Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Jaguar Land Rover får aktiv brusreducering från Silentium

För att undvika att bilförare blir trötta bkaom ratten använder Jaguar Land Rover högteknologisk brusreducering från Silentium.

Av / 2020-10-26 - 15:35
Jaguar Land Rover får aktiv brusreducering från Silentium

Jaguar Land Rover använder helt ny brusreduceringsteknik för att få bort oönskat brus som sprids från omgivningen genom karossen och däcken. Vägbrus hör nästan till det förflutna, om vi ska tro på pressmeddelandet från Silentium och Jaguar Land Rover.

Tekniken heter Active Road Noise Cancellation och används i nya Jaguar F-PACE, Jaguar XF och Range Rover Velar. Den reducerar de starkaste brustopparna med 10 dB och den allmänna bullernivån med 3–4 dB. Det blir som att sänka nivån på ljudsystemet i bilen med ”fyra steg”, hävdas det. Reduceringen tar främst hand om lågfrekvent brus under 300 Hz och ska enligt Jaguar Land Rover förhindra körtrötthet på längre resor.

Range Rover Velar får aktiv støykansellering fra Silentium. Foto: Jaguar Range Rover
Range Rover Velar får aktiv brusreducering från Silentium. Foto: Jaguar Range Rover

Tystnad ger säkrare körning i Jaguar och Land Rover

Trötthet bakom ratten försämrar uppmärksamheten och reaktionshastigheten med 16,72 procent enligt en studie. Att minska oväsen inuti bilen ska lösa detta.

Vi skulle också vilja tillägga att en tyst kupé är en bra utgångspunkt för fina musikstunder med bilstereon!

Også Jaguar F-Pace har Silentium støykansellering. Foto: Jaguar Land Rover
Även Jaguar F-Pace har Silentium-brusreducering. Foto: Jaguar Land Rover

Silentium övervakar varje hjul

Active Road Noise Cancellation, som använder sig av Silentiums Active Acoustics-teknik, har sensorer på varje hjul för att kontinuerligt övervaka vägvibrationer. Sedan skapas en signal i motfas, så att bruset sänks markarna för personerna som sitter inuti bilen. Allt detta sker i realtid och minskar både konstant brus från ojämna vägar och plötsliga ljud från gupp och hål i vägen.

Läs också Skandinavisk körglädje Polestar 2 har allt som behövs för att bli en succé, inklusive en välljudande anläggning från Harman Kardon

Ljudsystem från Meridian

Motfasljudet spelas upp genom ljudsystemet från Meridian och bilen registrerar automatiskt var någonstans det sitter personer och optimerar brusreduceringen för dem.

Nya Jaguar F-PACE och Range Rover Velar har också fått så kallad Engine Noise Cancellation, vilket även tar bort brus från motorljud.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Rulla till toppen