TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Crescent ELMA har ABS-bromsar

Säker inbromsning med avancerad bromsteknik.

forfatter
Publicerad 2022-03-02 - 10:43

Nu för tiden tänker man inte på det, men en gång i tiden var det förknippat med större risker att bromsa kraftigt med bilen. Det kunde leda till sladd som gjorde att man tappade kontrollen över bilen och körde av vägen.

Allt ändrades 1978 när Mercedes-Benz lanserade låsningsfria bromsar i S-klassen – Anti-lock Braking System, eller bara ABS – och nu för tiden är det standardutrustning på alla bilar.

Men inte på cyklar. Inte så vitt vi vet. Jodå, det finns på motorcyklar, men Crescent är bland de första som sätter ABS-bromsar på en elcykel.

Crescent Elma 3
Crescent Elma

Crescent ELMA är en uppgraderad version som har med motordrift på pedaler och integrerade ABS-bromsar. Enligt undersökningar sker mer än 50 procent av cykelolyckor vid inbromsning, och med ABS-bromsar minskar risken för olyckor, enligt Crescent.

– Vi ser en generell efterfrågan på utökad säkerhet från cyklisten. Att utrusta fler modeller, i olika prisklasser med låsningsfria ABS-bromsar, är en av flera satsningar vi gör för att göra det tryggt och säkert att välja elcykeln, säger Johanna Smedberg som är ansvarig för produktutveckling vid Crescents fabrik i Varberg.

Cykeln har Crescents Koppla Light som ger en överblick över batteri- och laddningsstatus, och batteriet är utrustat med stöldskydd.

Här är en video som visar ABS-bromsarna på ELMA:

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du beställa din Polestar 6 Polestar 6 blir en Porsche-mördare
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billigare Tesla Y? Det finns tecken på att Tesla har en bakhjulsdriven Model Y på gång. Den byggs i så fall i Tyskland och har ett mindre batteri – och den kan komma väldigt snart.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend