jordfelsbrytare, då den har en elektronisk lösning istället för den rekommenderade elektromekaniska. Elsäkerhetsverket menar att det kan innebära att den inte alltid löser ut när den ska.

Myndigheten anmärker även på att boxarna Easee Home och Easee Charge saknar ett likströmsskydd, som ska säkerställa att jordfelsbrytaren fungerar som den ska.

Läs också Snart laddar de 40 mil på 5 minuter Nya batterier blir billigare och bättre och löser alla problem med räckvidd. Och de kommer innan du vet ordet av.

Easee kan fortsätta användas

Elsäkerhetsverket menade i sitt beslut att det inte fanns någon omedelbar risk för liv och hälsa vid användning av produkterna, men man hade instruerat Easee att sluta sälja dem och rätta till de fel som identifierats.

NAF Jan Tore Gjoby-scaled
Jan Tore Gjøby, rådgivare inom laddning och batteriteknik på NAF. (Foto: NAF)

Kunder bör vara försiktiga

På frågan från norska Motor (intressegruppen NAF:s tidning) om Easee-ägare borde vara oroliga säger NAF:s laddexpert Jan Tore Gjøby:

– Nej, inte på kort sikt. Men jag skulle inte vilja använda en sådan laddstation i flera år. Det skulle vara lite som att konsekvent köra 90 km/h på en 80-sträcka. Det brukar gå bra, men förr eller senare kommer du att köra av vägen.”

Grundaren av Easee, Jonas Helmikstøl, försäkrar sina kunder om att de kan fortsätta att ladda sina bilar på ett säkert sätt utan att vidta några ytterligare åtgärder. Easee överklagar myndighetens beslut.

Läs mer hos Elsäkerhetsverket

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Rulla till toppen