Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Eve Air Mobility klara med vindtunneltester av sin eVTOL

Eve kanske inte blir först ut med en flygande bil men flygindustrin tror på deras prototyp.

Skrivet av / 2023-05-21 - 13:25
Eve Air Mobility klara med vindtunneltester av sin eVTOL

Den brasilianska elflygplanstillverkaren Eve Air Mobility grundades så sent som 2020 med målet att accelerera utvecklingen av flygande UAM-fordon (Urban Air Mobility) för städer. Det är dock inga nybörjare som ligger bakom då företaget är avknoppat från flygplanstillverkaren Embraer. De börsnoterades på New York-börsen förra året med United Airlines och Rolls-Royce som stora investerare.

(Illustration: Eve Air Mobility)

Deras farkost är en så kallad eVTOL (electric Vertical Take-Off and Landing vehicle) och har beskrivits som en flygande taxi. Den är 100 procent elektrisk och har en räckvidd på 100 kilometer. Farkosten prioriterar säkerhet, bekvämlighet och låg ljudnivå snarare än prestanda eller räckvidd.

Nu har man kommit så långt att man testar luftmotståndet för att finslipa designen. För att förenkla konstruktionen och minimera felkällor har farkosten dedikerade rotorer för att lyfta och landa, med fasta vingar för horisontell flygning.

Windtunnel (Foto: Eve Air Mobility)

“The information we obtained during this phase of development has helped us further refine the technical solutions of our eVTOL, before committing to production tooling and conforming prototypes,” said Luiz Valentini, Eve’s top technology officer.

Eve Air Mobility räknar med att spika komponenterna under första halvåret och att färdigställa en fullskalig prototyp under andra halvåret. Man räknar med att använda 2024 för testande, med siktet inställt på säljstart under 2026.

“The Eve eVTOL is unlikely to be first to market, although the order pipeline provides runway to capture market share of the emerging eVTOL market,” according to Jefferies analysts.

Företaget har redan beställningar på 2 800 eVTOL-fordon.

Läs mer hos Eve Air Mobility

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Elektrisk motorbåt får Polestar-design

När kommer Teslas fyrhjuling? Kanske snart.

Flygande bil ett steg närmare verklighet

Volvo EX30 får fler säkerhetssystem

Så blir ljudet i Volvo EX90

Här är Volvos bebis

Rulla till toppen