TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Tåliga mobiltelefoner

Fyra hårda mobiler

Tåliga telefoner för personer som behöver en smartmobil som kan hänga med på allt, hela dagen.

forfatter
Publicerad 2016-02-13 - 06:00
Produkter i testet
 • Runbo F1
 • CAT S40
 • LG V10
 • Samsung Galaxy Xcover 3
 • Robusta telefoner – eller ”toughphones” – är mobiler som tål extra hård behandling. Arbetar du utomhus är de nästan oumbärliga. Men även friluftsmänniskor och andra som inte vill behöva oroa sig för elektroniken kan vara intresserade av att köpa.

  De första toughphone-modellerna var enkla telefoner med hårda skal. De kunde ringa, skicka SMS och – om vädret var fint – ta en bild. Var de riktigt lyxiga hade de inbyggd GPS.

  I takt med att oavbruten nätuppkoppling blev en del av vår vardag har behovet av tåliga mobiler blivit större. För ett och ett halvt år sedan testade vi ett knippe av de tidigaste modellerna och blev imponerade av deras stryktålighet – fast inte lika mycket av deras förmågor som telefoner, eftersom de låg en bit efter ”civila” smartmobiler.

  Sedan dess har det hänt en hel del och vi har sett allt bättre robusta telefoner. De fyra modellerna i det här testet representerar det senaste inom smartmobiler med hårda skal. Hur den nya generationen klarar sig kan du läsa i det här testet – men vi kan redan nu avslöja att de överlag är både snabbare och mer eleganta än sina föregångare.

   

  Så testade vi

  Vi har, precis som vi brukar, provat telefonerna i praktiken och undersökt funktioner och användarvänlighet. Och vi har bussat på dem vår sedvanliga armé av benchmark-test för att sätta jämförbara tal på prestanda. Men när det gäller toughphones räcker det naturligtvis inte med detta. Förutom att utsättas för våra normala testprocedurer har telefonerna misshandlats efter noter.

   

  På djupt vatten

  Tre av de fyra fick ta ett dopp. Telefonerna är klassade efter IP-standarden som mäter hur täta de är och hur de klarar av smuts och vatten. Runbo F1 och Samsung Galaxy Xcover 3 är IP67-klassade, vilket betyder att de ska kunna överleva på en meters djup i en halvtimme. I praktiken testade vi detta med en tvättbalja, där testdeltagarna fick ligga i 29 minuter. CAT S40 fick dock lov att ligga i blöt i 59 minuter. Den är nämligen IP68-klassad vilket innebär att tillverkaren kan utöka dykförmågan ner till större djup eller längre tider. CAT anger att S40 klarar en meters djup i uppemot en timme.

   

  Falltest

  Minst lika viktigt som täthet är telefonernas förmåga att klara av de stötar och fall som världen utsätter dem för. Man behöver inte nödvändigtvis ha mobilen liggande i verktygslådan eller använda den för att slå i spik. Ett olyckligt fall på bara en meter kan krossa skärmen på en vanlig mobil. I detta test fick alla delta på lika villkor. Och lika innebär den här gången fall från 1,8 meters höjd rakt ner på betonggolvet. Följt av ett par extra försök från samma höjd för att bekräfta att det första lyckade försöket inte bara var en slump.

  För att göra en lång historia kort så klarade alla fyra den omilda behandlingen. Samtliga överlevde med fungerande knappar och oskadade skärmar. Så om du är en av alla dem som stått med en sprucken skärm bara för att mobilen halkade ur handen på dig: Det hade inte hänt om du haft någon av de här fyra hårdingarna.

   

  Detta betyder IP-numret

  Så fort det handlar om mobiltelefoner och annan elektronik som tål hårda tag, stöter man på siffror och beteckningar som börjar med bokstäverna IP.

  Den så kallade IP-klassificeringen används för att beskriva hur smuts- och vattenskyddad telefonen är.

  IP-klassningen säger alltså ingenting om hur mycket stryk telefonen tål, utan bara hur väl den står emot främmande ämnen. Håll därför utkik efter om det finns någon beskrivning av hur höga fall telefonen tål – och på vilket underlag.

  Första siffran (0 till 6) är smutsskyddet och andra siffran (0 till 8) vattentätheten. Ska telefonen vara riktigt tät bör den vara klassad som 67 eller 68. En IP68-telefon (med högsta täthetsklass) är fullständigt skyddad mot smuts och tål att ligga på flera meters djup länge.

  Första siffran
  0 – Inget skydd
  1 – Petskydd mot föremål större än 5 cm
  2 – Petskydd mot föremål större än 12,5 mm
  3 – Petskydd mot föremål större än 2,5 mm
  4 – Petskydd mot föremål större än 1 mm
  5 – Dammskyddad. Tål att tappas i sand, damm och mindre mängder kan tränga in
  6 – Dammtät. Inget damm tränger in

  Andra siffran
  0 – Inget skydd
  1 – Skyddad mot droppande vatten
  2 – Skyddad mot droppande vatten
  3 – Tål strilande vatten i fem minuter
  4 – Tål spolande vatten i fem minuter
  5 – Tål spolande vatten från munstycke (max 6,3 mm)
  6 – Skyddad mot kraftig överspolning av vatten
  7 – Tål att ligga i vatten i upp till en halvtimme på 1 meters djup
  8 – Tål att ligga kontinuerligt i vatten på mer än 1 meters djup (ofta upp till 3 meters djup)
  9K – Koksäker! Tål att sprutas med 80 grader varmt vatten på nära håll, under högt tryck

  Observera att apparaten inte nödvändigtvis behöver vara vattentät för att få certifieringen. Om vatten tränger in men inte orsakar någon skada så är det helt OK. Flera av de helt vattenskyddade telefonerna har öppna USB-portar. Men de tål vatten.

   

  MIL-STD-810G

  En annan klassning som dyker upp i beskrivningar av robusta mobiler är MIL-STD-810G. Det är den kravspecifikation som gäller för utrustning som ska användas av den amerikanska armén. För att klara MIL-STD-810G ska produkten vara testad i praktiken av en militär instans efter dess normer. Exakt vad som krävs beskrivs ingående i ett 810 sidor långt dokument som finns att läsa på den här adressen:
  www.atec.army.mil/publications/Mil-Std-810G/Mil-Std-810G.pdf

  Produkter i testet

  Runbo F1

  För modemedvetna verktygslådor

  F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

  Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.
  En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.

  CAT S40

  Märkesvara utan särskilda fördelar

  Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

  Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.
  Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.

  LG V10

  Lyxmodell med stål

  V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

  Robust toppmodell från LG med superskärm och massor av plats och kraft. Dubbel selfie-kamera och blixtsnabbt nät. Imponerande byggkvalitet.
  Inte vattentät. Tjusiga prestanda men inte riktigt på samma nivå som de bästa premium-mobilerna. Högt pris, kort batteritid.

  Samsung Galaxy Xcover 3

  Tålig budgetmodell till skolväskan

  Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

  Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.
  Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.
  Annons
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Lämna en kommentar

  Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
  Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
  Black Week 2022: Sex fantastiska mobilerbjudanden Du kan hitta bra mobiler till bra priser på Black Friday, men butikerna försöker också bli av med de mest osäljbara produkterna. Så här undviker du felköp.
  Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
  Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
  Den perfekta mellanmobilen Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.
  Följ Ljud & Bild