Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: LG G Watch R och Samsung Gear S

Vad är bäst i smartklockan?

Samsung och LG har helt motsatta uppfattningar om vad en smartklocka ska kunna.

Skrivet av / 2015-01-13 - 06:00
LG G Watch R och Samsung Gear S
Jonas Ekelund

Produkter i detta test

Inte nog med att vi ska köpa nya, mer avancerade smartmobiler varje år, nu vill tillverkarna övertyga oss om att vi dessutom behöver en smartklocka på handleden. De första modellerna vi såg hade antingen så få funktioner att de var meningslösa, eller så var de överlastade med finesser, kostade en förmögenhet och hade usel batteritid. Nu finns det dock mer lättdrivna operativsystem för klockorna och i den här duellen ska vi se hur de två motsatta lägren står sig mot varandra.

Så vad ska man ha en smartklocka till? Tanken är att man inte ska behöva sträcka sig efter mobilen hela tiden. Kommer det ett SMS eller en påminnelse om ett möte så kan man bara kasta en blick på klockan för att se om det är något viktigt. Vill man se vädret eller kolla vad klockan är behöver man inte rota fram mobilen. Dessutom kan de i viss mån ersätta träningsarmbanden då de både räknar steg och kan kolla pulsen. Som en bonus känns det inte som att man förolämpar sitt sällskap genom att titta på klockan.

Vilken av de två klockorna man föredrar beror mycket på vad man är ute efter. Vill man ha en funktionsspäckad apparat som man kan göra mycket med, men som är klumpig och relativt batteritörstig? Eller en snygg och smidig klocka som främst används för att se och reagera på notifieringar, men som har framtidspotential? Om man nu ska ha en smartklocka alls i dagsläget. Det ska dock bli spännande att se vilka smarta funktioner Google lägger till i Android Wear i framtiden.

ANDROID WEAR
Googles operativsystem för smartklockor och liknande enheter. Tät integration med Android vilket gör att enkla uppgifter som notifieringar inte kräver någon anpassning av apparna i mobilen. Bättre utbud av appar, som Googles appar, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, Runkeeper, WhatsApp, Evernote.TIZEN
Ett öppet operativsystem baserat på Linux som ska ge en enhetlig upplevelse för olika typer av enheter. Ska fungera på surfplattor, mobiler, smartklockor, kameror, navigatorer, smart-TV samt i bilar. Stöds bland annat av Intel, Huawei, Panasonic och Samsung. Mycket begränsat urval av appar och få man känner igen (Opera, Deezer, Endomondo).

Produkter i detta test

LG G Watch R

Den smarta klockan

G Watch R är ett komplement till mobilen man gärna har på sig även om funktionen haltar.

Ser verkligen ut som en klocka så att man inte behöver skämmas. Man kan sätta på vilket klockarmband man vill. Fullt acceptabel batteritid. Mycket smidig laddningsdocka. Fungerar med alla nyare Android-mobiler.
En liten rund skärm får inte plats med mycket. Android Wear behöver tid på sig innan det blir riktigt användbart.
Läs hela testet

Samsung Gear S

En mobil på handleden

Gear S fungerar för sig själv och ger en rikare upplevelse, men känns som en återvändsgränd.

Har egen uppkoppling så man kan lämna mobilen hemma. En stor rektangulär skärm som kan visa mycket. Laddningsdockan innehåller ett nödladdningsbatteri.
Ser snarare nördig än elegant ut. Kräver en Samsung Galaxy-mobil. Jobbig att sätta i laddningsdockan. Bara ett fåtal armband från Samsung.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen