Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Lamborghini-laptop

Låg och bred som en italiensk supersportbil – och lika opraktisk i morgontrafiken. Zephyrus är gjord för racing.

Skrivet av / 2019-08-15 - 08:59
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)
John Hvidlykke

Bärbara speldatorer är en paradox. Laptopar ska vara lätta att ta med överallt men spelmaskiner behöver stora skärmar. Och kravet på låg vikt och volym kolliderar med behovet av kylning när flera hundra watt värme ska ledas bort från processor och grafikkort. Och på köpet ska alltihop kunna gå på batteri!

Asus ROG Zephyrus S GX701 måste vara de bärbara datorernas svar på Lamborghini-sportbilen: låg, bred och blixtrande snabb. Det är kolossalt opraktiskt för vardagliga uppgifter som att köra till bageriet (och bara glöm IKEA!), men på motorvägen är den kung!

Zephyrus-serien är Asus snygga och extra smala gaming-laptopar. Här har det inte snålats på något annat än vikt. 2,6 kg och en tjocklek på 1,9 cm är bra för en dator på hela 17,3 tum. ”Motorn” i sportmaskinen är ett GeForce RTX 2080-grafikkort. Det finns 16 GB RAM ombord och en SSD på 1 TB. Varför använda gammaldags fysiska hårddiskar när pengar inte är något problem?

För en dator som är så stor verkar Zephyrus S liten. Skärmen har bara en smal kant runt sig. På grund av kylningen är tangentbordet framknuffat ända till kanten och pekplattan sitter till höger. Sådant brukar betyda dålig ergonomi, men när datorn är så platt som här fungerar det. En tryckning på en knapp förvandlar pekplattan till ett numeriskt tangentbord. Och det är förmodligen så datorn kommer att användas den mesta tiden, eftersom det ändå krävs en riktig mus för gaming.

Zephyrus S GX701 måste vara de bärbara datorernas svar på Lamborghini-sportbilen: låg, bred och blixtrande snabb. Foto: Asus

Godis för proffs

Alla delar av PC:n är av mattsvart aluminium, bara avbrutet av en smal kopparkant runt topplattan. Det ser faktiskt riktigt elegant ut, på ett mer diskret och moget sätt än vi är vana vid i speldatorer. Men kanske har Asus insett att kunder som kan hosta upp fyrtiotusen för en dator har passerat den vildaste ungdomen.

Det kan också göra Zephyrus acceptabel för grafiska proffs som kan utnyttja den galna datorkraften i grafikprocessorn för att accelerera beräkningarna i Photoshop och Premiere. De kommer säkert också att uppskatta skärmen, som är både Pantone-godkänd och 100 % sRGB-kompatibel. Det innebär att maskinen faktiskt kan användas för att utföra färgkorrekt, professionellt grafiskt arbete.

Upplösningen på den stora 17-tumsskärmen imponerar inte. Men FHD (1920 x 1800) är fortfarande standard inom gaming. Här handlar allt om hastighet. Och det levererar den till fullo. 144 Hz uppdateringsfrekvens och 3 ms responstid räcker för alla utom de mest avancerade spelarna. Och ska det gå ännu snabbare så blir det på en separat skärm.

Till skillnad från nästan alla andra datorer finns det inte någon webbkamera inbyggd i skärmen. Det är priset för att skärmkanten ska göras så smal som möjligt. I stället får man köpa en extern kamera.

Tangentbordet tjänar sitt syfte fint. Det är så snabbt och exakt som man kan förvänta sig av ett membrantangentbord. Och bara galningar försöker sätta mekaniska tangenter på en bärbar dator!

En cool detalj är att datorns bottenplatta sänker sig ett par millimeter när locket öppnas – vilket ger extra ventilation till kylsystemet inuti.

Kräver plats

Asus ROG Zephyrus S är en av upplevelserna som gör det till ett kul levebröd att testa hemelektronik. Läckerhetskänslan när man öppnar det stora svarta locket och sätter igång maskinen, fullt medveten om att det inte finns något spel som på allvar kan utmana den, gör den värd alla pengar. Men låt bli att göra det på ett överfullt pendlingståg. Den tar så mycket plats på det gemensamma bordet att den drar till sig missbelåtna blickar från både bordsgrannen och passageraren framför. Och det går inte att klämma fast datorn i knät.

Ska det spelas seriöst så krävs det dessutom ändå plats för en mus – och 230 volt för laddning.

Läckerhetskänslan kan man (nästan) dö för. Fast det behöver du inte. Det räcker med att sälja ena njuren. Foto: Asus

Benchmarks

Processorn är en åttonde generationen Intel Core i7-8750U med 6 kärnor och 12 trådar. Just nu är den det populäraste valet för bärbara highend-datorer. GeekBench-processortestet säger 20 392 i multicore och 4 913 i singlecore. Kontorstestet PC Mark 10 slutar på 5 326 poäng. Ingen av siffrorna är något rekord, men vi befinner oss i marknadens absolut bästa ände.

Men den stora attraktionen är GeForce RTX 2080-grafikprocessorns 3D-prestanda, där slås rekord i både TimeSpy-testet (7 987) och det äldre FireStrike-testet (18 158). Resultaten är inte hästlängder före konkurrenterna från Acer och MSi, men det verkar som om Asus har lyckats pressa ut några procent högre prestanda ut GPU:n.

Men man får ingenting gratis. Batteritestet var snabbt avklarat, det tog faktiskt under en och en halv timmes intensiv simulering av kontorsprogram innan strömmen tog slut. Det kommer inte som någon överraskning: stora skärmar och kraftfull grafik kostar effekt. Så du måste reservera plats för laddaren i väskan.

Slutsats

Att arbeta med Asus ROG Zephyrus S är en exklusiv upplevelse i alla avseenden. Både lyxig och krävande på samma gång. Om du vill ha högsta möjliga prestanda i bärbart format och är villig att betala vad det kostar så kan det knappast göras bättre just nu. Datorn är blixtsnabb med 3D-spel och skärmen är fantastisk. Det är inte en dator som du lite nonchalant slänger ner i väskan för att ha på en hel dags möten. Men lägg upp den på spelbordet (och kom ihåg strömförsörjningen) så är du boss på LAN-partyt.

Karakter
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Home tycker

Du hittar ingen tunn bärbar dator med snabbare 3D-grafik just nu. Den fina 17-tumsskärmen är både snabb och har korrekta färger. Extrema prestanda och elegant yttre har sitt pris. Och det är högt! Batteritiden är kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Uppgörelse i chefskorridoren

Lika tryggt som förr i tiden

Ljud & Bild
Rulla till toppen