Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

e-Lorean

Elektrisk DeLorean med Dynaudio-ljud

Av / 2022-05-27 - 08:22
e-Lorean

Alla kommer ihåg Docs totalt ombyggda DeLorean, som flyger tillbaka till framtiden med en förvirrad hund bakom ratten, och en skraj Marty McFly som filmar alltihop. När dr. Emmet L. Brown – Doc – skickar ut hunden ur nuet.

Scenen gjorde filmen odödlig och bilen fick legendstatus. Kanske inte helt välförtjänt. Den sattes ihop okvalificerade arbetare i Nordirland och hade en fattig V6:a från PRV, med ynka 132 hästkrafter som gav den en måttfull racerfart.

Det har aldrig hindrat folk från att vända sig efter den på gatan när Giugiaros skarpa linjer glider förbi. Den silkesmatta aluminiumkarossen har prytt många pojkrum på en blank affisch – och nu ryktas det att DMC DeLoran snart är tillbaka med en helelektrisk batteribil.

Det är inte den som syns på bilden nedan, det är originalet, utan en elektrisk version som går på batteri

IMG 7863
Foto: Lasse Svendsen

Egentligen är det varken en DeLorean eller en Doc-modifierad version, utan ett projekt av Arnin Pohl, ägaren till Wunderkind Invest – och E-Works Mobility. Det finns ingenting kvar av V6-motorn. I stället har bilen ett 35 kW-batteri och en elmotor som ger nästan 300 hk.

Den ger inte särskilt lång räckvidd, men håller för ett par 0–100 på 5,4 sekunder. Inte särskilt imponerande i dessa batteridrivna tider kanske, men med tanke på att originalet tog drygt 10 sekunder på sig att göra samma sak så är det inte så dumt.

IMG 7865
Foto: Lasse Svendsen

Bromsar, stötdämpare och fjädring är anpassade till den nya drivlinan och gänget bakom projektet insisterar på att den ligger mycket bättre på vägen än originalet. Som ofta modifierades av ägarna när det snabbt upptäckte att den varken accelererade, styrde eller bromsade som man kunde förvänta sig av en sportbil.

Just den här är dessutom utrustad med en ganska så häftig stereo från Dynaudio. Men den är inte riktigt färdig, därför vill Dynaudio inte berätta så mycket om den Vi får bara gissa om den befinner sig på Contour- eller Confidence-nivå.

Det får vi nog veta tids nog, under tiden kan vi ju alltid drömma om hur en elektrisk DeLorean med modifierat chassi är att köra.

IMG 7864
Foto: Lasse Svendsen

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

Helsvart Volvo med en överraskning

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen