Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Är svampar framtiden? Och får vi se det i Kia EV3?

Kia överväger interiörer med detaljer från svampar, i jakten på mer hållbara bilar. Kanske ser vi det redan i Kia EV3 i år.

Skrivet av / 2024-01-05 - 18:25
Är svampar framtiden? Och får vi se det i Kia EV3?

Kia har en hållbarhetsnyhet som demonstreras i konceptversionen av Kia EV3.

Fordonsindustrin utforskar ständigt nya sätt att göra bilarna mer miljövänliga och hållbara. Idag kan du hitta interiörer som delvis är tillverkade av återvunna plastflaskor och säten klädda med ull och återvunnen polyester. Till exempel.

Konstgjorda lösningar är inte alltid lika hållbara som gammalt hederligt läder, så det krävs ytterligare forskning för att säkerställa att inredningen håller under bilens hela livslängd.

Forskningen hittar ständigt nya vägar, och nu har Kia upptäckt att svampar kan användas i delar av interiören.

Kia EV3 concept interior 1
Foto: Kia

Svamptrådar i mittkonsolen på EV3

På konceptversionen av EV3, en slags kompakt version av den stora SUV:en EV9 som lanseras i år, är mittkonsolen klädd i ett mjukt och slitstarkt material som tillverkas av svamprötter. Det är trådar som kallas mycelium, som kan ersätta traditionellt läder och liknande material i framtida Kia-modeller.

Enligt designchefen Marília Biill kombinerar tyget utmärkt styrka med behaglig mjukhet. Och genom att odla materialet genom kontrollerade processer kan miljöpåverkan minskas avsevärt.

Läs också Den är tuff, den är stor. Äntligen lanseras Kia EV9. Den rejäla 7-sitsiga Kia EV9 rymmer vuxna i alla sina säten. Den kommer hit efter sommaren.

Odlar sina egna material

Kia satsar nu stort på så kallad biofabricering. Det är ambitionen att odla hållbara material in-house, i stället för att utvinna dem på traditionellt sätt. Det ger bättre kontroll över produktionen, men är också tänkt att vara mer miljövänligt.

På sikt hoppas företaget kunna producera allt från läder till textilsubstitut baserade på svamptrådar och andra naturliga källor. Det ska göra produktionen grönare samtidigt som designfriheten ökar. ”Vi ser framför oss att vi ska kunna skapa speciella mönster som annars inte finns i naturen genom att väva ihop trådarna på speciella sätt.

Läs också Kineserna sätter batterirekord Vi står på randen till en batterirevolution. Den börjar redan nu, och kinesiska biltillverkare visar vägen. Bland annat med ett "Golden Battery".
KIA_LEC_announcement_logo KIA_LEC_announcement_logo KIA_LEC_announcement_logo
<
>
Kia EV3 Concept. Foto: Kia

Vägen till koldioxidneutralitet

Användningen av biobaserade material är långt ifrån något nytt, inte ens för Kia. Redan 2014 använde de bioplast och sockerrörsfiber i elbilen Soul EV. Sådana material är nu vardagsmat i nyare elbilar.

Nu ökar företaget sina ambitioner ytterligare, med hållbarhet som en central del av sin plan för att bli koldioxidneutrala senast 2045.

Kia EV3 concept interior 3
Foto: Kia

Knappast i produktionsmodellen av Kia EV3

Kia har visat att de snabbt kan bemästra konstgjorda och veganska material i bilar, och enligt journalistens erfarenhet har EV6 några av de bekvämaste sätena i sin klass.

När de säger att svamptrådar kan vara en framtida lösning för en slitstark och hållbar interiör, har jag ingen anledning att tvivla på det.

Vi kommer att få reda på hur produktionsmodellen av EV3 kommer att se ut före sommaren. Om vi verkligen kommer att se svamptrådarna i årets produktionsmodell är dock tveksamt. Men vi kan lära oss ordet först och sist: mycelium.

Konceptversionen av Kia EV3 och andra modeller kommer att ställas ut på årets CES-mässa i Las Vegas, där L&B Home kommer att närvara.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

Tesla Model Y krossar allt i Europa

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen