Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

BYD Seagull: Kommer till Europa

Det har bekräftats att BYD kommer att lansera den tokbilliga småbilen Seagull i Europa.

Av / 2023-07-27 - 11:15
BYD Seagull: Kommer till Europa

Elbil24 fick under en resa till Kina bekräftat från BYD att den billiga småbilen Seagull kommer till Europa.

Marknaden för kompakta elbilar har inte tagit fart som man hoppats, främst för att de ofta inte är särskilt mycket billigare att producera än de större SUV:arna, och inte minst för att testerna för Euro NCAP:s säkerhetskrav har blivit så omfattande och dyra att de i stort sett suddar ut skillnaderna mellan prisvärda och dyrare bilar.

Läs också Välutrustad småbil – tror att den är större Kia Niro EV är kanske den vettigaste småbilen som finns. Den kan dessutom ge flera kilowatt ström till elektriska apparater.

10 600 dollar

Men BYD verkar ha löst mycket av problemet med den lilla Seagull, som lanserades i Kina för den nätta summan av 10 600 dollar.

Någon tidsram för den europeiska lanseringen har inte satts. Men vi får vänta ett tag, eftersom den något större småbilen Dolphin är på väg, och kommer att behöva tillbringa lite tid på marknaden innan den kan utmanas av en mindre – och betydligt billigare – lillasyster.

Enligt Elbil24 är det “anmärkningsvärt hur mycket bil den ger för pengarna. Den upplevda kvaliteten var inte heller sämre än de lite större bilarna.”

Läs också Inte lika förnuftig längre Nissan Leaf förtjänar en del av äran för elbilsrevolutionen. Det är dags att tacka av den för lång och trogen tjänst.

BYD Seagull får högre pris i Europa

BYD Seagull kommer dock inte att vara lika billig i Europa. Anledningen är de ovan nämnda strikta Euro NCAP-säkerhetskraven. De omfattande säkerhetstesterna kommer att höja priset. Men genom att inte sikta på hela 5 stjärnor, utan istället på 4, kan man utelämna en del av den mest “överflödiga” säkerhetsutrustningen, i en bil som till stor del är avsedd för stadskörning snarare än långa vägsträckor i högre hastigheter. Till exempel kan man överväga att slopa automatisk inbromsning.

– “Vi kollar om köpare av den här typen av bilar bryr sig särskilt mycket om Euro NCAP, även om vi naturligtvis vill leverera en säker bil”, säger en representant för BYD till Elbil24.

Genom att skära ner på säkerhetskraven, men “ändå leverera en säker bil”, är målet att få bilen under 20 000 dollar, cirka 200 000 kronor.

Frågan är om det är tillräckligt billigt. I så fall kommer “världens billigaste elbil” att konkurrera med den pålitliga Nissan Leaf i det här landet. Elbil24 menar därför att priset måste bli ännu lägre.

Källa: Elbil24

Läs också:

Har Tesla helt förändrat bilmarknaden?

Nu får du plötsligt en rymlig Model Y familjebil till priset av en småbil. Det borde få konkurrenterna att darra.

Läs mer
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Rulla till toppen