Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: iMac 27 tum 2020

Apples bästa iMac

Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.

Av / 2020-09-21 - 08:00
iMac 27 tum 2020
Lasse Svendsen

Den senaste versionen av Apples iMac är förmodligen den sista med den välkända unibody-designen i aluminium som har hängt med sedan 2009. Nästa år kommer troligen en ny iMac-generation i en ny design och med Apples egna processorer på insidan.

Det betyder inte att det är någon poäng med att avvakta. För Apple har faktiskt gjort så många uppgraderingar i 2020-modellen att vi inte ser någon anledning att ens överväga en iMac Pro. Som har varit de grymmaste datorerna för användare med extrema krav på prestanda.

2020-modellen av vanlig iMac kan nämligen konfigureras med 10-kärniga Intel i9-processorer av 10:e generationen, mycket högre grafikprestanda med 16 GB Radeon Vega Pro 5700 XT och alla utgåvor har SSD-lagring som standard.

Egentligen är bara formfaktorn som är helt lik förra årets modell. Allt har förbättrats avsevärt 2020.

iMac har Apples T2-processor som ger bättre säkerhet och krypterar alla data på SSD:n, lagrar lösenord, betalningsinformation och ser till att programvara inte korrumperar datorn eller prestanda.

2020-utgåvan av iMac är mycket grymmare än föregående generation, och ett utmärkt verktyg för musikproduktion, video- och fotoredigering eller bara som en vanlig dator för hela familjen. (Foto: Apple)

Många utgåvor att välja mellan

27-tummaren har Apples enastående 5K-skärm med P3-färgrymd och True Tone som anpassar sig efter ljuset i rummet. Den kan också levereras med ett annat frontglas, med en nanotextur inetsad i glaset – inte pålagd utanpå – som ger en mattare yta för de som vill ha minimalt med reflektioner.

Instegsmodellen är likadan som vårt testexemplar rent fysiskt, men har en sexkärnig 3,1 GHz-processor, 256 GB SSD och 4 GB Radeon Pro-grafikprocessor och kostar 7 000 kronor mindre.

Det finns också en 3,3 GHz-version med 512 GB SSD och man kan själv konfigurera en egen dator med ännu kraftfullare processor, bättre grafik och större SSD.

De tre versionerna, inklusive vårt testexemplar, har en enda betydande nackdel: De finns bara med 8 GB minne, vilket är alldeles för lite för vilken dator som helst – för att inte tala om en iMac för mellan 20 000 och 30 000 kronor.

16 GB minne är minimum, och ska man använda iMacen för tyngre uppgifter, som Final Cut Pro X, Cinema 4D och Photoshop, är 32 GB ett minimum.

Man kan naturligtvis lägga till mer minne när man köper sin iMac, fast minne bör man definitivt inte köpa minne från Apple. Trots att de säger att de testar maskinen i 72 timmar först och garanterar prestanda och kvalitet, är 7 500 kronor för 32 GB i grövsta laget.

Köp hellre två 16 GB 2666 MHz DDR4-minneschip någon annanstans och spara ungefär 5 000 kronor, som du i stället kan lägga på en snabbare processor eller bättre grafik.

Cinema 4D är ett av programmen som kräver mycket, bland annat mer minne, vilket iMacen är i desperat behov av. (Foto: Apple)

Minneshastighet

10:e generationens Intel-processorer i iMac-modellerna 2020 stöder upp till 2933 MHz minne, men Apple har valt ett moderkort som stöder upp till 2666 MHz, av någon anledning. Apple vägrade också att kommentera skälet till att de valt lägre minneshastigheter när vi frågade dem för några veckor sedan.

Observera att minne är det enda man kan uppgradera själv efter köpet. Allt annat måste konfigureras innan man handlar, efteråt är det för sent.

Så gör du

Att uppgradera minnet är enkelt. Ta bort strömkontakten på baksidan, stick in spetsen på en penna i öppningen vid kontakten och ta bort locket som ploppar upp. Sätt i minneskorten parvis med samma värde (vilket visas på insidan av locket), antingen i kortplats 1 och 3 eller 2 och 4 om du har två stycken, för bästa möjliga parning av minneskretsarna. Sätt tillbaka locket, sätt i kontakten och slå på datorn.

Testmaskinen

Vår iMac var samma 27-tummare med åttakärnig 3,8 GHz i7-processor som finns i butiker och på Apple Store. Den levereras med magra 8 GB minne, 512 GB SSD-lagring, Radeon Pro 5500 XT-grafikprocessor med 8 GB minne och Apples trådlösa mus och tangentbord.

Med det som utgångspunkt kan man konfigurera den med en tiokärnig i9-processor på 3,6 GHz, som trots den lägre klockfrekvensen ger ännu mer processorkraft. Skärmglaset kan bytas ut mot det matta nanoglaset mot ett rejält pristillägg och datorn kan – fast det får du inte komma på tanken att göra – levereras från Apple med upp till 128 GB minne, till en kostnad som fördubblar priset!

Den kan också levereras med upp till 8 TB SSD-lagring och den ovan nämnda Radeon Pro 5700 XT-grafikprocessorn, men får man fundera på vad man egentligen behöver. De flesta klarar sig med en standardgrafikprocessor, eller Radeon Pro 5700 med 8 GB minne.

Internetuppkoppling

Maskinen kan också utrustas med 10 Gb Ethernet, som ger snabbare trådbunden överföring mellan maskiner i exempelvis företag, men för de flesta som vill använda iMac ansluten till wifi är det inget att betala extra för.

5K-skärm

Den 27 tum stora LED-belysta IPS-skärmen har vi sett förut. Den behöver knappt kalibreras och stöder P3-färgrymd, med större färgspektrum än RGB, och har Apples True Tone-teknik som anpassar ljusstyrkan och vitbalansen efter omgivningen.

Externa skärmar

Som alla nyare Mac-datorer kan man ansluta en iPad trådlöst och använda den som en extern bildskärm med Apples Side Bar. Man kan också koppla in en extern 5K- eller 6K-bildskärm – två stycken om man har valt något av Radeon Pro 5700-grafikalternativen – eller två 4K-skärmar i antingen UHD- eller DCI-upplösning. Bra att veta för de som ofta håller på med videoredigering.

Retina-skärmen med 5K-upplösning, 500 nits och P3-färgrymd tycker vi passar väldigt bra till fotografer och videoproduktion. (Foto: Apple)

Anslutningar

På baksidan hittar man fyra USB-A-kontakter och två USB-C-kontakter, som stöder Thunderbolt 3 och upp till 40 Gbit/s i överföringshastighet. Det är de två senare som används när man kopplar in en extern bildskärm med HDMI, DVI eller VGA.

Två högtalare på insidan ger stereoljud från spalterna på undersidan och datorn har tre mikrofoner och en HD-kamera inbyggt på framsidan. Hörlurar eller externa högtalare kan kopplas in i 3,5 mm-utgången på baksidan och bredvid sitter en kortläsare för SD-kort.

Snabbare än någonsin

Eftersom vi inte testade den förra generationen av iMac förlitar vi oss på tidigare tester och vårt test av iMac Pro från 2019. Den var för övrigt utrustad med en åttakärnig 3,2 GHz Intel Xeon W med Turbo Boost upp till 4,2 GHz, 32 GB 2666 MHz DDR4, en Radeon Pro Vega 56-grafikprocessor med 8 GB minne och 1 TB SSD.

Vid den tiden kostade den nästan dubbelt så mycket som vad vår testmaskin kostar här, och då satte den ett prestandarekord i våra tester.

Nu, drygt två år senare, ser vi av testresultaten i Geekbench 4 att bilden inte är så självklar som man skulle kunna tro.

iMac 27 tum, 2020: 6242 singlecore, 32467 multicore
iMac Pro, 2018: 4917 singlecore, 30571 multicore

Den nya iMac-generationen med 3,8 GHz i7-processor får märkbart högre poäng med både enkärniga och flerkärniga uppgifter, och den slår inte oväntat Apples välspecificerade 16-tums Macbook Pro i Geekbench 5:

iMac 27 tum, 2020: 1261 singlecore, 7479 multicore
MacBook Pro 16 tum, 2019: 1133 singlecore, 7240 multicore

Siffrorna visar att iMac är ett veritabelt kraftpaket när det gäller processorkraft, och detta för halva priset av en iMac Pro, men också att en nyare 16-tums MacBook Pro med en åttakärnig i9-processor, 8 GB Radeon Pro 5500M och 32 GB minne inte ligger långt efter iMacen.

Testar vi prestanda i Cinebench R20 får 16-tummaren 3582 poäng, medan iMac drar ifrån med 4926 poäng, vilket också är bättre än iMac Pros 3770.

Grafiktestet i Basemark GPU gav resultatet 4132 och en snitthastighet för skärmen på 41 fps, att jämföra med 67 fps för iMac Pro, vilket visar att Pro-modellens starkare grafikprocessor ger den en fördel på ren grafikprestanda.

Avspelning av video i MP4 HEVC och 4K DCI-upplösning och 2,55 GB tog mer än hälften av datorns minneskapacitet och visade varför vi tycker att Apple levererar maskinen med alldeles för lite minne. Efterbearbetning i Final Cut, eller batch-bearbetning i Photoshop, kommer att tvinga ner datorn på knä ganska så snabbt när den bara har 8 GB minne till sitt förfogande.

Slutsats

Apples senaste generation av iMac med den klassiska unibody-designen har aldrig varit ett bättre val än nu. För halva priset av en iMac Pro får man bättre prestanda nästan vad man än hittar på – märk väl om man har stoppat i mycket mer minne, och i synnerhet om man har uppgraderat grafikprocessorn när man beställer. iMacen är en dator som kan leva länge, eftersom prestanda är så höga att det inte finns någon poäng med att sitta och vänta på nästa generation. Som kan bli Apples första iMac med en ny design sedan 2009, och den första med Apple Silicon, deras egen processorarkitektur.

Karakter
iMac 27 tum 2020
Premium

Home tycker

Markant uppgraderade prestanda med knivskarp skärm, gott om anslutningar, ny T2-processor och relativt bra pris. Och så Mac OS, förstås. Levereras med alldeles för lite minne. Apple tar väldigt bra betalt för mer minne och större SSD-disk – och bättre grafikprestanda är inte heller billigt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen