annons

Test:
Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

Mycket mer av något bra

Om en superläcker skärm är bra så måste två vara ännu bättre. ZenBook Pro Duo är fräscht nytänkande.

Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Man kan aldrig få för mycket skärmutrymme – möjligtvis kan man få för lite skrivbord! Jag skriver detta med en 27-tums 4K-skärm framför mig – och en 3K-skärm bredvid. Det räcker precis för ordbehandling i Word, e-post i Outlook, Chrome-webbläsare samt Slack för interna meddelanden. Om jag öppnar Photoshop också blir det trångt på skärmarna. Och när jag är ute och skriver ett reportage och måste göra alltihop på en 13-tums bärbar dator så brakar allt ihop!

Därför inser jag verkligen vilket slags behov Asus ville uppfylla när de hittade på ZenBook Pro Duo UX581. Och sättet som de löst det på är oerhört originellt.

Den mest iögonfallande egenskapen med ZenBook Pro Duo är skärmarna. För det finns två av dem. En rejäl femtontums OLED-pekskärm med 4K-upplösning. Och en precis hälften så stor, men lika rejäl, skärm ovanför tangentbordet. Rent tekniskt är den på 14 tum, fast i 3:1-format så att den täcker hela datorns bredd.

Extraskärm i Cinerama-format

Bildskärmarna kan användas för att utöka Windows-skrivbordet på samma sätt som när man använder två separata bildskärmar med en stationär dator. Flytande verktygsfält i kreativa program kan också läggas på extraskärmen, och tecknare och grafiker kan använda den medföljande pennan som en ergonomiskt perfekt digitizer. Dessutom kan den breda, låga ”ScreenPad Plus”-skärmen (som har 3840 x 1 100 pixlar) användas för så kallade Task Groups, där verktygssamlingar aktiveras med en enda knapptryckning. Man kan naturligtvis använda extraskärmen till underhållning också, samtidigt som man jobbar i Excel på huvudskärmen. Den är tillräckligt bred för att visa självaste Ben Hur!

Professionell kvalitet

OLED-huvudskärmen är av helt professionell kvalitet och är certifierad av både Pantone, VESA (HDR) och uppfyller färgrymden sRGB (133 %), Adobe RGB och filmindustrins DCI-P3 (100 %).

Men en laptop består av mer än en skärm (även om skärmarna här utgör tre fjärdedelar av datorn när den är öppen). Skalet är gjort av marinblå borstad aluminium och allting ser lika snyggt ut som man kan förvänta sig för nästan trettio tusenlappar. Tangentbordet i samma marinblå färg är skönt att skriva på och har godkänd slaglängd och gott om plats mellan tangenterna. Pekplattan sitter till höger om tangentbordet, där den även dubblerar som numeriskt tangentbord. Det finns ett välvalt urval av portar: 2 USB i full storlek och en USB-C med Thunderbolt 3. Datorn stöder den nya WiFi 6-standarden.

Det här är inte första gången jag har sett en bärbar dator med extra skärm från Asus. ZenBook Pro 15, som jag testade för ett år sedan, hade en miniskärm i pekplattan. Skillnaden är att skärmen den här gången är tillräckligt stor och bra för att vara något mer än ett partytrick.

annons

Seriös hårdvara

Under det blå metallskalet, som tyvärr drar till sig feta fingrar som honung lockar till sig getingar, hittar man en sexkärnig Intel Core i7-processor (man kan också välja en åttakärnig i9, men då blir det dyrt!) och ett Nvidia GeForce RTX 2060-grafikkort.

annons

ZenBook Pro Duo finns i olika varianter. Testexemplaret hade 16 GB RAM och 512 GB SSD. Men det kan löna sig att leta lite, i skrivande stund går det faktiskt att hitta varianten med dubbelt så mycket lagringsutrymme för ungefär samma pengar. Under alla omständigheter handlar det om mer seriös hårdvara än vad man brukar hitta i datorer som ska användas till ”allvarliga” saker.

Benchmarks

Intel Core i7-9750H-processorn är ”bara” den näst snabbaste just nu, men ett GeekBench-resultat på 22 689 multicore och 5 126 singlecore är fortfarande seriöst snabbt. Detsamma säger CineBench-testet (112,5 fps/1 151 cb). Och PC Mark 10 säger, efter 5 153 poäng, att ZenBook Pro Duo orkar köra alla kontorsprogram utan att börja svettas.

Med en Nvidia GeForce RTX 2060-grafikprocessor ombord finns det massor av muskler för 3D-grafik. 3DMark TimeSpy-testet ger 5 776 poäng och det något äldre 3DMark Fire Strike ger resultatet 13 177.

För video och foto

När det gäller prestanda är vi faktiskt uppe i den bättre halvan av gaming-klassen, bortsett från skärmarna. 4K-skärmar med 60 Hz-uppdatering är inte det mest givna valet för spel, även om vi har sett det förut. Men det handlar inte om pausunderhållning. De stora grafikmusklerna gör att ZenBook Pro Duo är perfekt för kreativt arbete med bilder och video. Och många program kan dessutom använda grafikkortets beräkningskraft för sifferbearbetning.

annons

Batteritiden är kortare än i de flesta arbetsdatorer. 1 timme och 25 minuter visar att två högupplösta skärmar och kraftfull 3D-grafik drar mycket ström. Som alltid är batteritiden dock i praktiken längre än med det krävande stresstestprogrammet. Men ta med laddaren i väskan.

Inte som någon annan

Vi brukar dra paralleller och jämföra de testade produkterna med liknande konkurrenter, men det är svårt att hitta någon annan bärbar dator som liknar ZenBook Pro Duo. Under alla omständigheter befinner vi oss i ”Pro”-klassen. Både Lenovo ThinkPad X1 Extreme och Apple MacBook Pro kostar mycket mer, men har ”bara” en skärm vardera, och båda blir omkörda när det gäller prestanda. Så på det gamla temat om detta är en ”MacBook-dödare” är svaret ja. Och den käkar andra MacBook-dödare till frukost!

Slutsats

Asus ZenBook Pro Duo UX581 är en dator för de som behöver kunna ta med sig hela sitt komplicerade arbetsliv i väskan. Den är lika snabb som en stationär – även när det gäller krävande grafiska uppgifter. Och den har mer skärmplats än de flesta har stående på skrivbordet. Allt detta har sitt pris, i både kronor och kilon. Men rent ekonomiskt finns det inget att säga, ZenBook Pro Duo verkar faktiskt nästan billigt med tanke på att man får två högupplösta OLED-pekskärmar och ett grafikkort i den bättre klassen. Det går däremot ut över bärbarheten, eftersom hela härligheten väger drygt två kilo. Men sammantaget är detta en oerhört lyckad maskin, som förnyar genren.

picture4
<
>
Tangentbordet är skönt att skriva på och har godkänd slaglängd och gott om plats mellan tangenterna. Foto: Asus
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H (hexacore, 12 trådar)
 • Skärm 1: 15,6-tums OLED UHD (3860 x 2140) touch, 60 Hz
 • Skärm 2: 14,1-tums IPS UHD (3860 x 1100) touch, 60 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 2060 med 6 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
 • Hårddisk 512 GB SSD
 • Mått/vikt: 35,9 x 2,4 x 24,6 cm/2,5 kg
 • Funktioner: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, HDMI, 1 x USB-C (med Thunderbolt 3), 2 x USB 3.1, 3,5 mm ljud
 • Webb: asus.com
Pris: 28000 kr
PlusSuperläcker dator med skyhöga prestanda. Och den dubbla skärmen med 4K-upplösning är fantastisk.
MinusPriset matchar prestanda – och det gör vikten också. Du kan hitta 15-tums toppdatorer som väger hälften så mycket.
Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Beurer PO 60

  Beurer PO 60

  1 000
  Proffsig syremätning
  För de som behöver det är det praktiskt att kunna mäta blodets syresättning hemma.
  Uppkopplad hälsa

  Uppkopplad hälsa

  Prylarna som gör dig friskare och piggare
  Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.
  Apple Watch Series 5

  Apple Watch Series 5

  5 000
  Apple Watch med unika hälsofunktioner
  En av de få hälsoapparaterna som faktiskt aktivt kan rädda livet på dig.
  Withings BPM Core

  Withings BPM Core

  2 800
  Blodtycksmätare deluxe
  Den mest omfattande blodtrycksmätaren håller även koll på hjärthälsan.
  Withings Sleep

  Withings Sleep

  1 200
  Hur sover du egentligen?
  Håller inte bara koll på hur du sover utan även varför du inte vaknar utvilad.
  Nest Protect

  Nest Protect

  1 400
  Framtidens brandvarnare
  Äntligen en brandvarnare som skänker lugn istället för att skapa irritation.
  Beurer BF 950

  Beurer BF 950

  1 000
  Uppkopplad supervåg
  Håll inte bara koll på kroppsvikten utan även vad det är som väger.
  BACtrack C6

  BACtrack C6

  700
  Håll koll på promillen
  En smidig alkomätare i fickan kan rädda både körkortet och livet.
  Beurer FT 95

  Beurer FT 95

  700
  Smidigaste febermätningen
  Har du en gång testat en modern termometer kommer du aldrig vilja gå tillbaka.
  Microsoft Surface Laptop 3

  Microsoft Surface Laptop 3

  18 800
  Microsofts nya bärbara 15-tummare har pumpats upp en del
  Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.
  Apple Watch Series 5

  Apple Watch Series 5

  6 700
  Apple Watch är marknadens bästa smartklocka. Igen.
  Apple Watch Series 5 har små men viktiga förbättringar mot förra årets modell.
  Ring Door View Cam

  Ring Door View Cam

  2 000
  Videoringklocka för lägenheter
  Genom att ersätta titthålet snarare än ringklockan slipper man göra åverkan på dörrkarmen.
  MSi GT76 Titan DT 9SG

  MSi GT76 Titan DT 9SG

  51 000
  Snabb som blixten
  MSi Titan slår hastighetsrekord när det gäller ren processorkraft. Grafiken är också i superklass.
  Acer Predator Triton 900 PT917-71-93MW

  Acer Predator Triton 900 PT917-71-93MW

  53 000
  För grafiker och gamers
  Acers hangarfartyg-laptop kan ett par konster som inte gaming-maskiner brukar kunna.
  Clash of the Titans

  Clash of the Titans

  Gaming-tvekamp: Clash of the Titans
  Titan och Triton brakar ihop i en tvekamp om titeln som den starkaste lyx-speldatorn.
  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display

  2 900
  Google på näthinnan
  Lenovo Smart Display med Google Assistant styr ditt uppkopplade hem och har en stor skärm där du kan göra videosamtal.