Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Förarlös bil besegrar Londons trafik – med Bill Gates ombord

Riktiga självkörande bilar är precis runt hörnet, enligt start-up firman Wayve. Och för att bevisa det släpptes deras testbil loss på Londons gator - med Bill Gates i framsätet.

Av / 2023-03-30 - 17:45
Förarlös bil besegrar Londons trafik – med Bill Gates ombord

Näst efter Virtual Reality är självkörande bilar den teknik som har varit ”precis runt hörnet” under längst tid. Utan att riktigt komma dit. Elon Musk har lovat full autonomi i Teslas bilar nästa år. Det är ett löfte han har gett varje år sedan 2014!

Det brittiska uppstartsföretaget Wayve har inte lovat ett datum för när deras bilar kommer att uppnå full autonomi i trafiken. Men med tanke på vad de visar upp ser det jäkligt lovande ut!

Företaget bjöd in Bill Gates för en tur i en bil som använder deras AV2.0. Och för att inte göra det för lätt, ägde körturen rum i London, som förmodligen har den mest kaotiska trafiken av någon stad i västvärlden!

I videon nedan kan du se Bill Gates kryssa runt Londons rusningstrafik, äta fish & chips medan bilen undviker cyklister, fotgängare och bilar som utför de mest oförutsägbara manövrar – som att byta körfält och göra en u-sväng framför Gates med sällskap.

Eftersom bilen inte är färdigutvecklad fanns det en reservförare som alltid var redo att ta tag i ratten om bilen förlorade kollen på trafiken. Vilket enligt Gates hände ”ett antal gånger”.

Enligt Wayve bygger AV2.0 på en annan teknik än andra självkörande bilar. I stället för att bygga en enorm databas med regler och undantag från alla tänkbara situationer används djupinlärnings-AI för att lära sig hur det är att köra bil i allmänhet. Och att tillämpa den kunskapen på andra situationer. Det betyder att bilen i princip kan köra var som helst – och inte bara på specifika, förprogrammerade rutter.

Det är fortfarande bara en testmodell, och det hör till bilden att Bill Gates är medinvesterare i Wayve via Microsoft. Men det är fortfarande en övertygande bedrift! Personligen älskar jag London, men så långt det är möjligt kommer jag aldrig att låta mig transporteras med bil genom stan! Även om det finns en förare.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen