TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Lyx till lågpris

Du behöver inte ha ett kreditkort av guld i fickan för att få en lätt och läcker ultrabook.

Av / 2019-01-22 - 12:45
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T
John Hvidlykke

Innehållsförteckning

ZenBook är Asus minimalistiska ultrabook-serie. Vi har testat många datorer i den här serien, senast var det lyxmodellen ZenBook Pro 15. Gemensamt för dem alla har varit en ren design och företrädesvis en prislapp som matchar det exklusiva utseendet.

Men det finns mer lättåtkomliga modeller också, ZenBook 14 UX433 är den billigaste ZenBooken vi fått tag i hittills.

Asus ZenBook 14 ser läckrare ut än man skulle kunna tro när man ser prislappen. Foto: Asus

Ser dyr ut

Vid första anblicken verkar ZenBook 14 varken nedbantad eller billig. Skalet och locket har en blank, business-blå aluminiumfinish och skärmen är riktigt stor, med en bara några millimeter bred ram runtomkring. Trots den smala skärmkanten har det gått att få plats med webbkameran högst upp på skärmen, så att man slipper visas i grodperspektiv på Skype-möten.

Högtalarna sitter dolda under ett galler av laserperforerad aluminium som löper längs hela överkanten av skalet. Och även om ljudet i en tunn bärbar dator aldrig blir direkt fylligt så går det absolut att leva med. Det är för övrigt Harman/Kardon som har fintrimmat ljudet.

Skärmens gångjärn sitter inte fast längst bak, utan på undersidan. Det innebär att skalet lyfts upp lite från underlaget när man öppnar locket. Det ger både bättre ventilation och en lite bättre arbetsställning. Fiffigt!

Skärmen har inte gångjärnen i bakkant utan på undersidan, vilket innebär att bakersta ändan lyfts från underlaget när man öppnar locket. Foto: Asus

Tangentbordet är (naturligtvis) bakgrundsbelyst och tangenterna är stora och behagliga. På en dator som bara är 16 mm tjock är det omöjligt att ha lång slaglängd, men motståndet i tangenterna är lagom, och en hel dags studier med anteckningar är inget problem.

En 13- eller 14-tums laptop har precis plats för ett tangentbord i full storlek, men inte ett numeriskt tangentbord. Om du behöver kunna knappa in många siffror så finns ZenBook 14 i en variant med numeriskt tangentbord inbyggt i styrplattan, som aktiveras med en tryckning. Detta kostar dock extra och den testade versionen saknade den här funktionen.

Från sidan är ZenBooken så tunn att den nästan försvinner. Foto: Asus

De dyrare ZenBook-modellerna är en uppvisning i minimalism när det gäller anslutningar, men ZenBook 14 har ett ganska så komplett urval av in- och utgångar. Två USB-portar, samt en USB-C och HDMI-utgång i full storlek innebär att man inte behöver köpa ett gäng adaptrar för att kunna använda datorn ute i verkligheten. En SD-kortläsare finns också.

Skärmen är ”bara” full HD och utan touch-funktion. Det är inte lika lyxigt som några av de dyrare ZenBookarna, men är fullt tillräckligt med tanke på storleken och inte minst priset. Desto viktigare är att skärmen är klar, knivskarp och färgrik.

Benchmarks

Eftersom vi befinner oss i den behagliga änden av prisskalan är innanmätet inte plockat från finhyllan på lagret. Processorn är en Intel Core i5-8265U på 1,6 GHz. Fast det är fortfarande en åttonde generationens quadcore med åtta trådar, vilket gör den snabbare än många av förra generationens i7-processorer. Geekbench-testet gav resultatet 4 341 singlecore respektive 14 360 multicore. PCMark 10-testet slutade med 3 819 poäng, vilket är utmärkt för en dator för kontorsarbetare.

Som alltid bussade vi för jämförelsens skull ZenBook 14 även på de grafikkrävande Cinebench- och 3DMark-testerna. Och med förväntat resultat. Lätta maskiner med Intel HD Graphics är helt enkelt inte kompisar med tung 3D-grafik. Men testerna gick att utföra, och visade också att kylningen inte väsnas särskilt mycket. Eftersom ingen köper en lättvikts-ultrabook för att spela spel kommer man knappast att få några problem med grafikmusklerna. Photoshop fungerar fint och till och med ett spel som Counterstrike går också – även om styrningen är som att simma i sirap om man inte sänker detaljnivån.

Asus ZenBook 14 UX433 kör många kilometer på varje liter. Asus uppger batteritiden till ”upp till 13 timmar” I vårt hårda batteritest, som simulerar intensivt kontorsarbete utan någon form av fikapaus, orkade datorn 3:27 timmar. Och det är strålande, så om du inte har packat resväskan för en utomlandsvistelse behöver du inte ta med dig laddaren.

Slutsats

Asus ZenBook 14 UX433 är en billig dator som känns mycket dyrare. Den är lätt och elegant, och den kör enkelt en hel dag på en laddning. Och till skillnad från prestigemodellerna har den alla portar du behöver. Processorn och grafikkortet är inte det snabbaste som finns i dag, men den kör ändå ifrån förra årets lyxmodeller som på sin tid kostade det dubbla. Finishen är bara nästan toppenbra och skärmen saknar pekfunktion. Men med tanke på priset är det väldigt svårt att hitta något negativt att säga.

Karakter
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Home tycker

Tunn och välformad ultrabook. Har i stort sett allt som en dubbelt så dyr modell hade för ett år sedan. Bara 256 GB lagringsutrymme och ingen pekskärm. Finishen är inte enormt exklusiv. Suger åt sig flottiga fingeravtryck.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Rulla till toppen