Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sony BDV-E800W

Gott om muskler

Sony-anläggningen har ett kraftfullt ljud med slagkraftig bas. Automatisk kalibrering förenklar inställningen och optimerar ljudet efter rummet.
Ljud & Bild tycker
Krutpaket. Välfokuserad ljudbild. Automatisk inställning.
Tillbakadragna övertoner.
Specifikationer
Sony BDV-E800W 5.1-system 5 x 143 (3 ohm) watt + 285 watt (1,5 ohm) HD-ljud och -bild BD-Live HDMI-utgång (ingen ingång) Pris: 13 700 kr

Bakkanalerna i Sonys hemmabioanläggning överförs trådlöst till en extra förstärkare som driver bakhögtalarna. Den extra förstärkaren göms till exempel bakom soffan och underlättar för att göra installationen diskret.
USB-porten på huvudenheten stöder varken film- eller musikavspelning, den används bara för att lagra material från BD-Live eller BonusView. Anläggningen har däremot en så kallad Digital Media Port som kan användas för att spela musik- och filmfiler. Olika adaptrar kan köpas separat, till exempel för iPod- eller bluetooth-överföring.
BDV-E800W är enkel att koppla upp och har dessutom autokalibrering via en medföljande mikrofon. Denna mäter varje högtalares avstånd och ljudnivå.
 
Ljudkvalitet
Sonys autokalibrering går lätt som en plätt. Men det hörs väl mycket bas från subbasen, så den kan med fördel dämpas ett par decibel. I vårt testrum dämpar anläggningen dessutom centerkanalen med 3 dB, vilket vi inte håller med om. Vi sätter tillbaka den till 0 dB justering.
Sony-anläggningen bjuder på intensiva filmupplevelser eftersom subbasen har så maffig pondus. Det är gott om tyngd i hagelsvärmar och ljudbilden är väsentligt större och mer massiv än satellitsystemen vi testade i förra numret. Sonys anläggning har dessutom mer kraft än Samsungs.
Centerhögtalaren har en lite mörk klang eftersom övertonerna inte riktigt kommer fram. Fast i den här prisklassen är alternativet att det låter vasst, och då föredrar vi lite tillbakadragna övertoner.
Rumskänslan är bra och kanalseparationen tjusig. Autokalibreringen har uppenbarligen mätt avstånden till högtalarna rätt, för ljudbilden är imponerande sömlös.
Tips: om du vill ha en mer diffus ljudbild så ange avståndet till bakhögtalarna ett par cm kortare, då blir ljudet lite fördröjt till dem. Du kompenserar också med att höja ljudnivån till dem en dB eller två. Detta är ett trick som bör användas med försiktighet och räkna med att prova dig fram ett bra tag tills inställningarna sitter.
Lucy Swanns ”La Petite Mort” har en mycket bra rytmik. Basrytmerna sitter som gjutna och övergången mellan subbasen och högtalarna är i det närmaste problemfri. Hennes röst framträder tydligt i mitten.
Vad som saknas är upplösning i övertonerna. Syntbakgrunden är inte så luftig och stor som den ska vara och Lucys röst saknar också lite briljans.
Storbandsprojektet Sharp Nine och deras skiva ”Sudoku” har ett bra driv och engagemang och samspelet mellan subbas och högtalare är tydligt även här. Men det är också uppenbart att basgitarren inte har en tillräckligt komplex tonstruktur, och ljudbilden är lite framfusig. Ändå är timing och fasrespons så bra att BDV-E800W sammantaget är den bästa anläggningen.

Också i detta test:

Philips HTS7520

Högupplöst delikatess

Philips-systemet har tonala kvaliteter av hög klass, både till film och musik. Problemet är att det är svårt att kalibrera.

Stort, upplöst ljud.
Användarovänlig.

Panasonic SC-BT205

Energisk och framfusig

SC-BT205 har skarpt fokus på röster, instrument och ljudeffekter. Det kan bli i mesta laget.

Spelar ganska högt. Automatisk inställning. Användarvänligt.
Svulstig subbas. Aningen vassa övertoner.

Samsung HT-BD1255

Tonala kvaliteter

Den här anläggningen från Samsung återger film och musik med hög upplösning. Om bara centerhögtalaren hade orkat hänga med...

Öppet och fint ljud. Rapp subbas.
Tunn centerhögtalare. Saknar lite dynamik.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.