Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Olympus Tough TG-610

Lyckad kompromiss

Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.
Ljud & Bild tycker
Högupplöst skärm 3D-foto
Irriterande knappar Ingen laddare
Specifikationer
  • Upplösning:14 megapixlar
  • Optik:5x (28–140 mm) F3,9–5,9
  • Filmning:720p
  • Skärm:3 tum 0,92 Mp
  • Finesser:3D-foto
  • Vattentät:5 m
  • Stötsäker:1,5 m
  • Temperatur:–10 grader
  • Batteri:Ej angett

Tyvärr fanns inte toppmodellen TG-810 tillgänglig när vi gjorde testet. Den är ännu tåligare än TG-610 och har dessutom GPS. Det finns även TG-310 som är än mindre tålig och har mindre skäm och zoom än TG-610. Det innebär att vi inte kan göra en rak jämförelse med förra årets Tough 8010. Specifikationerna är dock relativt lika med undantag för den förbättrade skärmen och nya finesser. Kameran kan fås i rött, silver, svart och blått.

Det första intrycket är att den är långt ifrån samma pansarvagn i konstruktionen men å andra sidan är TG-610 också en betydligt billigare kamera. Den rejäla luckan som tar upp hela sidan döljer batteri, SD-minneskort samt USB- och HDMI-kontakter. Den känns rejäl och har en förtroendeingivande spärr för att inte öppnas av misstag. Linsskyddet är bra mot fingeravtryck men innebär också att vattendroppar blir fångade där bakom vilket gör att den torkar långsammare. Batteriet laddas i kameran vilket kan vara praktiskt men innebär också att man inte kan ha ett reservbatteri på laddning.

Användning
Avtryckaren är mycket bra och lätt att hitta med fingret. Det är dock den enda knappen vi gillar. Vippbrytaren för zoomen känns svampig och alla småknappar sitter på tok för nära varandra för hantering under obekväma förhållanden. Värst är dock styrspaken för snabbval och menynavigering som är riktigt jobbig att använda. Vad som däremot är väldigt bra är att man med knackningar på kameran kan utföra många inställningar och val. Det är suveränt i skidbacken.

Mest uppseendeväckande av nyheterna är 3D-foto där man först tar en bild av motivet och sedan flyttar kameran i sidled tills man hittat en lagom vinkel, då en ny bild automatiskt tas och sammanfogas till en 3D-bild. Man får även vanligare funktioner som ansiktsigenkänning, effekter och automatisk retuschering. Förutom programautomatik och ett automatiskt motivläge finns 21 motivprogram inklusive snö och tre undervattensmotiv.

Annons

Bildkvalitet
Tyvärr har man inte följt Panasonic och dragit ner på upplösningen utan håller fast vid 14 megapixlar. Det innebär att kameran har samma problem med brus som förra året, vilket blir extra tydligt i dåligt ljus. Dock tycker vi skärpan har blivit bättre och det märks inte mycket till kromatisk aberration. Färgerna är riktigt bra med nyansskillnader tydligt märkbara. Under vatten klarar den sig bra även om färgerna drar åt det gula hållet.

Slutsats
Jämfört med förra årets 8010-modell är TG-610 inte lika tålig, men vill man ha det finns TG-810. Det innebär dock att priset är betydligt mer överkomligt. Skärmen har blivit mycket bättre och 3D-foto är kul att leka med. Bildkvaliteten har också blivit riktigt bra även om det fortfarande är problem med brus. Den enda vi egentligen har att klaga på är den irriterande styrspaken som gör hanteringen onödigt besvärlig.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt segertåg

Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Bra bildkvalitet Extra tålig GPS och 3D
Knapparna

Pentax Optio WG-1

En besvikelse

I jakten på lägre pris och imponerande specifikationer är det ibland fel saker som prioriteras.

Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
Bara digital stabilisering Dåligt placerade knappar Måttlig bildkvalitet

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameran

Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.

Högupplöst skärm 3D-bilder Fickvänligt format
Pekskäm funkar inte under vatten Minst zoom

Ricoh G700

Proffskameran

En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.

Lättanvänd Högupplöst skärm Bra batteri
Dyr Ingen HDMI

Fujifilm FinePix XP30

Ett steg framåt

En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.

Billig GPS Enkel uppladdning till nätet
Batteriet Medelmåttig bildkvalitet
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.