Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Fujifilm FinePix XP30

Ett steg framåt

En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.
Ljud & Bild tycker
Billig GPS Enkel uppladdning till nätet
Batteriet Medelmåttig bildkvalitet
Specifikationer
  • Upplösning: 14 megapixlar
  • Optik: 5x (28–140 mm) F3,9–4,8
  • Filmning: 720, 30 bps
  • Skärm: 2,7 tum 0,23 Mp
  • Finesser: GPS
  • Vattentät: 5 m
  • Stötsäker: 1,5 m
  • Temperatur: –10 grader
  • Batteri: 200 bilder

Förra året var vi inte speciellt imponerade av XP10 som kändes billig och gav ett dåligt resultat. Men nu har Fujifilm höjt ribban med en mer påkostad kamera som åtminstone på pappret åtgärdar allt vi klagade på. Vidvinkeln är bättre, den har riktig bildstabilisering och har blivit tåligare. Kameran kan fås i orange, svart, blå eller grön och Fujifilm har även en enklare modell kallad XP20.

XP30 känns pålitligare än föregångaren och har behållit den skönt rundade formen. Luckan på sidan som döljer batteri, SD-minneskortplats och USB-kontakt är tvådelad. Det misstänker vi är en svag punkt där det lätt lägger sig fukt som kan krypa in när man öppnar luckorna. Man måste vara noga med att stänga den för att undvika att den öppnar sig i olämpliga situationer.

Användning
Avtryckaren har blivit mer lättåtkomlig men tyvärr sitter zoomreglaget så illa till att det nästan är ofrånkomligt att man kommer åt det. De övriga reglagen har dock blivit bättre och det enda vi kan gnälla på är att fyrvägskorset är så smalt att man kan komma åt menyknappen av misstag. Annars sitter allting väl separerat och på vettiga ställen.

Den intressantaste finessen är GPS-mottagaren som gör att man i efterhand kan se var någonstans bilder är tagna och man kan faktiskt även få se platsen i klartext. Man bör dock akta sig för inställningen ”alltid på” för den drog ur batteriet på nolltid. Man har 18 olika motivprogram att välja mellan inklusive strand, snö och två undervattenslägen. Det som sticker ut är olika lägen för dålig belysning. Man kan även använda programautomatik eller helt enkelt automatiskt motivläge. En annan unik finess är att man kan märka upp bilder och filmer för uppladdning till Facebook och YouTube

Bildkvalitet
Vitbalansen är det inga större fel på men färgerna känns lite bleka. Gråskalan är inte helt neutral utan det finns en antydan till gulstick. Varma och kalla ljusa färger är svåra att skilja åt och upplevs bara som vita. Skärpan är ojämn och det är speciellt problem utåt hörnen av bilden. Redan vid ISO 800 är det rejält brusigt och går man längre upp är bilderna oanvändbara. Under vatten blir färgerna ganska bra men allt är oskarpt och väldigt brusigt.

Annons

Slutsats
En bättre byggkvalitet och enklare hantering än förra årets XP10 är goda nyheter. Även tåligheten är nu så bra man kan begära men vi är lite tveksamma till förslutningen av luckorna. Enkel uppladdning av bilder till nätet är praktiskt och GPS känns lyxigt på en så pass billig kamera även om det tär på batteriet. Tyvärr håller inte bildkvaliteten måttet med ojämn skärpa och mycket brus så fort ljuset tryter, vilket blir extra tydligt under vattnet.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt segertåg

Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Bra bildkvalitet Extra tålig GPS och 3D
Knapparna

Pentax Optio WG-1

En besvikelse

I jakten på lägre pris och imponerande specifikationer är det ibland fel saker som prioriteras.

Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
Bara digital stabilisering Dåligt placerade knappar Måttlig bildkvalitet

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameran

Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.

Högupplöst skärm 3D-bilder Fickvänligt format
Pekskäm funkar inte under vatten Minst zoom

Ricoh G700

Proffskameran

En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.

Lättanvänd Högupplöst skärm Bra batteri
Dyr Ingen HDMI

Olympus Tough TG-610

Lyckad kompromiss

Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.

Högupplöst skärm 3D-foto
Irriterande knappar Ingen laddare
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.