Soundbar från Focal

Franska Focal lägger en ny dimension till sitt digra högtalarprogram - firmans första soundbar: Dimension!

Det är inte mer än nio år sedan när Yamaha visade upp troligtvis världens första (kommersiella) “ljudlimpa”. De kallade den för en “Digital Sound Projector” och på CES mässan i Las Vegas var det rätt mycket uppståndelse kring denna konstiga långsmala sak som enligt utsago levererade 5.1 ljud med samma omslutande effekt som om du hade surroundhögtalare placerade lite snett bakom dig. 

Ljudlimpans introduktion var en följd av platt tv:ns intåg i våra hem. Men en platt tv har nästan utan undantag eländigt ljud, efterfrågan på externa ljudsystem har ökat och ljudlimpan är ett av de populäraste alternativen idag – mycket på grund av sin “allt i ett” lösning som heller inte tar så mycket plats. De flesta större elektronik- och högtalartillverkare har en soundbar i sitt sortiment – konkurrensen är mördande. Focal har dock valt att ge sig in i konkurrensen. Man säger att man vill lyckas genom att erbjuda en Soundbar med riktigt bra ljud.

Projektet startade för två år sedan och Dimension representerar faktiskt Focals största satsning någonsin. Man säger att man aldrig lagt ner så mycket resurser i en produkt vad gäller research and development. Allt är nydesignat och speciellt framtaget för Dimension. Stommen utgörs av fem nya 4″ element med “Ultra Flat Design”. Ett högtalarelement för varje kanal – alla identiska. Man gör inte någon fasvridning i surroundkanalerna för att försöka få till någon form av “Virtual Surround”, hos Focal har man inte imponerats av den typen lösningar.  Det finns totalt sex kanalers förstärkning på sammanlagt 450Watt i dimension. Den sjätte kanalen är reserverad till en extern subwoofer. Förstärkarna är klass-D konstruktioner som Focal använt i flertalet tidigare produkter. Chassit är i svarteloxerad aluminium med dubbla reflexportar på sidorna.

Dimension har två HDMI ingångar, en normal ingång för Blu-Ray, TV Box etc. samt en in/utgång med Audio Return Channel som ska kopplas till TV:n. Utöver dessa finns en optisk digitalingång (TOSLINK) samt en analog ingång. Den analoga ingången togs med främst för att koppla in en APTX Bluetooth receiver då Dimensions aluminiumchassi gjorde det omöjligt att bygga in Bluetooth receivern då signalen inte kan tränga igenom det skärmade chassit. Dimension finns därför att få bundlad med en APTX mottagare från Focal. Då får man bluetooth funktionen till ett lågt tillägg, samtidigt som de som faktiskt inte behöver Bluetooth slipper betala för den.

På utgångssidan finns en lågnivå subwooferutgång samt en högnivå subwooferutgång anpassad för Dimension Subwoofer. Här sitter även fyra switchar med vardera tre läge för att justera ljudet efter sittavstånd,rumsakustik, Dimensions placering samt om man använder sig av subwoofer och i så fall vilken typ. På högersidan sitter en touchdisplay som aktiveras när man närmar sig med handen. Här kan man välja ingång, justera ljudnivån, sätta Dimension i Night Mode samt stänga av. Dessa kontroller återfinns också på fjärrkontrollen där man dessutom kan justera basnivå och lipsync. Det följer med ett väggfäste för att skruva fast Dimension på väggen samt ett par vinklar så att man kan ställa den på bänk.

Focal kommer även med en specialanpassad Dimension Subwoofer med flat-top design, vilket innebär att den kan placeras bakom ljudlimpan och fungera som plattform för TV:n. Subwoofern är konstruerad för att dämpa bort resonans och har en glasskiva på toppen för att skydda ytan och “ge ett sobert intryck”. Internt sitter två elliptiska element i Push-Push konfiguration med varsin basreflexport. Elementen är elliptiska och speciellt framtagna för Dimension Subwoofern. Med suben i systemet ökas frekvensområdet nedåt från 50Hz ner till 30Hz.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Dimension kostar 10.000 kr och Dimension Subwoofer 4.000 kr.

www.plaudio.com

Focal_Dimension-1

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.