Search
Generic filters

Playstation 4

 itemprop
Playstation 4

Världens minst uppkopplade mediespelare

This is for the players, sa Sony vid lanseringen av PS4 och de menade det. Som mediespelare är den nämligen usel.

Ljud & Bild tycker

Det finns appar för både Netflix och Viaplay vilket är ett godkänt utbud för strömmande video.
Man kan inte ansluta några som helst egna media, inte ens CD-skivor. Dessutom kan man inte koppla upp sig till media i nätverket. Formatstödet är till och med sämre än på PS3.
 • CPU: AMD x86-64 8-core
 • Lagring: 500 GB (utbytbar)
 • Minne: 8 GB
 • Grafik: AMD Radeon
 • Anslutningar: Gigabit Ethernet, Wifi b/g/n, BT 4.0, USB 3
 • Pris: 4 500 kr
 • se.playstation.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 4500 kr

Att PlayStation 4 är en fantastisk spelmaskin är ingen överraskning. Den kraftfulla hårdvaran ger en otrolig bildkvalitet och allting flyter smidigt. Men i den här tidningen är vi mer intresserade av film och musik, så frågan är om den är lika bra som mediespelare.

Filmtjänster
I USA var PS3 ett utmärkt val för att titta på strömmande video över nätet med appar för de stora tjänsterna som Netflix, Hulu Plus, Vudu och Amazon Instant Video. I Sverige fick vi nöja oss med Viaplay eller Netflix. Det var ändå inte så illa. Nu vid lanseringen av PS4 är utbudet det samma som för PS3. Samt att man så klart kan köpa media från PlayStation Store. I en drömvärld hade det funnits stöd för TV-stationernas Play-tjänster.

Netflix-appen ser ut ungefär som den gör på andra moderna mediespelare vilket också är Netflix strategi. Ett gemensamt gränssnitt som passar på TV-skärmen. Även Viaplay ser ut som förväntat. Naturligtvis har inte videokvaliteten fått någon uppryckning då det är internetuppkopplingens hastighet som bestämmer kvaliteten, inte begräsningar i maskinen de spelas upp på. Lyckligtvis behöver man inte ha ett PlayStation Plus-abonnemang för att använda apparna.

Egna filmer
Man kan fortfarande använda PS4 som en blu-ray-spelare och den är till och med en riktigt modern sådan. Den är faktiskt den första som stöder formatet DTS-HD Master Audio 7.1, och detta inte bara från blu-ray-skivor. Man ska kunna få det även strömmat från nätet om man lyckas hitta en tjänst som levererar det. Bandbreddskravet är inte mer än 512 kbps så låt oss hålla tummarna för att något sådant kommer.

Playstation 4

PlayStation 3 var en helt okej mediespelare med stöd både för att spela upp musik och visa filmer eller bilder. De kunde antingen ligga på USB-minnen eller så kunde man ansluta till datorn över nätverket. Dessutom fanns stöd för att ansluta till nätverksdiskar och andra enheter tack vare stöd för DNLA-standarden.

Med PS4 kan man inte göra något av detta. Sony har till och med avlägsnat stöd för MP3 och att spela CD-skivor! Allt detta troligen för att låsa in användaren och göra det svårare att spela upp piratkopierat material. Men istället har man saboterat lockelsen att använda konsolen som den enda medieapparaten. Varför får man inte titta på sina egentagna bilder eller video man har filmat själv? Förhoppningsvis släpper Sony en uppdatering som åtgärdar åtminstone några av bristerna för det är många som protesterar på nätet.

annons

Kontroll
Det märktes att Sony stödde tanken på att PS3 skulle kunna vara ens enda mediespelare. Tillbehöret Blu-ray Remote Control gjorde det mycket enklare att använda den som blu-ray-spelare med sina begripliga knappar för att styra uppspelningen. Till PS4 finns det än så länge inget sådant tillbehör och vad värre är, den gamla fjärrkontrollen fungerar inte. Man har inte heller lagt till stöd för universal-fjärrkontroller.

annons

Istället är man hänvisad till att använda den vanliga handkontrollen. I sig är Dualshock 4 en utmärkt kontroller med bättre ergonomi än den gamla. Den är helt enkelt skönare att hålla i handen och att använda längre stunder. Som fjärrkontroll är den däremot inte mycket att hänga i julgranen och det krävs inlärning för att begripa hur man styr uppspelningen. Dessutom har den en irriterande lampa längst fram som ofta reflekteras i TV-skärmen.

Slutsats
Det är helt uppenbart att Sony har bestämt sig för att PS4 är till för spel. Inget annat. Man kan inte spela upp CD-skivor, plugga in egna lagringsenheter eller ansluta till några medieenheter över nätverket. Det enda som finns är den egna affären för media samt samma appar som fanns för PS3. Uppenbarligen har man låst in användaren för att man inte ska kunna spela upp piratkopierat material. Men de har skjutit sig själva i foten genom att döda PlayStation som mediespelare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Playstation 4

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

  (Foto: Tillverkare)

  Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

  Apple TV 4K

  Äntligen en överkomlig bildkälla som gör det lätt att komma åt film i 4K HDR-kvalitet.

  Samsung Gear VR

  Plocka upp styrkontrollen och kasta dig ut i den virtuella världen med Samsung Gear VR.

  Foto: Nvidia

  Nvidia Shield anno 2017 är bättre och mindre än sin föregångare.

  (Foto: Tillverkare)

  Glöm allt om Apple TV, det här är det enda du behöver ställa under TV:n.

  (Foto: Tillverkare)

  Apple mot Google, Microsoft och Sony – vem gör den bästa mediespelaren?

   data-srcset

  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr (Uppdaterat test!)

   data-srcset

  Android-mediebox som klarar alla format.

   data-srcset

  En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

   data-srcset

  This is for the players, sa Sony vid lanseringen av PS4 och de menade det. Som mediespelare är den nämligen usel.

   data-srcset

  Om man vill kunna titta och lyssna på all sorts media på sin hemmabio, vad är bäst? En färdig mediespelare eller en HTPC och i så fall vilken sort? Mac, PC eller hemmabygge?