Årets bästa prylar 2020-2021

Prylkategorin är full av datorer och tillbehör. För både lek och allvar.

I Ljud & Bild testar vi både ”civila” datorer och datorer som är speciellt gjorda för spel. Kraven och behoven är olika, men i slutändan är det hastigheten allt handlar om.

To-go eller to-stay?

De flesta datorer vi testar är bärbara. Det beror på att både utbudet och efterfrågan är mycket större än för stationära datorer. Speciellt när det gäller gaming i den tunga änden kan det vara smart att överväga en stationär dator. De har bättre plats på insidan – och alltså bättre kylning av processor och grafikkort. Och om en stationär dator efter ett tag blir för långsam för att klara av de senaste programmen kan man uppgradera den utan att behöva byta ut alltihop.

Kärnan till högre prestanda

Processorn är datorns motor. Ju starkare processorn är desto bättre är den på att köra tunga program och hantera stora mängder data. Under 2020 har vi testat datorer med processorer från både Intel och AMD och av både nionde och tionde generationen. Den största förbättringen är att det har kommit processorer med fler kärnor och trådar – och till i stort sett överkomliga priser. Maskiner med hexacore-processorer har numera samma prislappar som quadcore-modellerna för ett år sedan. Det betyder, om allt övrigt är likadant, att datorn tar ett stort kliv i prestanda. En 2 GHz-processor med sex kärnor är nästan 50 procent snabbare än en med fyra kärnor.

Det avgörande grafikkortet

Om du ska använda datorn till spel är grafikkortet den viktigaste delen av maskinen. För spelgrafik är Nvidias GeForce-grafikprocessorer i praktiken oöverträffade. GeForce RTX 20xx-serien lanserades sensommaren 2018, och alla speldatorer vi testade 2020 har haft grafikprocessorer av den typen. Ska vi vara cyniska så har grafikprestanda inte vuxit mycket i år jämfört med 2019, eftersom det ju handlar om samma processorgeneration. Nvidia har nyligen lanserat nästa generation, GeForce RTX 30xx, men när vi satte ihop den här kavalkaden hade vi ännu inte fått några testmodeller.

Den stora bilden

All den snygga grafiken skulle vara meningslös utan en bra skärm. Till arbete, underhållning och kreativa sysslor handlar det framför allt upplösning och trovärdighet. Här ska du leta efter skärmar med 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) och HDR-färgdjup – och då helst den professionella HDR10-versionen.

Till spel handlar det främst om hastighet. I år har vi sett gaming-skärmar med svindlande 300 Hz uppdateringsfrekvens. Det är extremt – och dyrt. Men under inga omständigheter får du välja en skärm med mindre än 144 Hz uppdateringsfrekvens. Upplösningen är å andra sidan låg. Standarden är fortfarande Full HD (1920 x 1080 pixlar).

Bärbara datorer

När du köper en laptop för arbete eller studier är det viktigaste att den är lätt och kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden är också viktig, så du slipper ha med dig laddaren. Datorkraft är sällan ett problem så länge datorn har en Intel Core i7-processor eller bättre. Se till att maskinen har minst 512 GB SSD och 8 GB RAM.

Gaming-PC

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. GeForce RTX 2080 eller GeForce RTX 2070 är bra, men RTX 30xx är på väg ut till butikerna. Se också till att du har tillräckligt med RAM-minne. Minst 16 GB. Processorn bör vara minst en nionde generationens Intel Core i7.

Gaming-hörlurar

Först och främst måste ett spelheadset vara bekvämt att ha på sig, eftersom det ska användas många timmar åt gången. Och så ska det ha ett ljud som är tillräckligt väl upplöst för att avslöja dina fiender. Virtuellt 7.1-kanals surroundljud förbättrar känslan av att vara mitt i handlingen.

Gaming-skärm

Spelskärmar – både på en laptop eller till en stationär dator – bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz och en responstid på 1 millisekund. Däremot räcker Full HD-upplösning vanligtvis. En högre upplösning innebär bara att grafikkortet måste arbeta hårdare för att beräkna de extra många pixlarna.

Nominerade till årets bästa prylar
Den ser ut som en business-ultrabook, men kostar som en ekonomidator. Du får allt du behöver – så varför betala mer?
Med en ny serie datorer för kreativa vill Asus ha en bit av Apples kaka.
Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
Acers Mac-dödare har tillräckligt med muskler för det flesta arbetsuppgifter man kan hitta på att ge den.
Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
Superstajlad lättviktsracer som visar att gaming-bärbara inte behöver vara stora och klumpiga. Fast priset är inte nedbantat.
Acer Predator Helios 700 är en uppvisning i överflöd. Och det utdragbara tangentbordet är inte bara en gimmick utan ett genidrag.
Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.
Logitechs professionella headset är skönt avskalat, utan någon form av prålighet eller lull-lull.
Om du vill ha ett riktigt bra huvudverktyg som inte länsar budgeten så är Arctis 1 ett bra alternativ.
Sennheiser har gjort en bra trådlös hörlur som även är bra till spel.
Corsairs vuxenmodell är utsökt och elegant som en lyxbil.
Glöm virtuellt surroundljud. Asus sätter en hel 7.1-anläggning på ditt huvud!
Stor, skarp och böjd. MSi:s vapen för hemmakrigare och skrivbordsstrateger.
VINNARNA AV Årets bästa prylar 2020-2021
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.