I pandemins spår har vi i familjen blivit av med vårt tv-rum, eller ja, det har förvandlats till ett hemmakontor vilket gör min morgonrutin med en stor kopp kaffe och nyheterna rätt omöjlig att genomföra. Mobilen kan såklart funka men i ärlighetens namn är den lite liten. En surfplatta verkar vara den absoluta bästa lösningen!
Personligen blir jag alltid lite ”kärringen mot strömmen” när någon försöker tvinga in mig i ett fack eller begränsa mina valmöjligheter. Eller om något blir lite för hypat, och därmed dyrare, utan att det finns någon egentlig grund för det. Och det är precis så Apple jobbar – enligt mig.
Genom att köpa mig en iPhone, som har iOS som operativsystem, blir jag mer eller mindre tvungen att köpa en iPad om jag skulle vilja ha en surfplatta som kan jobba ihop med min mobil. Eller iMac om jag vill ha en dator. Ofta blir hela familjer inlåsa i iOS-sekten för att deras produkter ska kunna kommunicera med varandra. Och, i alla fall i Norden, har Apple lyckats med konststycket att bygga sig ett så pass starkt varumärke att vi gärna lägger en större summa pengar på en produkt som det finns ett äpple på än att välja något annat. Trots att det bland annat innebär att du enbart kommer kunna ladda ned de appar från App Store som Apple bestämt, eftersom de blockerat externa leverantörer.
Har du ett yngre barn i familjen som skulle behöva en enklare mobil för att till exempel kunna ringa på väg till och från bussen till skolan, för att tala om att allt är ok, blir du så illa tvungen att köpa en fullfjädrad iPhone, några enklare budgetmodeller erbjuds inte.
Väljer du istället en mobil med Android som operativsystem har du betydligt fler tillverkare att välja mellan, och därmed i många olika prisklasser. Android-systemet är inte låst på samma sätt som iOS utan baserat på ett så kallat open source-system vilket enkelt kan beskrivas som att det är mer flexibelt för personlig anpassning för din produkt än iOS.
Har du lyckats åka ifrån din laddare när du är på språng behöver du inte heller leta upp någon med en mobil ifrån samma tillverkare som du har. Android-mobiler har, i de allra flesta fall, samma typ av laddare.
Det handlar naturligtvis inte om rätt eller fel och jag påstår inte att fruktprodukterna är dåliga på något vis, men själva tänket och upplägget stör mig.
I mitt fall har jag en Samsungmobil och är alltså nu på jakt efter en surfplatta. Eftersom min mobil har Android som operativsystem behöver jag inte alls välja en platta från samma tillverkare om jag inte vill det (eller om budgeten inte skulle tillåta). Då Lenovo nyligen lanserat Tab P11 Pro kändes det som en toppenidé att testa just den.
Flexibilitet är det nya svarta
Aldrig har vi väl fått vara så flexibla som nu och naturligtvis vinner även produkter på att vara så flexibla som möjligt. Om tänket räcker ända fram vill säga…
Om du inte beställer hela paketet från början kan du i efterhand beställa ett tangentbord, ett bordsställ/fodral samt Lenovo Precision Pen 2 till din Lenovo Tab P11 Pro. Prislappen för dessa kan naturligtvis variera beroende på vilken sida du kikar på men utan rabatter rör det sig om cirka 500 kronor för tangentbordet, 700 kronor för pennan och 200 kronor för fodralet. Nu kan nytta kombineras med nöje, tänker jag!
Första intrycket
Jag skulle inte vilja påstå att jag är snobbig, men visst uppskattar jag snygga saker som är genomtänkta och inte känns plastiga och billiga. Med sina 5,8 mm är detta en riktigt tunn surfplatta. Materialvalet med mörk aluminium är snyggt, känns gediget och lite lyxigt. Inte alls plastigt och ”budget”. Baksidan på tangentbordet, och även fodralet, är klätt med gråmelerad textil som gör helheten tidlös och sober. Om man kan kategorisera en surfplatta som snygg, så passar denna Lenovo-platta in i det segmentet och kan gott få ligga framme på soffbordet.
Både tangentbord och fodral fäster du magnetiskt vid din platta, utan att behöva parkoppla, sätta i några kontakter eller göra något annat. Lenovo väljer att kalla tillbehöret du fäster på baksidan av din platta för fodral. Men jag hade i ärlighetens namn valt att kalla det för stativ. Eftersom det fästs på baksidan av plattan skyddar det ju inte alls skärmen mot till exempel repor. Däremot fungerar det ypperligt som bordsstativ med steglös lutning. Tangentbordet däremot blir ett skydd på framsidan, så med både tangentbord och fodral är din surfplatta redo att slinka ned i väskan utan att du ska behöva oroa dig för repor. Medan själva fodralet har en stor kontaktyta att fästa mot så har tangentbordet desto mindre. Dock sitter tangentbordet fast riktigt bra och det är bara om du är allmänt oförsiktig som det kan lossna, något du kommer lära dig snabbt.
Men att använda Lenovo Tab P11 Pro då?
Även om denna Lenovo-platta är riktigt snygg krävs det kanske lite mer än så för att den ska vara värd pengarna – den ska gärna fungera och vara användarvänlig också.
För att låsa upp din enhet kan du bland annat välja fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Av erfarenhet vet jag att det kan finnas vissa utmaningar med just ansiktsigenkänningen. En portabel enhet får ju liksom hänga med mer eller mindre överallt vilket innebär att den helst ska känna igen mig när jag yrvaken och osminkad vill uppdatera mig om vad som hänt i världen under natten. Eller när jag senare på dagen fått på makeupen och satt upp håret i en svans. Eller, när jag med ålderns rätt, har på mig läsglasen. Och jag måste säga att det funkar riktigt bra, kanske inte 10 av 10 men näst intill vilket ändå får räknas som helt acceptabelt med tanke på de utmanande förutsättningar jag utsätter den för.
Tangentbordet är av hög kvalitet men, av naturliga skäl, litet och det är ganska trångt mellan tangenterna. Men trots att jag var hyfsat skeptisk från början var det faktiskt inga större bekymmer att hitta flytet vilket gör detta till en riktigt bra följeslagare när jag behöver vara flexibel och flytta runt min arbetsplats. Musplattan gav däremot mig fler gråa hår än vad jag redan har! Trots att jag använde produkten under en längre period blev vi aldrig riktigt kompisar, musplattan och jag. Min upplevelse var att muspekaren levde sitt eget liv och medan jag tryckte på en sak och så hände något helt annat än vad jag räknat med.
Däremot är pennan, Lenovo Precision Pen 2, en riktig höjdare som jag använde mycket istället för att kladda med en fingertopp på skärmen eller använda musplattan. Även pennan känns extra lyxig, gedigen och genomtänkt. Den är lagom tung och skön att hålla i.
När du snäpper fast tangentbordet växlar gränssnittet på plattan till ett ”produktivitetsläge”, eller jobbläge, med flyttbara fönster ungefär som på vilken dator som helst. Himla smidigt om du ska vara just produktiv och kanske skriva en text likt denna samtidigt som du behöver googla efter information. När du är i detta jobbläge och öppnar till exempel Instagram får du bara upp en liten ruta till att börja med och appen säger ifrån att den kanske inte fungerar som den ska i produktivitetsläge. Lite fiffigt ändå eftersom Instagram, Facebook och många andra appar faktiskt i de allra flesta fall inte är jobbrelaterade… Men du behöver verkligen inte oroa dig för att missa något. Gå in under inställningar och kryssa bort ”produktivitetsläge” så fungerar de flesta appar som önskat.
Personligen är jag ingen datorspelare men spelar du lite på skoj och inte alltför krävande spel lär du inte bli besviken. Lenovo Tab P11 Pro hänger med bra. Är du en riktigt gamer som deltar i Counter-Strike-turneringar, lär inte en platta vara ett spel-alternativ oavsett.
Precis som du kan förvänta dig av en OLED-skärm så har denna 11,5”-skärm utmärkt kontrast och riktigt bra svärta. Du behöver inte sitta mitt framför den för att kunna se vad som pågår och med stöd för både HDR 10 och Dolby Vision blir filmkvällen riktigt njutningsfull. I fullt dagsljus kan du få vrida och vinkla lite för att inte omgivningen ska spegla sig i skärmen.
Surfplattan är utrustad med fyra JBL-högtalare som levererar förvånansvärt fylligt och kraftfullt ljud för att komma från en så nätt platta. Det kanske inte spelar en jättestor roll vid morgonnyheterna men när det är dags att titta på en riktigt bra film spelar ljudet absolut en avgörande roll.
Jag har jobbat, googlat, surfat, tittat på film, scrollat och socialiserat och måste ändå säga att Lenovo Tab P11 Pro levererar i alla de lägen jag önskat. Utom ett. Jag är en ljudboksnörd och mina öron trivs bäst med over-ear-lurar och mina favoriter är ett par trådade Sony med noise cancelling. Detta kräver dock 3,5 mm-kontakt – och det har inte denna platta!? Här blir det att införskaffa ett par Bluetooth-lurar för att fortsätta lyssna utan att störa omgivningen.
Slutsats
Lenovo Tab P11 Pro är en surfplatta som, tillsammans med alla tillbehör, verkligen gör att du kan kombinerar nytta med nöje – jobb och fritid. Den och min Samsung-mobil hade inga problem med att komma överens. Naturligtvis kommer det finnas en inlärningsperiod där du behöver komma underfund med vissa funktioner och visst finns det brister och utvecklingspotential. Men jag måste nog ändå säga att Lenovo lyckats rätt bra med att tänka nästan ända fram. I alla fall om du söker en surfplatta som ska användas för arbete, surf och filmvisning.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser