annons
annons

Soundbar

Soundbar från Focal

Franska Focal lägger en ny dimension till sitt digra högtalarprogram - firmans första soundbar: Dimension!

Det är inte mer än nio år sedan när Yamaha visade upp troligtvis världens första (kommersiella) “ljudlimpa”. De kallade den för en “Digital Sound Projector” och på CES mässan i Las Vegas var det rätt mycket uppståndelse kring denna konstiga långsmala sak som enligt utsago levererade 5.1 ljud med samma omslutande effekt som om du hade surroundhögtalare placerade lite snett bakom dig. 

Ljudlimpans introduktion var en följd av platt tv:ns intåg i våra hem. Men en platt tv har nästan utan undantag eländigt ljud, efterfrågan på externa ljudsystem har ökat och ljudlimpan är ett av de populäraste alternativen idag – mycket på grund av sin “allt i ett” lösning som heller inte tar så mycket plats. De flesta större elektronik- och högtalartillverkare har en soundbar i sitt sortiment – konkurrensen är mördande. Focal har dock valt att ge sig in i konkurrensen. Man säger att man vill lyckas genom att erbjuda en Soundbar med riktigt bra ljud.

Projektet startade för två år sedan och Dimension representerar faktiskt Focals största satsning någonsin. Man säger att man aldrig lagt ner så mycket resurser i en produkt vad gäller research and development. Allt är nydesignat och speciellt framtaget för Dimension. Stommen utgörs av fem nya 4″ element med “Ultra Flat Design”. Ett högtalarelement för varje kanal – alla identiska. Man gör inte någon fasvridning i surroundkanalerna för att försöka få till någon form av “Virtual Surround”, hos Focal har man inte imponerats av den typen lösningar.  Det finns totalt sex kanalers förstärkning på sammanlagt 450Watt i dimension. Den sjätte kanalen är reserverad till en extern subwoofer. Förstärkarna är klass-D konstruktioner som Focal använt i flertalet tidigare produkter. Chassit är i svarteloxerad aluminium med dubbla reflexportar på sidorna.

Dimension har två HDMI ingångar, en normal ingång för Blu-Ray, TV Box etc. samt en in/utgång med Audio Return Channel som ska kopplas till TV:n. Utöver dessa finns en optisk digitalingång (TOSLINK) samt en analog ingång. Den analoga ingången togs med främst för att koppla in en APTX Bluetooth receiver då Dimensions aluminiumchassi gjorde det omöjligt att bygga in Bluetooth receivern då signalen inte kan tränga igenom det skärmade chassit. Dimension finns därför att få bundlad med en APTX mottagare från Focal. Då får man bluetooth funktionen till ett lågt tillägg, samtidigt som de som faktiskt inte behöver Bluetooth slipper betala för den.

På utgångssidan finns en lågnivå subwooferutgång samt en högnivå subwooferutgång anpassad för Dimension Subwoofer. Här sitter även fyra switchar med vardera tre läge för att justera ljudet efter sittavstånd,rumsakustik, Dimensions placering samt om man använder sig av subwoofer och i så fall vilken typ. På högersidan sitter en touchdisplay som aktiveras när man närmar sig med handen. Här kan man välja ingång, justera ljudnivån, sätta Dimension i Night Mode samt stänga av. Dessa kontroller återfinns också på fjärrkontrollen där man dessutom kan justera basnivå och lipsync. Det följer med ett väggfäste för att skruva fast Dimension på väggen samt ett par vinklar så att man kan ställa den på bänk.

Focal kommer även med en specialanpassad Dimension Subwoofer med flat-top design, vilket innebär att den kan placeras bakom ljudlimpan och fungera som plattform för TV:n. Subwoofern är konstruerad för att dämpa bort resonans och har en glasskiva på toppen för att skydda ytan och “ge ett sobert intryck”. Internt sitter två elliptiska element i Push-Push konfiguration med varsin basreflexport. Elementen är elliptiska och speciellt framtagna för Dimension Subwoofern. Med suben i systemet ökas frekvensområdet nedåt från 50Hz ner till 30Hz.

Dimension kostar 10.000 kr och Dimension Subwoofer 4.000 kr.

www.plaudio.com

Focal_Dimension-1

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-