Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Ricoh G700

Proffskameran

En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.

Skrivet av / 2011-08-04 - 00:01
Ricoh G700
Jonas Ekelund

Det är två år sedan vi testade G600 och nu är det dags för den uppdaterade G700-modellen. Liksom sin föregångare är det här ett arbetsverktyg som är byggt för att göra jobbet snarare än att se snygg ut. På utsidan har det alltså inte hänt mycket och tittar vi på specifikationerna så ser optiken i stort sett identisk ut. Däremot har G700 fått en större skärm med betydligt bättre upplösning. Även sensorn har fått högre upplösning och man har lagt till HD-filmning i 720p. Det finns även en SE-modell med Bluetooth och WLAN samt stöd för GPS och streckkodsläsare.
Kvalitetskänslan är lika bra som tidigare och tack vare det minst sagt rejäla formatet så får man också ett mycket bra grepp om den. Två luckor i botten döljer dels USB- och AV-utgången, dels batteri och SD-kortplats. En välkommen bonus är att man kan driva kameran med AAA-batterier om det laddningsbara tar slut. Luckorna är väl säkrade men vi är lite tveksamma till att packningarna sitter så långt in. Ett stort plus i proffssammanhang är en riktig blixtsko samt gängor för filter och den vidvinkellins som finns som tillbehör. Förutom övriga skydd tål G700 kemikalier och kan exempelvis desinficeras.

Användning
Det märks att den här kameran är byggd för att vara funktionell, för alla knappar sitter bra till och är rejäla nog att kunna användas med handskar. På baksidan kan vi däremot notera att man flyttat på play-knappen till ett visserligen mer symmetriskt ställe men också väl nära zoomreglaget. Menyerna består av lite väl långa textmenyer som kan ta tid att lära sig hitta i. Vitbalans, exponeringskompensation och ISO är däremot snabbt tillgängliga.

Alla vanliga finesser och tjusiga automatiska funktioner kan man glömma. Det finns scenlägen men de är så ovanliga som att dokumentera text och bränder eller kompensera för perspektiv. Här skjuter man i autoläge, för ingen har tid att pilla med inställningar när man snabbt måste dokumentera något. Det finns dock ganska många manuella inställningar men de sparar man lämpligen till de två favoritlägena.

Bildkvalitet
Bristen på avancerade funktioner verkar tyvärr även ha påverkat automatiken som kameran är så beroende av. Då och då blir vitbalansen fel och man får bleka och kalla bilder. Den har även svårt att fokusera på nära håll ibland. Men framför allt blir bilderna ofta brusiga, även i dagsljus. Dock är färgåtergivningen bra. Den stora överraskningen var att undervattensbilderna blev helt okej trots avsaknaden av speciellt scenläge för det.

Slutsats
För att göra jämförelsen med mobiltelefoner så är det här ingen modern smartphone. Det är en gammal hederlig GSM-lur med stora knappar och bra batteritid som man ska ha för att jobba med, inte leka med. Den är alltså klumpig men kan användas med handskar. G700 har inga smarta finesser och tar inga vidare bilder, men lär å andra sidan överleva stryk och olyckor i åratal. Därmed är det ingen kamera för privatpersoner, utan för folk som behöver dokumentera på fältet.

Ljud & Bild tycker

Lättanvänd Högupplöst skärm Bra batteri Dyr Ingen HDMI

Också i detta test:

sex vattentäta kameror

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt segertåg

Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Bra bildkvalitet Extra tålig GPS och 3D
Knapparna
Läs hela testet

Pentax Optio WG-1

En besvikelse

I jakten på lägre pris och imponerande specifikationer är det ibland fel saker som prioriteras.

Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
Bara digital stabilisering Dåligt placerade knappar Måttlig bildkvalitet
Läs hela testet

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameran

Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.

Högupplöst skärm 3D-bilder Fickvänligt format
Pekskäm funkar inte under vatten Minst zoom
Läs hela testet

Fujifilm FinePix XP30

Ett steg framåt

En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.

Billig GPS Enkel uppladdning till nätet
Batteriet Medelmåttig bildkvalitet
Läs hela testet

Olympus Tough TG-610

Lyckad kompromiss

Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.

Högupplöst skärm 3D-foto
Irriterande knappar Ingen laddare
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen