TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Årets bil 2023 är elektrisk

Car of the Year för 2023 har utsetts.

forfatter
Publicerad 2023-01-17 - 14:50

I 59 år har en jury bestående av flera europeiska journalister utsett årets bil. Den allra första var en Rover 2000, sedan dess har de flesta europeiska och några japanska biltillverkare vunnit årets bil. Eller Car of the Year som priset heter.

I år är första gången en amerikansk bil vinner priset, bortsett från Opel Ampera från 2012, som baserades på en Chevrolet Volt.

Car of the Year 2023 blev, efter utslagsrundan där 27 bilar förvandlades till en final med sju bilar, Jeep Avenger. Det är en kompakt elektrisk crossover du snart kan köpa här.

Totalt röstade 62 jurymedlemmar från 22 länder och till slut var det Jeep Avenger som rodde hem Car of the Year.

Antionella Bruno, chef för Jeep Europe, och danska Søren Rasmussen. ordförande för Car of the Year. Foto: COTY

Avenger fick totalt 328 poäng, och 21 av jurymedlemmarna hade den som etta.

Volkswagen ID.Buzz tog andraplatsen med 241 poäng och Nissan Ariya slutade trea med 211 poäng. Topp fem-listan såg ut så här:

  1. Jeep Avenger 328 poäng
  2. Volkswagen ID.Buzz 241 poäng
  3. Nissan Ariya 211 poäng
  4. Kia Niro 200 poäng
  5. Renault Astral 163 poäng

Det är första gången en Jeep vinner Car of the Year, men inte första gången ett märke inom Stellantis-gruppen, som Jeep tillhör, vinner. Fiat, som också ligger under Stellantis-paraplyet, har flest vinster i Car of the Year. Åtta, sedan Fiat 124 vann 1967.

Läs också Här är alla nya elbilar som kommer 2023 Alla nya modeller från 25 märken.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”Årets bil 2023 är elektrisk”

  1. ”I år är första gången en amerikansk bil vinner priset, bortsett från Opel Ampera från 2012, som baserades på en Chevrolet Volt.”

    Formellt riktigt, men All teknik och elbilsystemet i Volt var utvecklat av Opel och Volt baserades på bottenplattan från Opel Astra, så speciellt mycket amerikanskt, utöver kaross och inredning, var det inte i denna ”amerikanska bil”.

    Svara

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Kan förvandlas till pickup Renodlad tuffing för en aktiv livsstil.
Världens snabbaste gatubil är rent ut sagt skrämmande Mytomspunna Model S Plaid uppmuntrar till att bryta mot lagen. Och inte bara på grund av hastigheten.
Polestar 2 får bakhjulsdrift och mer kraft Snabbare, sportigare och med längre räckvidd.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid – galenskap på fyra hjul! Geir och Audun har provkört Tesla Model S Plaid! Hela testet kommer lördag, här får du en liten försmak.
Det här är Årets bil 2023 Car of the Year för 2023 har utsetts.
Följ Ljud & Bild