TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

LG G Watch R och Samsung Gear S

Vad är bäst i smartklockan?

Samsung och LG har helt motsatta uppfattningar om vad en smartklocka ska kunna.

forfatter
Publicerad 2015-01-13 - 06:00
Produkter i testet
 • LG G Watch R
 • Samsung Gear S
 • Inte nog med att vi ska köpa nya, mer avancerade smartmobiler varje år, nu vill tillverkarna övertyga oss om att vi dessutom behöver en smartklocka på handleden. De första modellerna vi såg hade antingen så få funktioner att de var meningslösa, eller så var de överlastade med finesser, kostade en förmögenhet och hade usel batteritid. Nu finns det dock mer lättdrivna operativsystem för klockorna och i den här duellen ska vi se hur de två motsatta lägren står sig mot varandra.

  Så vad ska man ha en smartklocka till? Tanken är att man inte ska behöva sträcka sig efter mobilen hela tiden. Kommer det ett SMS eller en påminnelse om ett möte så kan man bara kasta en blick på klockan för att se om det är något viktigt. Vill man se vädret eller kolla vad klockan är behöver man inte rota fram mobilen. Dessutom kan de i viss mån ersätta träningsarmbanden då de både räknar steg och kan kolla pulsen. Som en bonus känns det inte som att man förolämpar sitt sällskap genom att titta på klockan.

  Vilken av de två klockorna man föredrar beror mycket på vad man är ute efter. Vill man ha en funktionsspäckad apparat som man kan göra mycket med, men som är klumpig och relativt batteritörstig? Eller en snygg och smidig klocka som främst används för att se och reagera på notifieringar, men som har framtidspotential? Om man nu ska ha en smartklocka alls i dagsläget. Det ska dock bli spännande att se vilka smarta funktioner Google lägger till i Android Wear i framtiden.

  ANDROID WEAR
  Googles operativsystem för smartklockor och liknande enheter. Tät integration med Android vilket gör att enkla uppgifter som notifieringar inte kräver någon anpassning av apparna i mobilen. Bättre utbud av appar, som Googles appar, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, Runkeeper, WhatsApp, Evernote.TIZEN
  Ett öppet operativsystem baserat på Linux som ska ge en enhetlig upplevelse för olika typer av enheter. Ska fungera på surfplattor, mobiler, smartklockor, kameror, navigatorer, smart-TV samt i bilar. Stöds bland annat av Intel, Huawei, Panasonic och Samsung. Mycket begränsat urval av appar och få man känner igen (Opera, Deezer, Endomondo).

  Produkter i testet

  LG G Watch R

  Den smarta klockan

  G Watch R är ett komplement till mobilen man gärna har på sig även om funktionen haltar.

  Ser verkligen ut som en klocka så att man inte behöver skämmas. Man kan sätta på vilket klockarmband man vill. Fullt acceptabel batteritid. Mycket smidig laddningsdocka. Fungerar med alla nyare Android-mobiler.
  En liten rund skärm får inte plats med mycket. Android Wear behöver tid på sig innan det blir riktigt användbart.

  Samsung Gear S

  En mobil på handleden

  Gear S fungerar för sig själv och ger en rikare upplevelse, men känns som en återvändsgränd.

  Har egen uppkoppling så man kan lämna mobilen hemma. En stor rektangulär skärm som kan visa mycket. Laddningsdockan innehåller ett nödladdningsbatteri.
  Ser snarare nördig än elegant ut. Kräver en Samsung Galaxy-mobil. Jobbig att sätta i laddningsdockan. Bara ett fåtal armband från Samsung.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
  Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
  Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
  Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
  Följ Ljud & Bild