Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Elon Musk på Tesla Investor Day: Billigare Tesla-modell kommer

Tesla Motors Master Plan 3.0.

Av / 2023-03-02 - 17:24
Elon Musk på Tesla Investor Day: Billigare Tesla-modell kommer

Många hade hoppats på en Tesla Model 2, men Elon Musk presenterade inga nya modeller under Tesla Investor Day den 1 mars i Austin, Texas.

I stället handlade det om en ny gigafabrik i Monterrey, Mexiko, en ny batterielektrisk plattform med mer kostnadseffektiv batteriteknik – och ett mål om att producera 20 miljoner fordon till 2030.

I presentationen, som varade i över fyra timmar (!), lanserade Musk Tesla Motors Master Plan del 3, Musk sa att Tesla har som mål att halvera produktionskostnaderna och att nästa generation batterielektriska Tesla-modeller ska produceras på en ny plattform, och byggas med hög grad av automatisering vid den nya gigafabriken i Mexiko.

Gigafactory i Monterrey, Mexico. Ill. Tesla

En stor del av kostnadsbesparingarna kommer från effektivare produktionslinjer. Batterier integrerade i bilens struktur, effektivare montering på mindre utrymme och mer parallella operationer ska förkorta den tid det tar att producera en bil, och därmed också kostnaden per bil.

Det är Tesla kan få ner priset på kommande Model 2 – eller vad det nu ska heta, ner till 25 000 dollar.

Cybertruck före Tesla Model 2

Tesla Model 2? Ill. Tesla

Tesla meddelade också att de ska sluta med sällsynta jordartsmetaller i framtida produktion och minska innehållet av kiselkarbid (SiC) i drivlinan med 75 procent.

Cybertruck närmar sig och Tesla antyder att de kommer att starta produktionen under sommaren 2023, och Tesla kommer att leverera de första bilarna 2024. Den kommer att tillverkas med mindre elektronik, med 48 Volt-teknik med lägre strömstyrka (Ampere) än vanligt. Det minskar behovet av långa och kraftiga kablar och ska ge en betydligt lägre energiförlust, enligt Tesla.

Ännu en ny modell?

Cybertruck. Foto Tesla

Enligt Tesla utvecklar och tillverkar de 85 procent av elektronikstyrningen i sina bilar. Från nästa generation är målet att producera 100 procent av elektronikstyrningen, inklusive programvaran, som blir alltmer avancerad. Till exempel samlas krockdata i en databas, som används för att göra förbättringar av kommande mjukvara, till exempel när bältessträckare ska dra åt och släppa efter, och hur bilarna ska undvika hinder som kan leda till en kollision.

En av de otaliga bilderna i den långa presentationen visade Teslas modellprogram. På vänster sida av långtradaren som kallas Semi, är de fyra nuvarande modellerna. På höger sida känner man genast igen Cybertrucken, men under två vita lakan finns två kommande modeller.

Om en av dem är Tesla Model 2, Model Q eller Model A, vad namnet nu blir, är frågan: Vilken modell gömmer sig under det andra lakanet?

PS: När börserna öppnade i USA i dag efter Tesla Investor Day föll Tesla-aktien åtta procent. Vilket kan tyda på att marknaden också var besviken över att Elon Musk inte visade någon ny Tesla-modell.

Tesla Investor Day Tesla lineup. Ill. Tesla

 

 

 

Tesla Model 2 närmar sig

Budget-Tesla kan sätta räckviddsrekord.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen