TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

6 TV-apparater med 4K och HDR

De bästa TV-köpen

Dags för en ny TV i höst? Här är modellerna som ger dig skarp bild och moderna finesser utan att tömma bankkontot.

forfatter
Publicerad 2016-10-16 - 06:00
Produkter i testet
 • Philips 55PUS7101
 • Panasonic 58DX700
 • Samsung 55KS7005
 • Sony Bravia 55XD8505
 • LG 55UH770
 • Grundig Immensa 55VLX8670
 • Nu när höstmörkret sätter in på allvar är det ännu en gång dags att bänka sig framför TV:n med en bra film eller serie. Underhållningsmenyn innehåller mer godsaker än någonsin: Både Netflix, HBO, Viaplay, YouTube och de traditionella TV-kanalerna bjuder på massor av nytt originalmaterial som du kan titta på när du vill – under förutsättning att du har koll på utrustningen, så klart.

  TV-utvecklingen står aldrig still och om du vill utnyttja det färskaste materialet och den skarpaste bilden till max så kan det vara dags att skaffa en ny TV med 4K-upplösning. Årets nya modeller har nämligen fått flera viktiga förbättringar när det gäller finesser och bildkvalitet, som tillsammans innebär ett riktigt ”kvantsprång” för användarvänligheten och hur man upplever bildkvaliteten.

  Den traditionella TV-burken är inte vad den en gång var. Numera kommer mycket av materialet från appar och streamingtjänster som kräver att man har en modern smart-TV med internet. De som har en äldre TV utan smartfunktioner har hittills kunnat lösa det med en extern enhet som Xbox, PlayStation, Apple TV eller Google Chromecast, men nu måste man ha en sprillans ny 4K-TV med HDR för att få vara med på allt det roliga.

  Den goda nyheten är att det inte behöver kosta en förmögenhet. Vi har samlat ihop ett knippe av de mest intressanta modellerna i prisklassen runt 13 000 kronor och blev positivt överraskade över bildkvaliteten!

   

  HDR-TV

  Den viktigaste nyheten i årets TV-modeller är utan tvekan High Dynamic Range. HDR är en modern videostandard som bland annat finns på UHD Blu-ray och som gör att TV-skärmen kan visa fler gråtoner och färgnyanser, plus betydligt högre kontrast och ljusstyrka, än vad som tidigare varit möjligt. Allt detta kan översättas med en mer naturtrogen bild, men det kräver också att du har en modern TV som kan ta emot och visa formatet på rätt sätt. Samtliga av de testade TV-apparaterna stöder HDR ”på papperet”, men som testet visar är det långtifrån alla som gör det full rättvisa.

   

  Testet

  Vi har tittat på sex 2016-modeller i storlekar från 55 till 58 tum, i prisklassen 10 000–15 000 kronor. Samtliga stöder HDR och HDMI 2.0/HDCP 2.2, vilket gör dem idealiska för det nya UHD Blu-ray-formatet.

  I det här testet har vi som vanligt fokuserat på bildkvaliteten, men också undersökt ljudet och skötseln. Nu för tiden kommer mycket av TV-materialet från appar och streamingtjänster, vilket ställer högre krav på TV:ns fjärrkontroll och övriga gränssnitt för att fungera optimalt.

  Kort ordlista

  Smart-TV: En modern TV med internetuppkoppling (via kabel eller wifi) som kan ladda ner appar med nya funktioner, till exempel Netflix eller YouTube. De allra flesta TV-apparater som säljs i dag är ”smarta”.

  Ultra-HD (även kallat 4K): Efterträdaren till Full-HD-formatet, med fyra gånger högre skärmupplösning (3840 x 2160 mot 1920 x 1080) vilket ger en betydligt bättre bild. Majoriteten av nya TV-apparater har Ultra-HD-upplösning.

  HDR (High Dynamic Range): Större dynamikomfång. En videosignal med högre kontrast och bredare färgspektrum vilket ger en mer naturtrogen bild.

  Ultra-HD Blu-ray: Den nya versionen av Blu-ray-formatet, där filmerna är lagrade i UHD-upplösning (4K).

  HDMI (High Definition Multimedia Interface): Den moderna ”scart-kabeln” som överför ljudet och bilden från videokällor (till exempel Blu-ray-spelare och TV-boxar) digitalt till TV:n. Senaste versionen (HDMI 2.0) krävs för att överföra 4K-signaler från UHD Blu-ray.

  HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection): Kopieringsskydd som skyddar digitalt upphovsrättsskyddat material när det överförs från en enhet till TV:n, oftast genom en HDMI-kabel.

  Produkter i testet

  Philips 55PUS7101

  Ljus och värme

  Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

  Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
  Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.

  Panasonic 58DX700

  Gör det mesta rätt

  De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

  Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
  Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.

  Samsung 55KS7005

  Skiner som solen!

  Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

  Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.
  Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!

  Sony Bravia 55XD8505

  Ljussvaga prestanda

  Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

  Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
  Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.

  LG 55UH770

  Svag kontrast

  LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

  Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta.
  Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.

  Grundig Immensa 55VLX8670

  Stram design

  Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

  Stilren design och skarp, kontrastrik bild.
  Stöder ännu inte UHD Blu-ray och HDR fullt ut.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend