Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Superflexibla elbilar med Kia PBV

På CES-mässan presenterade Kia ett helt nytt koncept för flexibel mobilitet. Kia PBV kan vara en taxi på dagen, en skåpbil på natten och en familjebil på helgerna.

Skrivet av / 2024-01-11 - 16:34
CES 2024: Superflexibla elbilar med Kia PBV

Under namnet Platform Beyond Vehicle (PBV) kommer Kia att möta olika transportbehov på ett helt nytt sätt.

Kias PBV-plattform är modulär, vilket innebär att samma chassi enkelt kan omvandlas till allt från en taxi till en skåpbil och en familjebil. Tekniken kallas ”Easy Swap” och bygger på utbytbara moduler som fästs på chassit. Detta gör att bilen kan vara en taxi på dagen, en skåpbil på natten och en familjebil på helgerna.

Kia PBV PV1_PV7 exterior docking
Foto: Kia

Kommer att sättas i produktion

Kia visade upp fem PBV-koncept på CES, bland annat Concept PV5, PV7 och PV1. Och det finns redan planer på att sätta bilarna i produktion. PV5 är planerad att sättas i produktion så tidigt som 2025. Modellen är en flexibel elbil som är optimerad för långväga transporter.

Läs också Snart kan du köpa en elbil med en inbyggd miniquadrokopter Den ena nya elbilen från Xpeng ser ut som en Cybertruck och döljer en flygande mini quadrokopter. Den andra är en riktig flygande bil.

Företaget ser stora möjligheter till skräddarsydda lösningar baserade på kundernas individuella behov. Kia satsar stort på hållbarhet i PBV-projektet, bland annat genom att använda återvunnet material.

De konceptbilar som visades upp kännetecknades av funktionell och robust design med fokus på enkelhet och användarvänlighet. Stora skjutdörrar med god åtkomst till ett rymligt och flexibelt lastutrymme.

Kia PBV PV5 HR exterior
Kia PV5 blir den första bilen på den nya plattformen (Foto: Kia)

Kia PBV: Första modellen 2025

Kias PBV-initiativ består av tre faser. I fas ett introduceras PV5-modellen, medan fas två innebär en utvidgning av PBV-sortimentet och införandet av skräddarsydda AI-baserade mobilitetsplattformar.I fas tre kommer PBV att integreras i framtida smarta stadsmiljöer med självkörande bilar.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

Tesla Model Y krossar allt i Europa

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen