Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Muskulös liten subbas från SVS

Av / 2012-10-23 - 09:30
Muskulös liten subbas från SVS

SVS utlovar hög ljudkvalitet och bra förhållande mellan pris och prestanda med sin SB13-Ultra. Eftersom SVS mer än gärna bygger stora subbasar får en höjd och bredd på 45 cm dessutom betraktas som ganska så kompakt!

Slutet kabinett
Vi är vana vid att se basreflexportar i SVS subbasar, ofta stora gapande hål där man skulle kunna stoppa in hela armen. Därför är det intressant att SB13-Ultra är en sluten konstruktion. Sådana har ofta en renare och jämnare avrullning i basen än basreflexkonstruktioner, som rullar av väldigt brant.

Ett slutet kabinett kan också innebära en betydligt mindre förvrängning eftersom basreflextekniken alltid medför vissa orenheter i själva porten. Nackdelen med en sluten låda är att det är svårt att få en riktigt djup bas och att känsligheten sjunker. Man behöver med andra ord mer kraft. Och den detaljen löser SVS genom att ha en inbyggd klass D-förstärkare som lämnar hela 1000 watt!


På baksidan finns både balanserade och obalanserade in- och utgångar. Och en LCD-skärm som förenklar inställningen.

 

Optimerat baselement
SVS har optimerat baselementet för placering i tryckkammare genom att fintrimma motorns form och talspole samt förlänga av spolgapet. Allt för att få bättre värmetoleranser, mer uniform kraft vid rörelser inåt och utåt, mindre förvrängning och längre slaglängd. Kort och gott: en kraftigare, rappare och renare bas.

LCD-skärm
Inställningarna gör med hjälp av en LCD-skärm och SVS hävdar att allt är intuitivt men avancerat för att man ska kunna integrera subbasen i hemmabion så bra som möjligt.

15 Hz
Enligt SVS egna beräkningar klarar SB1-Ultra att återge frekvenser ända ned till 15 Hz, eller ännu djupare, med hjälp av rummets akustik – och utan att basen känns trög. Under normala förhållanden verkar den börja rulla av vid 25 Hz.

Linjär frekvensrespons nästan upp till 500 Hz innebär att SB13-Ultra passar med såväl stora som små högtalare.


Pris

SB13-Ultra kostar 15 000 kronor och om den bara klarar av hälften av vad den europeiska importören Lsound påstår så är den tveklöst en oerhört spännande subbas.

lsound.eu

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Det här är en högtalare

Högtalare från 1979 i ny upplaga

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen