Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm FinePix XP30

Ett steg framåt

En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.

Publicerad 2011-08-04 - 00:01
Fujifilm FinePix XP30
Jonas Ekelund

Förra året var vi inte speciellt imponerade av XP10 som kändes billig och gav ett dåligt resultat. Men nu har Fujifilm höjt ribban med en mer påkostad kamera som åtminstone på pappret åtgärdar allt vi klagade på. Vidvinkeln är bättre, den har riktig bildstabilisering och har blivit tåligare. Kameran kan fås i orange, svart, blå eller grön och Fujifilm har även en enklare modell kallad XP20.

XP30 känns pålitligare än föregångaren och har behållit den skönt rundade formen. Luckan på sidan som döljer batteri, SD-minneskortplats och USB-kontakt är tvådelad. Det misstänker vi är en svag punkt där det lätt lägger sig fukt som kan krypa in när man öppnar luckorna. Man måste vara noga med att stänga den för att undvika att den öppnar sig i olämpliga situationer.

Användning
Avtryckaren har blivit mer lättåtkomlig men tyvärr sitter zoomreglaget så illa till att det nästan är ofrånkomligt att man kommer åt det. De övriga reglagen har dock blivit bättre och det enda vi kan gnälla på är att fyrvägskorset är så smalt att man kan komma åt menyknappen av misstag. Annars sitter allting väl separerat och på vettiga ställen.

Den intressantaste finessen är GPS-mottagaren som gör att man i efterhand kan se var någonstans bilder är tagna och man kan faktiskt även få se platsen i klartext. Man bör dock akta sig för inställningen ”alltid på” för den drog ur batteriet på nolltid. Man har 18 olika motivprogram att välja mellan inklusive strand, snö och två undervattenslägen. Det som sticker ut är olika lägen för dålig belysning. Man kan även använda programautomatik eller helt enkelt automatiskt motivläge. En annan unik finess är att man kan märka upp bilder och filmer för uppladdning till Facebook och YouTube

Bildkvalitet
Vitbalansen är det inga större fel på men färgerna känns lite bleka. Gråskalan är inte helt neutral utan det finns en antydan till gulstick. Varma och kalla ljusa färger är svåra att skilja åt och upplevs bara som vita. Skärpan är ojämn och det är speciellt problem utåt hörnen av bilden. Redan vid ISO 800 är det rejält brusigt och går man längre upp är bilderna oanvändbara. Under vatten blir färgerna ganska bra men allt är oskarpt och väldigt brusigt.

Slutsats
En bättre byggkvalitet och enklare hantering än förra årets XP10 är goda nyheter. Även tåligheten är nu så bra man kan begära men vi är lite tveksamma till förslutningen av luckorna. Enkel uppladdning av bilder till nätet är praktiskt och GPS känns lyxigt på en så pass billig kamera även om det tär på batteriet. Tyvärr håller inte bildkvaliteten måttet med ojämn skärpa och mycket brus så fort ljuset tryter, vilket blir extra tydligt under vattnet.

Ljud & Bild tycker

Billig GPS Enkel uppladdning till nätet Batteriet Medelmåttig bildkvalitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen