TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

BMW iX Flow

Eller vad sägs om en 31'' 8K-skärm i baksätet?

forfatter
Publicerad 2022-01-06 - 19:15

Den går inte att beställa riktigt än, men BMW visar hur de tänker att en bil kan utrustas med elektroniskt bläck – E Ink – för att kunna byta färg. Med ett specialutvecklat ytskikt, samt elektroniskt bläck, kan man få ytan att ändra färg från vitt till svart med grånyanser. Gärna i ett mönster enligt egen önskan, se bara på videon härunder.

E Ink har redan existerat länge i läsplattor och används bland annat av Remarkable. De som använder läsplattor vet att batteritiden nästan varar för evigt, vilket beror på att E Ink endast använder ström när innehållet på skärmen förändras.

Här ser BMW för sig att de små mikrokapslarna på ytan, som innehåller vita och svarta pigment, kan användas för att öka räckvidden. En vit yta reflekterar solljus och reducerar behovet för att skruva upp luftkonditioneringen på full styrka, medan en svart yta absorberar värme och minskar därmed behovet för att skruva upp värmen.

Då kan bilen ändra färgen efter vädret – eller så kan man självklart skapa det mönster man själv tycker är snyggt, kan tänkas. Det kommer väcka en viss uppmärksamhet i trafiken för den som blir omkörd av en BMW som byter färg.

BMW ser för sig att mikrokapslarna i framtiden kan användas med färgpigment, inte bara med svarta och vita pigment, och då kan man kanske byta från blått till rött eller växla mellan favoritfärgerna.

BMW Theatre Screen
Men länge innan du kommer kunna beställa en BMW med E Ink, kan du troligtvis få en 31 tums skärm i taket för baksätespassagerarna. BMW kallar det Theatre Screen, och det är en 8K-skärm i 32:9-format som, tillsammans med Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound-systemet, ska ge en bioupplevelse av det ovanliga slaget.

Tillsvidare säger BMW att de har planer om att integrera Amazon Fire TV så att man kan streama innehåll via 5G-nätet, men Theatre Screen-systemet – som lanseras inom snar framtid, kommer garanterat att kunna erbjudas av fler än bara Amazon.

Läs också BMW iX xDrive40: Förstklassig komfortexpress BMW iX xDrive40 är en skön plats att vara på, både på korta och långa resor.

 

Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Landet planerar förbud mot elbilar Anledningen är den hotande energikrisen.
Opel Astra lanseras i två elektriska versioner Sports Tourer Electric kan bli bilen familjen önskar sig.
Buzz vänder på en femöring! Den moderna versionen av folkvagnsbussen är en riktig fullträff – bortsett från ett problem.
Snabbare Abarth Fiat 500e Kommer snart med mer kraft och fejkat motorljud.
Den ikoniska Golf återuppstår som elbil Kommer förmodligen som elektrisk Golf GTI också.
Följ Ljud & Bild