TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Samsung HT-BD1255

Tonala kvaliteter

Den här anläggningen från Samsung återger film och musik med hög upplösning. Om bara centerhögtalaren hade orkat hänga med...

forfatter
Publicerad 2010-06-11 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Öppet och fint ljud. Rapp subbas.
Tunn centerhögtalare. Saknar lite dynamik.
Specifikationer
Samsung HT-BD1255 5.1-system 4 x 165 watt + 2 x 170 watt (3 ohm) HD-ljud och -bild BD-Live HDMI-utgång (ingen ingång) Pris: 6 500 kr

Samsungs anläggning har iPod-docka och dessutom USB-port som stöder film och musik direkt från USB-minnen (DivX, MP3 med mera). Bonusmaterial som laddats ned via BD-Live kan också lagras på minneskortet för framtida bruk, så att du kan titta på det i framtiden utan att vara uppkopplad på internet. Alternativt kan USB-porten användas till en Wi-Fi-adapter från Samsung, som ansluter anläggningen till internet trådlöst.
Anläggningen är förberedd för trådlös överföring av ljud till bakhögtalarna. Om man ansluter tillbehöret SWA-4000 (ingår ej), så slipper man dra långa kablar längs väggarna i rummet.
HT-BD1250 är enkel att koppla upp, men precis som med de övriga testdeltagarna måste man plocka fram skruvmejseln för att montera ihop högtalarna. Menysystemet är intuitivt så att man enkelt kommer till nödvändiga funktioner som att ställa in högtalarnas avstånd och ljudnivå (synd bara att man måste stoppa filmen för att använda menysystemet). Menyn och bruksanvisningen är på svenska. Få inställningar i menysystemet innebär att bildinställningarna bör göras på TV:n.
 
Ljudkvalitet
Med filmljud i HD är ljudet raffinerat och väl upplöst från front- och bakhögtalarna och subbasen hänger med fint. Ljudbilden omringar och är i stort sett trovärdig. Men centerhögtalaren gör inget bra jobb. Dialogen låter tunn så vi hade gärna sett att det gick att ställa in delningsfrekvensen högre till centerhögtalaren. Då hade subbasen tagit hand om en större del av basregistret från centerkanalen. Synd, för annars låter HT-BD1255 väldigt bra.
Med häftig elektropop med Lucy Swann och nya albumet ”La Petite Mort” imponerar Samsung med ett raffinerat och naturtroget ljud. Lucys röst markeras tydligt och syntlandskapet i öppningslåten ”Fashionably Late” är luftigt och öppet.
Subbasen går inte riktigt djupt nog och basgångarna är lite olinjära. Djupbasgången återges inte helt perfekt och det övre basregistret förstärks väl mycket. Det känns därför lite instabilt. Basregistret känns genomgående lite tunt eftersom det saknar energi i det framträdande mellanbasregistret.
Med storbandsjazz från Sharp Nine hör man dock att anläggningen har kvaliteter som är uppskattade när riktiga instrument ska återges. För även om basgitarren även här är lite tunn i förhållande till Sony-anläggningen, finns det en bra klangstruktur i blåsinstrument och gitarrer. Den luftiga tonstrukturen passar mycket bra till sådan här musik. Vad Samsung främst saknar är kraft.

Också i detta test:

Philips HTS7520

Högupplöst delikatess

Philips-systemet har tonala kvaliteter av hög klass, både till film och musik. Problemet är att det är svårt att kalibrera.

Stort, upplöst ljud.
Användarovänlig.

Panasonic SC-BT205

Energisk och framfusig

SC-BT205 har skarpt fokus på röster, instrument och ljudeffekter. Det kan bli i mesta laget.

Spelar ganska högt. Automatisk inställning. Användarvänligt.
Svulstig subbas. Aningen vassa övertoner.

Sony BDV-E800W

Gott om muskler

Sony-anläggningen har ett kraftfullt ljud med slagkraftig bas. Automatisk kalibrering förenklar inställningen och optimerar ljudet efter rummet.

Krutpaket. Välfokuserad ljudbild. Automatisk inställning.
Tillbakadragna övertoner.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend