TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: sex vattentäta kameror

Kameror för äventyr och bad

Semestern är rena döden för vanliga kameror med all fukt, sand och ovarsam hantering. Men här är kamerorna som står pall.

forfatter
Publicerad 2011-08-04 - 01:01
Produkter i testet
 • Panasonic Lumix DMC-FT3
 • Pentax Optio WG-1
 • Sony Cybershot DSC-TX10
 • Ricoh G700
 • Fujifilm FinePix XP30
 • Olympus Tough TG-610
 • De flesta av oss kommer nog hem från semestern med fler bilder från utflykten än från stranden eller båtturen. Har vi plåtat djur så är det snarare fina fåglar än färggranna fiskar. Vanliga kameror är helt enkelt inte gjorda för fukt och sand, för att inte tala om att doppas i vatten. Därför är speciellt tåliga kameror de perfekta resesällskapen på solsemestern.

  Som en bonus är kamerorna också ovanligt robusta. Att tappa dem i backen när man rotar i väskan är ingen fara. Det gör dem också ytterst lämpliga för mer äventyrliga semestrar med forsränning, mountainbike eller bergsklättring. Tåligheten har dock sina nackdelar också. Den inbyggda optiken är sällan lika bra som på en normal kamera och man får inte speciellt lång zoom heller. Fem gångers zoom är det normala, att jämföra med semesterkamerorna vi testade i förra numret där 10x zoom var minimum.

  Poolen snarare än havet
  Även om specifikationerna på dessa kameror säger att man kan dyka med dem så betyder det inte att de är lämpade för det. Så fort man kommer ner mer än någon meter så är förhållandena för fotografering nämligen ytterst besvärliga. Vattnet filtrerar bort det röda ljuset vilket gör att allting ser blågrönt ut, så kameran måste kunna justera färgerna. Ljuset bryts dessutom annorlunda vilket betyder att man behöver större vidvinkel än normalt. Men framför allt blir det väldigt snabbt mörkt under vattnet och då behöver man bättre utrustning än så här.

  De här kamerorna är alltså snarast till för att ligga och flyta med snorkel eller rent av i poolen. Dessutom gör vattentåligheten dem lämpliga för båtfärder och i skidbacken. Skulle någon råka spilla sin öl på kameran i baren så kan man också slappna av. Djuptåligheten gör däremot att det är större chans att kameran överlever om man skulle råka tappa den i plurret från båten.

  Tätningen gör även att de tål smuts så man behöver inte oroa sig för att det kommer sand i kameran på stranden eller på utflykt i öknen. Därför är dessa kameror perfekta på semestern även om man inte hade tänkt sig att plåta under vattnet.

  Testkriterier
  Vi bad kameratillverkarna om deras nyaste tåliga kameror där kraven var att de skulle klara flera meter under vatten och att tappas från normal höjd. Tyvärr hade varken Samsung eller Casio, som var med i förra årets test, någon ny modell i år. Inte heller Canon som blev bästa köp i förrförra årets test. 

  Kamerorna testades först i studiomiljö under dagsljuslampa där vi plåtade Xrite färgkarta för att kontrollera färgåtergivningen, samt gråkort för att kolla vitbalansen. Där tog vi även bilder av provkartor som avslöjar förvrängning och oskärpa. Sedan fick de följa med ut i verkligheten där vi kollade hur snabbt de kom igång, hur de klarade att fokusera och hur de klarade bländande ljus och djupa skuggor. Här antecknade vi också hur lätta de var att använda. Slutligen togs bilder en halvmeter under vatten. Alla bilder granskades på en kalibrerad skärm och poängsattes. Efter en helhetsbedömning där vi även vägde in priset sattes ett totalbetyg.

  Produkter i testet

  Panasonic Lumix DMC-FT3

  Fortsatt segertåg

  Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

  Bra bildkvalitet Extra tålig GPS och 3D
  Knapparna

  Pentax Optio WG-1

  En besvikelse

  I jakten på lägre pris och imponerande specifikationer är det ibland fel saker som prioriteras.

  Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
  Bara digital stabilisering Dåligt placerade knappar Måttlig bildkvalitet

  Sony Cybershot DSC-TX10

  Partykameran

  Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.

  Högupplöst skärm 3D-bilder Fickvänligt format
  Pekskäm funkar inte under vatten Minst zoom

  Ricoh G700

  Proffskameran

  En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.

  Lättanvänd Högupplöst skärm Bra batteri
  Dyr Ingen HDMI

  Fujifilm FinePix XP30

  Ett steg framåt

  En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.

  Billig GPS Enkel uppladdning till nätet
  Batteriet Medelmåttig bildkvalitet

  Olympus Tough TG-610

  Lyckad kompromiss

  Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.

  Högupplöst skärm 3D-foto
  Irriterande knappar Ingen laddare

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend