annons
annons

Sony NEX-5T

Styr kameran med appar

Med klassens minsta trådlösa kamera tar Sony upp kampen i marknadens hårdaste segment.

Mycket hög bildkvalitet Hög bildhastighet Appar ger fler funktioner
Optisk förvrängning i kit-objektivet Fokushastigheten inte riktigt i toppklass Gränssnittet

En gång i tiden räckte det med att vara minst, lättast eller billigast. Att ha något som gjorde att man skilde sig från mängden. Sony har varit specialister på de två första områdena, och med sin systemkamera NEX-5T gör de ett försök även på det tredje. Tre önskningar på samma gång, alltså. Och Sony kan mycket väl lyckas. Kameran kostar lite drygt femtusen kronor och är mer avancerad än de flesta av sina konkurrenter. Bortsett från Samsung NX300, som är väldigt snarlik om man jämför funktioner och pris.

Både NX300 och NEX-5T är trådlösa med inbyggt wifi och använder NFC-teknik för att förenkla inställningen av wifi. Så att man kan överföra bilder och videofilmer till smartmobilen. Eller surfplattan. Båda har pekskärm, hög bildhastighet och går att köpa med en kompakt normalzoom.

Men Sony NEX-5T kan mer än så.

App-baserad
Om man aktiverar wifi går det att styra kameran från mobilen och att ändra inställningar som exponeringskompensation, bländaröppning, slutarhastighet, ISO-ljuskänslighet och vitbalans. Men kameran kan dessutom köra Sony-appar som ger den fler funktioner. Då kan man ladda ner bild-effekter och fler redigeringsfunktioner efter behov.

Den skarpa och oerhört fina pekskärmen kan vinklas nedåt, eller vridas 180 grader så att den pekar framåt. Praktiskt när man tar självporträtt eller filmar video – som för övrigt går att göra med så hög datahastighet som 28 Mbit/s och i full 1080p-upplösning med 50 bildramar i sekunden. Stillbildshastigheten är mycket respektabla 10 bilder/s och på insidan sitter en uppgraderad bildsensor med 16 megapixlar. Ett hybridsystem med både fas- och kontrastbaserad autofokus ska ge användare snabb och exakt fokus i både video och stillbilder.

NEX-5T_von_Sony_Silber_03-4e6baf4e4abe3312

Sony har använt sig av sin egenutvecklade tillbehörsport, som de är ensamma om att ha och som även passar till Sonys anpassade blixtar. En dålig lösning som bara skapar irritation och som borde ha bytts ut mot Sonys nya multiblixtsko som bland annat sitter i NEX-6 – en kamera som för övrigt har en annan sak som NEX-5T saknar: elektronisk sökare. Att sätta på en extern sökare går inte heller.

Gränssnittet är dessvärre detsamma som i NEX-6 och föregångaren NEX-5R. Det kryllar av menyrader och man navigerar på en ikonbaserad skärm. Det är en process som tar tid och inte är särskilt överskådlig. Sony borde snarast pensionera de här skärmmenyerna och stoppa i Alpha-modellernas i stället.

Snabb och skarp
Å andra sidan är NEX-5T snabb. Bildhastigheten är praktisk när man verkligen vill föreviga ett ögonblick. Hybridfokusen är blixtsnabb i bra ljus, lite trögare i dåligt ljus men letar inte efter fokus fram och tillbaka lika mycket som andra modeller i NEX-serien. Den är dessutom i princip ljudlös, men slår inte fokusmästaren Olympus när det gäller ren fokushastighet.

Sony överträffar däremot Olympus på videofilmning. Kombinationen 28 Mbit/s dataöverföring och 50p-bildhastighet betyder flimmerfri HD-video med ytterst skarp och detaljerad videokvalitet. Mer än bra nog för de flesta hemvideor.

Som förväntat av Sonys CMOS-sensor i APS-C-format är detaljskärpan och den allmänna bildkvaliteten mycket bra. Den hämmas bara delvis av förvrängning och vinjettering från kit-objektivet (16–50 mm, motsvarande 24–75 mm). Det finns inget synligt brus förrän vid ISO 3200, vilket är mycket bra i den här klassen.  Bruset blir inte irriterande förrän vid ISO 12800 och det betyder att till och med ISO 6400 är fullt användbart. Man kan alltså fotografera med hög ljuskänslighet i dålig belysning utan att bekymra sig om gryniga bilder.

Färgåtergivningen är bättre än den brukar i Sony-kameror och vitbalansen prickar rätt även inomhus, men JPSG-bilderna ändrar färgbalans i blandljus. De svåra hudtonerna sitter däremot fint och det inte särskilt klädsamma rosa färgsticket som många Sony-kameror kan ha är fint dämpat i NEX-5T.

Slutsats
Om man ska välja Sony NEX-5T i stället för Samsung NX300 eller en spegelreflex som Canon EOS 700D handlar mest om huruvida man uppskattar bärbarhet och små mått. NEX-5T är den minsta av dem och eftersom den har lika hög bildkvalitet, mycket hög bildhastighet, snabb autofokus och lysande HD-video är Sony-kameran ett intressant alternativ. Men den är inte helt utan nackdelar, till exempel skärmmenyerna och den speciella blixtskon.

Bästa pris på Sony NEX-5T
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sony NEX-5T
  • Typ: Systemkamera med 16 Mp APS-C-sensor
  • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6, bildstabilisator
  • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Wifi och NFC, vridbar pekskärm, 10 bilder/s
  • Pris: 5 700 kr
Pris: 5700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-