Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har utsett

Årets bästa prylar

Prylar kan vara allt från USB-minnen till elbilar, men det är datorerna som stjäl showen.

Av / 2019-10-15 - 11:50
Årets bästa prylar

Ingen produktkategori i vår kavalkad är bredare än prylar. Det kan vara allt från USB-minnen till elbilar, men även om vi har testat båda ytterligheterna så har de flesta av alla prylar som hittat till Ljud & Bild det senaste året varit datorer och gaming-utrustning.

Kärnan för högre prestanda

Årets skörd av bärbara datorer liknar förra årets till punkt och pricka. Det som är riktigt spännande är det som händer på insidan. En ny generation processorer med fler kärnor har gett de bästa modellerna upp till dubbelt så mycket beräkningskraft som föregående år. Om du ska ha det snabbaste som finns just nu så bör processorn vara en nionde generationens Intel Core i9-9900 – eller ännu hellre i9-9980, då får du åtta kärnor i stället för de fyra som hittills varit normen. Fast du måste fortfarande ha med dig den stora plånboken till butiken om du ska ha med dig en av de bästa modellerna hem.

Bättre och snabbare spelgrafik

Gaming fortsätter att växa och är långt ifrån något specialintresse. Ska du ha dig en bra spelmaskin är det först och främst grafiken du behöver titta på. Grafikkortet måste komma från Nvidias senaste serie, GeForce RTX 20xx, och skärmen ska vara snabb. Till 3D-spel ska du ha en skärm med minst 144 Hz uppdateringsfrekvens och 1–3 millisekunders reaktionstid. Däremot behöver inte upplösningen vara enorm. Full-HD (1 920 x 1 080 pixlar) är fortfarande standard.

Tungviktarna har blivit lättare

Speldatorer har hittills varit tunga och klumpiga. Det beror främst på de massiva kylsystemen som behövs för att bli av med alla hundratals watt värme som processorn och grafikkortet avger. Men nya generationer av processorer och grafikkort har gjort det möjligt att konstruera smala spelmaskiner som inte väger mycket mer än två kilo. Fast om du vill ha maximala grafikprestanda är hög vikt fortfarande oundviklig. Och så brukar du få lägga på ett kilo för nätdelen.

Tillbehöret som ger dig segern

Specialuppgifter kräver specialutrustning. Tror inte att du kan dyka upp på det virtuella slagfältet med ett vanligt tangentbord och en normal mus. För att inte tala om det som finns inbyggt i laptopen! Det handlar om precision och hastighet – och coola ljuseffekter. Vi har testat många möss, tangentbord och headset för gaming. Och på de här sidorna hittar du de bästa av dem. Och även om potenta speldatorer kostar väldigt mycket pengar så går det faktiskt att ha råd med de bästa tangentborden och mössen även på en månadspengsbudget.

Fler av årets prylar som vi rekommenderar

Vinnare av Årets bästa prylar

ÅRETS DATOR

Asus ZenBook Pro Duo UX581

Super-laptop med två skärmar

Om en superläcker skärm är bra så måste två vara ännu bättre. ZenBook Pro Duo är fräscht nytänkande.

Den mest iögonfallande egenskapen med ZenBook Pro Duo är skärmarna. För det finns två av dem. En rejäl femtontums OLED-pekskärm med 4K-upplösning. Och en precis hälften så stor, men lika rejäl, skärm ovanför tangentbordet. Rent tekniskt är den på 14 tum, fast i 3:1-format så att den täcker hela datorns bredd.

Bildskärmarna kan användas för att utöka Windows-skrivbordet på samma sätt som när man använder två separata bildskärmar med en stationär dator. Flytande verktygsfält i kreativa program kan också läggas på extraskärmen, och tecknare och grafiker kan använda den medföljande pennan som en ergonomiskt perfekt digitizer. Dessutom kan den breda, låga ”ScreenPad Plus”-skärmen (som har 3840 x 1 100 pixlar) användas för så kallade Task Groups, där verktygssamlingar aktiveras med en enda knapptryckning. Man kan naturligtvis använda extraskärmen till underhållning också, samtidigt som man jobbar i Excel på huvudskärmen. Den är tillräckligt bred för att visa självaste Ben Hur!

Men en laptop består av mer än en skärm (även om skärmarna här utgör tre fjärdedelar av datorn när den är öppen). Skalet är gjort av marinblå borstad aluminium och allting ser lika snyggt ut som man kan förvänta sig för nästan trettio tusenlappar. Tangentbordet i samma marinblå färg är skönt att skriva på och har godkänd slaglängd och gott om plats mellan tangenterna. Pekplattan sitter till höger om tangentbordet, där den även dubblerar som numeriskt tangentbord. Det finns ett välvalt urval av portar: 2 USB i full storlek och en USB-C med Thunderbolt 3. Datorn stöder den nya WiFi 6-standarden.

Slutsats

Asus ZenBook Pro Duo UX581 är en dator för de som behöver kunna ta med sig hela sitt komplicerade arbetsliv i väskan. Den är lika snabb som en stationär – även när det gäller krävande grafiska uppgifter. Och den har mer skärmplats än de flesta har stående på skrivbordet. Allt detta har sitt pris, i både kronor och kilon. Men rent ekonomiskt finns det inget att säga, ZenBook Pro Duo verkar faktiskt nästan billigt med tanke på att man får två högupplösta OLED-pekskärmar och ett grafikkort i den bättre klassen. Det går däremot ut över bärbarheten, eftersom hela härligheten väger drygt två kilo. Men sammantaget är detta en oerhört lyckad maskin, som förnyar genren. JAH

ÅRETS GAMING LAPTOP

Acer Predator Triton 500

Halva storleken – hela kraften

Acer har packat in en fullvuxen gamer-PC i en elegant och väskvänlig laptop.

Acer Predator Triton 500 är en förhållandevis stor 15-tums laptop. När man packar upp den ser den nästan ut som en gammaldags bärbar i 4:3-format. Så är dock inte fallet, skärmen har naturligtvis bredformat, däremot är ramen högre för att ge plats åt ett djupare chassi med bättre kylning.

Styrplattans placering är av underordnad betydelse när man spelar spel, eftersom en mus är det enda som duger. Men det är en fördel när Triton 700 används som en vanlig vardags-laptop. För det är den tillräckligt lätt och tunn för: bara 1,8 cm tjock och 2 kilo tung.

För att vara en speldator är Acer Predator Triton 500 ganska så diskret att titta på. En allt-är-svart-enhet utskuren ur ett stycke aluminium. Även locket och botten är gjorda av aluminium. Det ser lyxigt ut och underlättar givetvis för kylningen.

Vad vi än utsatte Triton 500 för så tvekade aldrig grafiken. Även om den var inställd på max. Fortnite, Apex Legends och CS:GO käkar den till frukost. Och Battlefield 1 klarar den utan att ens börja svettas. Och tack vare den snabba 144 Hz-skärmen kan man kasta sig runt hörn utan att tappa orienteringen i så mycket som en hundradels sekund. Ska man överhuvud taget komma i närheten av gränserna för grafiken så får man koppla in en 144 Hz-skärm med 4K-upplösning.

Med ett pris på nästan 35 000 kronor är Acer Predator Triton 500 långtifrån billig, och man kan få nästan samma prestanda för mindre pengar. Fast då byter man ut besparingen mot mindre bärbarhet.

Slutsats

Acer Predator Triton 500 är inte bara en av de snabbaste datorerna vi har testat hittills. Det är också den som har det tuffaste förhållandet mellan vikt och prestanda! Den är bara en smula snabbare än förra årets superdatorer, men väger mindre än hälften och tar hälften så stor plats. Det innebär att gaming har blivit bärbart på allvar. Alla muskler har sitt pris, och det måste man betala för med reda kontanter. Vilket gör den till ett nöje som ett fåtal har råd med. Men i förhållande till prestanda är den faktiskt billig. JAH

ÅRETS GAMING-Hörlurar

Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bra ljud är inte bara lyx utan livsviktigt när du spelar 3D-skjutaspel. För om du inte hör vad som händer runtomkring så är du virtuellt dödens. Och har du inte plats, pengar och grannar för en surroundanläggning så är det ett gaming-headset som gäller. Sådana har vi testat massor av. Men inget som liknar Audeze Mobius.

Amerikanska Audeze använder sig nämligen av planar-principen i sina hörlurar. I enkla ordalag går den ut på att membranet inte drivs av en talspole, utan påverkas över hela ytan av en ingjuten koppartråd. Det ger ett ljud som kan jämföras med elektrostathögtalare, fast utan att det behövs högspänning och transformatorer.

Som om det inte vore nog att använda planar-principen i ett par gaming-hörlurar är Audeze Mobius utrustade med NX-tekniken från Waves. Det är en ambiofoniteknik som ger virtuellt surroundljud i hörlurar. Men inte nog med det. Med hjälp av en positionssensor läser headsetet av ditt huvuds läge 1000 gånger i sekunden – och justerar stereoperspektivet därefter. Det betyder att ljudet inte följer med runt när du flyttar på huvudet, utan är kvar på sin plats. Det är helt normalt när man lyssnar på högtalare, men i hörlurar känns det fullständigt naturvidrigt!

Det tar flera timmar att vänja sig vid det helt annorlunda perspektivet. Å andra sidan är det uppenbart direkt att Mobius är en extremt precis och exakt ljudåtergivare. Även pyttesmå detaljer framträder tydligt. Och det gäller oavsett om vi pratar om mänskliga röster och hi-hat-finurligheter i musik eller – mer relevant – om ljuden från slagfältet runt omkring i Battlefield 1.

Slutsats

Audeze Mobius liknar inte något annat gaming-headset jag har provat. Eller som någon annan hörlur, för den delen. Wave NX-systemet och den inbyggda huvudspårningen gör att lyssningskänslan är fundamentalt annorlunda – och mer högtalar-aktig. Mobius är dessutom det första planmagnetiska spel-headsetet och har en ljudkvalitet som överträffar allt jag hört hittills till gaming. Även prismässigt bryter de här hörlurarna ny mark, men har du pengarna så är de värda det. JAH

ÅRETS GAMING TANGENTBORD

Razer Huntsman Elite

Lysande exempel

Razers toppmodell är överväldigande färgstark och knivskarpt avskalad på samma gång.

Razer Huntsman Elite är det senaste och hittills dyraste tangentbordet från gaming-specialisten Razer. Och även det som ger den starkaste wow-känslan när man tar ut det ur kartongen. Det är nämligen svårt att hitta något mer stilrent och stramt än Huntsman Elite. Allting är matt kolsvart och saknar text och krusiduller. Det enda som finns är Razer-loggan, som är stiliserad i det medföljande handledsstödet av konstläder.

Som alla Razers tangentbord är Huntsman Elite döpt efter en spindel. I det här fallet är jättekrabbspindeln, vars största familjemedlemmar kan greppa runt en middagstallrik.

Som vi har sett på flera andra tangentbord är tangenterna ”nakna” och har ingen ram runt sig. En svart-anodiserad aluminiumbotten ger tangentbordet ett stabilt fundament. Handledsstödet har också en aluminiumkant. Exklusivt, men det känns också en smula kallt och hårt en kylig dag.

Det viktigaste i ett tangentbord är naturligtvis tangenterna, och här har Razer en innovation: tangenterna är bara delvis mekaniska. De är konstruerade med fjädrar och har helt rätt känsla när de trycks ned – och ger naturligtvis ifrån sig ett ljudligt klick som kan driva kollegor galna flera rum längre bort. Men i stället för en mekanisk kontakt som kan slitas ut och korroderas, läses tangenten av optiskt.

Rörelsen är dessutom en av de läckraste som jag kan komma på att jag varit med om, med lätt men märkbart motstånd vid kontaktpunkten. Och med mindre ostadighet än i något annat tangentbord, inklusive Logitech G513 och Razers eget Black Widow Chroma V2.

Slutsats

Razer Huntsman Elite är det häftigaste tangentbordet jag har fingrat på hittills. Både när det gäller tangenternas kvalitet och pompa och ståt-faktorn. De opto-mekaniska tangenterna är lika taktila som de bästa helmekaniska och den optiska avlösningen är blixtsnabb. Ljuseffekterna är rent nonsens, men jämfört med priserna på övrig gaming-utrustning är till och med dyra tangentbord som detta ett förhållandevis billigt nöje. Så om du gillar högljudda klickningar och läckert ljus så är det svårt att hitta en rival. JAH

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen