Sony NEX-5T

Styr kameran med appar

Med klassens minsta trådlösa kamera tar Sony upp kampen i marknadens hårdaste segment.

Plus
Mycket hög bildkvalitet Hög bildhastighet Appar ger fler funktioner
Minus
Optisk förvrängning i kit-objektivet Fokushastigheten inte riktigt i toppklass Gränssnittet

En gång i tiden räckte det med att vara minst, lättast eller billigast. Att ha något som gjorde att man skilde sig från mängden. Sony har varit specialister på de två första områdena, och med sin systemkamera NEX-5T gör de ett försök även på det tredje. Tre önskningar på samma gång, alltså. Och Sony kan mycket väl lyckas. Kameran kostar lite drygt femtusen kronor och är mer avancerad än de flesta av sina konkurrenter. Bortsett från Samsung NX300, som är väldigt snarlik om man jämför funktioner och pris.

Både NX300 och NEX-5T är trådlösa med inbyggt wifi och använder NFC-teknik för att förenkla inställningen av wifi. Så att man kan överföra bilder och videofilmer till smartmobilen. Eller surfplattan. Båda har pekskärm, hög bildhastighet och går att köpa med en kompakt normalzoom.

Men Sony NEX-5T kan mer än så.

App-baserad
Om man aktiverar wifi går det att styra kameran från mobilen och att ändra inställningar som exponeringskompensation, bländaröppning, slutarhastighet, ISO-ljuskänslighet och vitbalans. Men kameran kan dessutom köra Sony-appar som ger den fler funktioner. Då kan man ladda ner bild-effekter och fler redigeringsfunktioner efter behov.

Den skarpa och oerhört fina pekskärmen kan vinklas nedåt, eller vridas 180 grader så att den pekar framåt. Praktiskt när man tar självporträtt eller filmar video – som för övrigt går att göra med så hög datahastighet som 28 Mbit/s och i full 1080p-upplösning med 50 bildramar i sekunden. Stillbildshastigheten är mycket respektabla 10 bilder/s och på insidan sitter en uppgraderad bildsensor med 16 megapixlar. Ett hybridsystem med både fas- och kontrastbaserad autofokus ska ge användare snabb och exakt fokus i både video och stillbilder.

NEX-5T_von_Sony_Silber_03-4e6baf4e4abe3312

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Sony har använt sig av sin egenutvecklade tillbehörsport, som de är ensamma om att ha och som även passar till Sonys anpassade blixtar. En dålig lösning som bara skapar irritation och som borde ha bytts ut mot Sonys nya multiblixtsko som bland annat sitter i NEX-6 – en kamera som för övrigt har en annan sak som NEX-5T saknar: elektronisk sökare. Att sätta på en extern sökare går inte heller.

Gränssnittet är dessvärre detsamma som i NEX-6 och föregångaren NEX-5R. Det kryllar av menyrader och man navigerar på en ikonbaserad skärm. Det är en process som tar tid och inte är särskilt överskådlig. Sony borde snarast pensionera de här skärmmenyerna och stoppa i Alpha-modellernas i stället.

Snabb och skarp
Å andra sidan är NEX-5T snabb. Bildhastigheten är praktisk när man verkligen vill föreviga ett ögonblick. Hybridfokusen är blixtsnabb i bra ljus, lite trögare i dåligt ljus men letar inte efter fokus fram och tillbaka lika mycket som andra modeller i NEX-serien. Den är dessutom i princip ljudlös, men slår inte fokusmästaren Olympus när det gäller ren fokushastighet.

Sony överträffar däremot Olympus på videofilmning. Kombinationen 28 Mbit/s dataöverföring och 50p-bildhastighet betyder flimmerfri HD-video med ytterst skarp och detaljerad videokvalitet. Mer än bra nog för de flesta hemvideor.

Som förväntat av Sonys CMOS-sensor i APS-C-format är detaljskärpan och den allmänna bildkvaliteten mycket bra. Den hämmas bara delvis av förvrängning och vinjettering från kit-objektivet (16–50 mm, motsvarande 24–75 mm). Det finns inget synligt brus förrän vid ISO 3200, vilket är mycket bra i den här klassen.  Bruset blir inte irriterande förrän vid ISO 12800 och det betyder att till och med ISO 6400 är fullt användbart. Man kan alltså fotografera med hög ljuskänslighet i dålig belysning utan att bekymra sig om gryniga bilder.

Färgåtergivningen är bättre än den brukar i Sony-kameror och vitbalansen prickar rätt även inomhus, men JPSG-bilderna ändrar färgbalans i blandljus. De svåra hudtonerna sitter däremot fint och det inte särskilt klädsamma rosa färgsticket som många Sony-kameror kan ha är fint dämpat i NEX-5T.

Slutsats
Om man ska välja Sony NEX-5T i stället för Samsung NX300 eller en spegelreflex som Canon EOS 700D handlar mest om huruvida man uppskattar bärbarhet och små mått. NEX-5T är den minsta av dem och eftersom den har lika hög bildkvalitet, mycket hög bildhastighet, snabb autofokus och lysande HD-video är Sony-kameran ett intressant alternativ. Men den är inte helt utan nackdelar, till exempel skärmmenyerna och den speciella blixtskon.

Bästa pris på Sony NEX-5T
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sony NEX-5T
  • Typ: Systemkamera med 16 Mp APS-C-sensor
  • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6, bildstabilisator
  • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Wifi och NFC, vridbar pekskärm, 10 bilder/s
  • Pris: 5 700 kr
Pris: 5700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.