Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Crescent ELMA har ABS-bromsar

Säker inbromsning med avancerad bromsteknik.

Av / 2022-03-02 - 10:43
Crescent ELMA har ABS-bromsar

Nu för tiden tänker man inte på det, men en gång i tiden var det förknippat med större risker att bromsa kraftigt med bilen. Det kunde leda till sladd som gjorde att man tappade kontrollen över bilen och körde av vägen.

Allt ändrades 1978 när Mercedes-Benz lanserade låsningsfria bromsar i S-klassen – Anti-lock Braking System, eller bara ABS – och nu för tiden är det standardutrustning på alla bilar.

Men inte på cyklar. Inte så vitt vi vet. Jodå, det finns på motorcyklar, men Crescent är bland de första som sätter ABS-bromsar på en elcykel.

Crescent Elma 3
Crescent Elma

Crescent ELMA är en uppgraderad version som har med motordrift på pedaler och integrerade ABS-bromsar. Enligt undersökningar sker mer än 50 procent av cykelolyckor vid inbromsning, och med ABS-bromsar minskar risken för olyckor, enligt Crescent.

– Vi ser en generell efterfrågan på utökad säkerhet från cyklisten. Att utrusta fler modeller, i olika prisklasser med låsningsfria ABS-bromsar, är en av flera satsningar vi gör för att göra det tryggt och säkert att välja elcykeln, säger Johanna Smedberg som är ansvarig för produktutveckling vid Crescents fabrik i Varberg.

Cykeln har Crescents Koppla Light som ger en överblick över batteri- och laddningsstatus, och batteriet är utrustat med stöldskydd.

Här är en video som visar ABS-bromsarna på ELMA:

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen