annons
annons

Nyheter

Exklusiv hörlur från Audioquest

Det är inte många hörlurar vi dreglar över när vi ser, men NightHawk är en.

Nu för tiden går det tretton hörlurar på dussinet så man måste komma med något speciellt för att marknaden ska höja på ögonbrynen. Det är Audioquest väl medvetna om, när de nu släpper sin första hörlur.

Från pressmeddelandet länkas det till hemsidan och där berättas att företagets första hörlur är halvöppen men omsluter örat helt och hållet. Vi vet också att Audioquest, som kanske är mest kända för sina svindyra highend-kablar, har bestämt sig för att bygga den bästa hörluren de bara kan, men att kvalitet, innovation och hållbarhet måste gå hand i hand med ett pris som går att klara av. Det ska alltså vara en hörlur som många har råd med. 

Nighthawk-design-3

Exakt vad det här betyder, vet vi inte ännu. Däremot kan vi läsa oss till att namnet är NightHawk och att det så småningom ska bli en hel familj hörlurar.

Nighthawk-add-text-left

Öronkåpor av flytande trä
Kåporna är gjorda av så kallat flytande trä. ”Liquid Wood” är äkta trämaterial som blandats med växtfibrer. Blandningen har sedan värmts upp, gjorts flytande och behandlats så att den går att formgjuta. Audioquest hävdar att Liquid Wood har överlägsna akustiska egenskaper jämfört med vanlig plast och trä, och det ger dessutom oändliga möjligheter när det gäller formgivning eftersom materialet är i flytande form under bearbetningen.

Audioquest använder Liquid Wood för att forma sina öronkåpor efter det mänskliga örat, och på så sätt ge en mer bekväm passform och minska obehag på öron och huvud. Dessutom är trä miljövänligare än plast. Hållbarhet är ett viktigt ledord i en tid när världen översvämmas av slit-och-släng-mentalitet.

Ergonomi
Det är inte bara kåporna som är ergonomiska. Huvudbygeln distribuerar hörlurens vikt på ett effektivt sätt. Ett enkelt och smart fjädringssystem gör att kåporna anpassas efter alla huvudstorlekar och -former samtidigt som de effektivt kopplas från resten av konstruktionen för att motverka oönskade resonanser.

Öronkuddarna är gjorda av mjukt läder och är också specialanpassade efter örat, med tjockare form på baksidan vilket ger extra komfort. Inuti sitter elementen i en optimal vinkel för att måla upp en precis och stabil ljudbild.

Skjermbilde-2014-11-25-kl.-18.22.25
Membranen är gjorda av så kallad biocellulosa, som ger mindre förvrängning än plast

Element
Högtalarelementen har membran av biocellulosa, som sägs orsaka mindre förvrängning än plastmembran. Framför allt i övertonregistret 6–10 kHz utlovas en högre upplösning och mindre förvrängning som ska förhindra att man blir trött i öronen. Elementets motor är gjord för att minimera intermodulationsförvrängning och alla luftvägar för att förhindra turbulens – så att musiken flyter så rent som möjligt.

Högtalargrillen är också oerhört detaljerad för att undvika resonanser. Mönstret är inspirerat av fjärilsvingar och alldeles för komplicerat för att gjutas. I stället har Audioquest använt sig av sofistikerad 3D-utskrift.

Skjermbilde-2014-11-25-kl.-18.22.40
Grillen är 3D-printad. Mönstret påstås minimera resonanser.

Okända specifikationer
Även om mycket av tekniken i NightHawk är officiell så vet vi ingenting om exakta specifikationer. Elementens storlek, frekvensomfånget, impedansen och känsligheten återstår att avslöjas. Och det gäller även priset. Om Audioquest-hörluren kostar 3 000 eller 10 000 kronor vet vi inte.

NightHawk ska lanseras någon gång under 2015.

nighthawk.audioquest.com
ljudtema.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-