Grupptest : Golden oldies från OnePlus

OnePlus är på gång med en ny flaggskeppsmobil. Så nu kan du snart spara mycket pengar på de gamla modellerna. Här är de tre bästa.

Strax efter påsk lanserar kinesiska OnePlus minst två mobiler i sin nya flaggskeppsserie OnePlus 8.

Helt säkert är att de nya telefonerna har 5G och OnePlus avslöjade dessutom för flera månader sedan att åtminstone Pro-modellen har så kallad 120 Hz Fluid Display och 2K-upplösning.

Utöver detta finns rörelseutjämningsteknik, MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation) som är tänkt att få videor att se bättre ut genom att öka antalet bildrutor.

För drygt en vecka sedan kunde vi berätta om en stor läcka som avslöjade en mängd specifikationer för två av de kommande modellerna, OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro. Bland annat att båda modellerna kör Snapdragons nya 865 SoC-processor med 5G samt att OnePlus 8 Pro får 30 W trådlös laddning.

I måndags skickade OnePlus ut ett pressmeddelande om att de öppnar en online-PopUp-butik strax efter den officiella lanseringen av de nya mobilerna, som äger rum 14 april 17:00.

OnePlus online-PopUp-butik öppnar tisdag 14 april 18:00. Det finns ett begränsat utbud av de nya modellerna och försäljningen sker efter principen ”först till kvarn”. (Foto: OnePlus)

Nätbutiken öppnar precis 18:00 på tisdag och ger de ivrigaste kunderna en chans att köpa den nya mobilen så snabbt som möjligt. Den skickas sedan tillsammans med lite andra godsaker från OnePlus redan dagen efter, onsdagen den 15 april.

Spara pengar på gamla modeller

Med andra ord finns det mycket att se fram emot för fans av de allra senaste OnePlus-mobilerna, men också för de som gärna vill ha en OnePlus men kanske inte behöver den allra nyaste – och som inte har någonting emot att spara lite pengar.

Bara för att OnePlus 8-serien snart dyker upp i butikerna så försvinner ju inte tidigare modeller med en gång. Och både OnePlus 7 Pro, som kom för ett år sedan, men framför allt OnePlus 7T-serien som kom i höstas, är fortfarande utmärkta telefoner som sjunkit i pris.

OnePlus 7T har redan sjunkit 25 % i pris sedan lanseringen och i skrivande stund gäller samma sak för OnePlus 7 Pro.

När OnePlus 8-serien släpps finns det all anledning att tro att de tidigare OnePlus-modellerna blir ännu billigare, vilket innebär att du kan lägga vantarna på en fantastisk mobiltelefon till ett riktigt bra pris.

Vi har naturligtvis testat de tre bästa OnePlus-mobilerna under de senaste 12 månaderna. Läs våra tester här innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Om du vill följa lanseringen av OnePlus 8-serien kan du göra det här.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

OnePlus i stället för Huawei?

OnePlus 7 Pro är mobilen du ska välja i stället för toppmodellerna från Apple, Huawei och Samsung. Varför kan du läsa här.

Jag är partisk. Det måste jag erkänna innan jag ens skriver så mycket ett kommatecken om OnePlus 7 Pro.

Det är nämligen något uppfriskande annorlunda med OnePlus community-baserade strategi för utveckling av mobiltelefoner, till skillnad från de stora konkurrenterna från Apple, Huawei och Samsung som har ett tillvägagångssätt som är mer uppifrån och ned. Så ja, jag är vänlig inställd till OnePlus och deras produkter. Men jag inser också att Android-telefonerna från Huawei och Samsung ligger i betydligt fler vanliga konsumenters fickor, och att OnePlus-mobilerna hittills mest har köpts av mer nördiga typer som inte är rädda för att prova något nytt. Därför räcker inte min personliga entusiasm. Det måste finnas bra argument också om jag ska kunna övertyga dig om att välja en OnePlus 7 Pro i stället för en Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S10+ nästa gång du köper ny mobil.

Och det borde du göra, så jag ska göra mitt bästa.

Utseende och konstruktion

OnePlus 7 Pro har just lanserats och den nya toppmodellen finns i tre olika konfigurationer och tre olika färger. Vill du ha 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne så är det den mörka Mirror Gray-modellen du ska köpa. Den riktigt stora modellen med 12 GB RAM och 256 GB minne finns bara i så kallad Nebula Blue. Standardkonfigurationen, 8 GB RAM och 256 GB minne, finns i alla tre färgerna, den tredje som inte redan nämnts heter Almond och är i guld och beige.

Mitt testexemplar är naturligtvis den absoluta toppmodellen i Nebula Blue, som är gjord av flera lager glas som är inpackade i solitt Gorilla Glass 5 som yttre skikt med matt yta på mobilens baksida. Tillsammans med de djupare glasskikten skapar den matta ytan ett läckert färgspel mellan olika blå nyanser när man vrider och vrider mobilen. Väldigt snarlikt Huawei P30 Pro.

På baksidan av OnePlus 7 Pro sitter trippelkameran med 48 Mp-optik och vidvinkel- och telelins. Foto: Peter Gotschalk

Till skillnad från Huaweis nyaste toppmodell börjar inte OnePlus 7 Pro glida som en hal tvål om man lägger den på en yta som inte är helt plan. Det ser den matta baksidan till, och innebär också att OnePlus 7 Pro ligger säkrare i handen. Även säkrare än Samsung Galaxy S10+ som är nästan lika glatt som Huawei P30 Pro. Skärmen är böjd längs kanterna, men inte så mycket att telefonen är jobbig att hålla i längre stunder.

OnePlus 7 Pro är både en smula större och tyngre än de två toppmodellerna från Huawei och Samsung. Den påminner i stället om Apples populära iPhone Xs Max när det gäller höjd och vikt, och det gör ingenting alls eftersom det ger plats till en 6,67-tums skärm där den höga skärmupplösningen 3120 x 1440 pixlar kommer till sin rätt.

OnePlus 7 Pro har en skärmupplösning på 3120 x 1440 pixlar. Foto: Peter Gotschalk

Skärm

Just skärmen är en av de viktigaste anledningarna till att jag har svårt att sluta jubla över OnePlus 7 Pro. Redan före lanseringen skröt OnePlus VD Pete Lau om skärmen på det kommande flaggskeppet. Till The Verge berättade han att skärmen på OnePlus 7 Pro skulle ”omdefiniera snabbt och smidigt” och efter att ha provat mobilen själv måste jag erkänna att han inte överdrev. Skärmen på OnePlus 7 Pro är ett kapitel för sig.

Upplösningen är hög (516 ppi), ljusstyrkan likaså. Och AMOLED-tekniken ger en knivskarp bild med dynamiska färger. Men det är uppdateringsfrekvensen 90 Hz som verkligen gör skillnad. De absolut flesta andra mobilskärmar har en uppdateringshastighet på 60 Hz, bara ett fåtal renodlade gaming-mobiler – bland annat Asus ROG Phone och Razer Phone 2 – har hittills haft en uppdateringshastighet på 90 eller till och med 120 Hz.

I praktiken innebär den högre uppdateringshastigheten att hela gränssnittet i OnePlus 7 Pro – alla menyer, ikoner och animationer – visas med fler bilder per sekund än i konkurrerande mobiler. Det finns också ett par spel som stöder den högre hastigheten (bland annat Real Racing 3, Mortal Kombat X och Shadowgun Legends) och min tydliga slutsats är att uppdateringshastigheten på 90 Hz ger en mycket mer lättflytande och snabb användarupplevelse som det är svårt att klara sig utan när man väl har provat.

Detsamma gäller den så kallade haptiska motorn, som enligt OnePlus själva har förbättrats avsevärt jämfört med föregångarna OnePlus 6T och OnePlus 6. Personligen har jag aldrig haft en bättre taktil känsla med någon Android-mobil än med OnePlus 7 Pro. Skärmvibrationen är extremt exakt, vilket inte bara gör spel till coolare upplevelser utan också förbättrar användarvänligheten markant när man exempelvis skriver i appar som WhatsApp och Signal.

Sist men inte minst måste jag också komma ihåg att nämna att OnePlus har avskaffat det lilla jacket i skärmen som många av konkurrenterna har satt frontkameran i. Tillsammans med en mycket smal ram runt hela skärmen (fingeravtrycksläsaren sitter också i skärmen) ger det en unik upplevelse av att skärmen nästan svävar i luften. Med hjälp av samma HDR 10+-teknik som Samsung Galaxy S10+ ser OnePlus dessutom till att videoinnehåll från exempelvis Netflix och YouTube visas med bättre kontrast, mer djup och mer realism än på någon annan mobilskärm jag har sett.

Precis som Samsung Galaxy S10+ (överst) har AMOLED-skärmen på OnePlus 7 Pro (nederst) HDR10+ vilket bland annat förbättrar bildkvaliteten i Netflix-innehåll som stöds. Till exempel TV-serien ”Altered Carbon”. Foto: Peter Gotschalk

Kamera

Men var har OnePlus satt frontkameran, om den inte är inbyggd i skärmen? Jo, den sitter inbyggd i en liten flik som fälls upp från ovansidan av mobilen när man ska använda den. Om tanken på en mekanisk del som går upp och ner gör dig orolig så garanterar OnePlus att popup-kameran ska kunna användas fler än 300 000 gånger innan den slits ut. Det motsvarar 150 gånger om dagen, varje dag i fem år. Av naturliga skäl har jag inte kunnat testa detta, men OnePlus lovar också att kameran dras in automatiskt om mobiltelefonen faller fritt (så att den inte bryts av om telefonen landar olyckligt) och det har jag testat. Det fungerade varje gång. Som tur var.

Frontkameran med 16 Mp sitter inte inuti skärmen utan åker upp som en popup-kamera. Det tar 0,65 sekunder – och om man tappar telefonen så dras kameran in automatisk. Foto: OnePlus

Popup-kameran hissas upp och är klar att ta bilder 0,65 sekund efter man har aktiverat den i kamera-appen, så några fördröjningar och extra väntetid jämfört med om frontkameran suttit inbyggd i skärmen är inte heller något problem. För övrigt tar den riktigt bra selfies. Icke att förglömma.

Huvudkameran på baksidan har tre linser: en 48 Mp f/1,6-lins med Sony IMX586-sensor, en 16 Mp 117° f/2,2-ultravidvinkel och en 8 Mp 78 mm f/2,4-telelins. Kameran har 3x optisk zoom och både optisk och elektronisk bildstabilisering. Tillsammans med OnePlus nya så kallade UltraShot-programvara ska kameran med hjälp av fyrdubbel exponering och HDR+ kunna ta knivskarpa och rena bilder med perfekt balans mellan ljus och skugga, lovar OnePlus.

Det är en sanning med viss modifikation. För när det gäller just kameran så kan jag inte med rent samvete påstå att OnePlus 7 Pro slår kamerakungen P30 Pro från Huawei.

Bilden av Brandenburger Tor i Berlin är tagen med solen i ryggen. Färgerna är starka och motivet är knivskarpt. Foto: Peter Gotschalk
Med vinkellinsen får man med mer av omgivningen, men observera att motivet inte är helt skarpt ut mot sidorna. Foto: Peter Gotschalk
Med 3x optisk zoom kommer vi nära vagnen på toppen av Brandenburger Tor. Det fungerar felfritt och resultatet är skarpt och korrekt belyst. Foto: Peter Gotschalk

I dagsljus och med solen i ryggen tar OnePlus 7 Pro utmärkta bilder, och både optisk zoom och vidvinkel fungerar perfekt, men tar man till exempel bilder i motljus så har UltraShot-programvaran svårt att åstadkomma lika bra resultat som kameran i Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+. Porträttfunktionen, som tar bokeh-foton med suddig bakgrund, har dessutom svårt att fokusera helt korrekt.

Här är Berlins riksdag fotograferad med en vidvinkel i motljus. Resultatet är anständigt, men till exempel Samsung Galaxy S10+ är mycket bättre på att kompensera för solen i motiv i motljus. Foto: Peter Gotschalk
Porträttfunktionen har svårt att fokusera korrekt när man kommer nära motivet. Här syns att bygeln på hänglåset är i fokus medan märket längre ner är suddigt. Foto: Peter Gotschalk

OnePlus kan kanske fixa de här problemen med en mjukvaruuppdatering, men tills vidare är kameran OnePlus 7 Pros stora akilleshäl. Om mobilkameran är viktigare än allt annat för dig så måste jag säga emot mig själv och erkänna att OnePlus 7 Pro kanske inte är mobilen du ska köpa trots allt.

Ljud

Å andra sidan har OnePlus 7 Pro ett ljud som – precis som skärmen – är helt enastående. Medan Huawei P30 Pro inte ens har två externa högtalare och därför inte spelar i stereo, har OnePlus nästan byggt in en ghettoblaster från 80-talet i 7 Pro. Så bra låter telefonen när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar. Ljudet får också ett extra lager djup av den ovan nämnda utmärkta haptiska motorn, så man nästan får en känsla av att sitta med en handhållen spelkonsol när man spelar.

Även med hörlurar (som måste anslutas trådlöst eftersom OnePlus 7 Pro inte har någon 3,5 mm-kontakt), blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och mobiltelefonen levererar en bred ljudbild med massor detaljer och där både höga toner och basen framträder knivskarpt.

Prestanda och funktioner

OnePlus 7 Pro både känns och låter alltså nästan som en handhållen spelkonsol, och den beter sig så också. Mitt testexemplar är toppmodellen med 12 GB RAM och det stora minnet kommer till sin rätt genom RAM Boost, vilket är vad OnePlus kallar en teknik som övervakar din dagliga användning och försöker förutse vilka appar du startar och när. En viss app laddas i minnet i förväg, så att till exempel ett stort spel som du spelar ofta startar omedelbart. Dessutom förbättrar det så kallade Fnatic-läget spelupplevelsen genom att stänga av onödiga funktioner och optimera CPU, GPU och RAM för att prestera maximalt. Resultatet är en gaming-upplevelse som man annars måste ha en dedikerad spelmobil för att få.

Samtliga Benchmark-test bekräftar mina subjektiva upplevelser. Både i Geekbench 4, som mäter allmänna prestanda, AnTuTu, som fokuserar på grafik, och PC Mark 2.0, som utgår från kontorsuppgifter som videosamtal och dokumenthantering, klarar sig OnePlus 7 Pro bättre än de närmaste rivalerna Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+. Bara iPhone Xs Max och iPhone Xr klarar sig en aning bättre än OnePlus 7 Pro i ett benchmark-test (Geekbench 4), i övrigt är den nya toppmodellen från OnePlus den snabbaste och mest kraftfulla mobiltelefon vi någonsin testat!

Sådana häftiga prestanda sliter dock på batteriet. Och även om OnePlus har gjort vad de kunnat för att förhindra att batteriet överhettas, inklusive utrustat mobiltelefonen med vätskekylning, tyckte jag att det var svårt att komma igenom en hel dag utan att batterimätaren nådde ner till 5–10 %. Det intrycket bekräftas av benchmark-testet, där OnePlus 7 Pro bara orkar i 6 timmar och 5 minuter med maximal belastning. I den här disciplinen klarar sig alla konkurrenterna bättre. Galaxy S10+ till och med dubbelt så bra med 12 timmar och 5 minuter.

Lyckligtvis har OnePlus 7 Pro så kallad Warp Charge, som översatt till svenska är en 30-watts snabbladdning som laddar batteriet till 100 % på mindre än en timme. Trådlös laddning och andra mer exotiska funktioner får man å andra sidan klara sig utan med OnePlus 7 Pro. Extra minneskort stöds inte, däremot har mobilen Dual-SIM.

Det här innehåller OnePlus 7 Pro-kartongen: mobiltelefon, kabel och laddare. Foto: Peter Gotschalk

Slutsats

Du ska köpa OnePlus 7 Pro nästa gång du har bestämt dig för en ny flaggskeppsmobil. Det är helt säkert. Den är bättre än de närmaste konkurrenterna Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+ på nästan alla områden. Så länge vi inte pratar om kameran, där framför allt Huawei P30 Pro inte går att slå.

Men OnePlus 7 Pro har marknadens suveränt bästa mobilskärm som tack vare 90 Hz uppdateringshastighet och en ny förbättrad haptisk motor ger en lättflytande, levande och blixtsnabb användarupplevelse som är helt unik. I kombination med ett riktigt potent ljud och prestanda som tillhör den absoluta täten, får man leva med att batteriet inte är marknadens bästa. Särskilt om man tittar på prislappen. Till och med den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro är markant billigare än konkurrenterna. Det måste svida för Huawei att se sig slagna på priset.

Suverän racermobil

OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

Föregångaren OnePlus 7 Pro utsåg vi till Årets Premium-mobil 2019–2020. Det fanns många goda skäl för det. Vid den tiden (i början av sommaren 2019) hade OnePlus 7 Pro marknadens överlägset bästa mobilskärm, som med en uppdateringshastighet på 90 Hz och en ny, förbättrad haptisk motor kunna bjuda på en lättflytande, levande och blixtsnabb användarkänsla. I kombination med en riktigt stark ljudbild och förstklassiga prestanda gick det att leva med att batteriet inte var det bästa. I synnerhet när man tittade på prislappen. För till och med den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro var markant billigare än jämförbara konkurrenter som Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+.

Nu har uppföljaren landat. OnePlus 7T Pro McLaren heter den största modellen i nya 7T-serien, som rymmer sammanlagt tre mobiler: OnePlus 7T, OnePlus 7T Pro och alltså den sportbilsinspirerade OnePlus 7T Pro McLaren.

Medan OnePlus 7T skiljer sig en hel del från sin föregångare, OnePlus 7, har det vid första anblicken inte hänt så mycket med Pro-modellen på det halvår som gått mellan lanseringen av OnePlus 7 Pro och OnePlus 7T Pro. Rent designmässigt är de två mobilerna nästan identiska, men 7T Pro har ett större batteri (4085 mAh, vilket är en ökning med 85 mAh jämfört med 7 Pro) och Snapdragon 855+-processor. 7T Pro är dessutom en av de första mobilerna på marknaden som har Android 10 ”out of the box”.

När det gäller specifikationer skiljer sig McLaren-versionen för övrigt bara från den vanliga 7T Pro på två punkter. Den har 12 gigabyte RAM i stället för 8 samt har 256 gigabyte lagringskapacitet. Alltså ligger den faktiskt på samma nivå som den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro som vi testade i våras. Allt annat handlar om materialen och designen, som OnePlus tagit fram tillsammans med sportbilstillverkaren McLaren.

 

Baksidan har ett spännande träliknande mönster och den mystiska strukturen ändras hela tiden beroende på ljusets reflektion och vinkel. Foto: OnePlus

Utseende och konstruktion

Redan förra året kom en speciell McLaren-version av OnePlus 6T Pro. Den telefonen var gjord av samma kolfiber som McLaren använder i sina Formel 1-bilar och blev en enorm framgång för OnePlus. Modellen sålde slut på bara några veckor över hela världen.

Detsamma gäller för OnePlus 7T Pro McLaren, som kombinerar kolfiber med Gorilla Glass, och dessutom har ett extra robust, specialdesignat skal av kolfiber och alcantara, ett plyschliknande material används i interiören i flera av McLarens sportbilar – och som vi för övrigt även bekantade oss med som innerklädsel i Microsofts Surface Laptop 2-modeller.

Det speciella designspråket avrundas med detaljer i den speciella papaya-orange färg som också är en del av McLarens traditionella färgschema. Telefonen har dessutom skräddarsydda ikoner i McLaren-stil.

Utöver detta är dock måtten och vikten ganska lik föregångarens.

 

Telefonens speciella design avrundas av element med den speciella papaya-orange färgen som är en del av McLarens traditionella färgschema. Foto: Peter Gotschalk

Skärm

När det gäller skärmen så är den böjd längs kanterna. Och även om skärmytan är stor (6,67 tum och 3120 x 1440 pixlar i upplösning) så är telefonen inte för stor eller jobbig att hålla i så länge man inte har väldigt små händer.

Precis som OnePlus 7 Pro är det uppdateringshastigheten 90 Hz som verkligen håller uppe farten. De allra flesta andra mobilskärmar har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, hittills är det bara ett fåtal renodlade spelmobiler som Asus ROG Phone och Razer Phone 2 som har haft en frekvens på 90 eller till och med 120 Hz.

I praktiken innebär den högre uppdateringshastigheten att hela gränssnittet i OnePlus 7T Pro McLaren – alla menyer, ikoner och animeringar – visas med fler bildrutor per sekund än i konkurrerande mobiler. Det finns också en del spel som stöder den högre uppdateringen (till exempel Real Racing 3, Mortal Kombat X och Shadowgun Legends), och vår entydiga slutsats är att hastigheten på 90 Hz ger en mycket mer lättflytande och snabb användarkänsla, som är svår att klara sig utan när man väl har provat på den.

Med samma HDR 10+-teknik som i exempelvis Samsung Galaxy Note 10+ ser OnePlus dessutom till att videoinnehåll som stöds från bland annat Netflix och YouTube visas med bättre kontrast, mer djup och mer realism än på någon annan mobilskärm vi har skådat.

 

Frontkameran med 16 Mp sitter inte inbäddad i skärmen utan åker upp som en popup-kamera. Det tar 0,65 sekunder och om du tappar telefonen hissas kameran ned automatiskt. Foto: OnePlus

Kamera

Precis som i OnePlus 7 Pro sitter frontkameran inbyggd i telefonen som en liten flik som åker upp och ner från ovansidan när man behöver den. Popup-kameran skjuts upp och är redo att ta bilder på 0,65 sekund efter den aktiveras i kamera-appen. Fördröjningar och extra väntetid jämfört med om frontkameran hade suttit inbyggd i skärmen är alltså inga problem. Och så tar den icke att förglömma riktigt bra selfies. Den speciella frontkameran kan användas fler än 300 000 gånger innan den är utsliten och den dras in automatiskt om mobiltelefonen befinner sig i fritt fall (så att den inte går sönder om telefonen landar fel).

Huvudkameran har precis som i OnePlus 7 Pro tre objektiv: ett 48-megapixels f1,6 med Sony IMX586-sensor, ett 117-graders 16-megapixel f2,2-ultravidvinkel samt ett 8-megapixels 78 mm/f2,4-tele. Kameran har 3x optisk zoom samt både optisk och elektronisk bildstabilisering.

Jämfört med 7 Pro har dock 7T Pro McLaren flera kameraförbättringar. 7 Pro hade problem med att ta foton i motljus och porträttfunktionen, som tar bokeh-foton med oskarp bakgrund, hade svårt att fokusera helt korrekt. De problemen är i stort sett lösta, även om en dyrare lyxmodell som Samsung Galaxy Note 10+ fortfarande tar bättre bilder i dåligt ljus.

Däremot har OnePlus 7T Pro McLaren fått ett par nya funktioner som föregångaren inte hade alls. Bland annat ett makroläge som gör att man kan ta riktigt skarpa bilder på bara 2,5 cm avstånd, plus en möjlighet att använda ultravidvinkelobjektivet både i nattläget och till porträttfotografier. Båda fungerar strålande bra och bidrar till att OnePlus 7T Pro McLaren hamnar i gott sällskap med marknadens bästa kameramobiler.

 

Kameran i OnePlus 7T Pro McLaren klarar bokeh-bilder klart bättre än föregångaren. Foto: Peter Gotschalk

Ljud

7T Pro McLaren har i likhet med 7 Pro ett ljud som – precis som skärmen – ligger i en klass för sig. Mobilen har i överförd mening en inbyggd ghettoblaster från 1980-talet. Så bra låter 7T Pro McLaren när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar. Ljudet får till och med ett extra lager tyngd från den ovan nämnda utmärkta haptiska motorn, så att man nästan får känslan av att sitta med en handhållen spelkonsol när man spelar.

Även med hörlurar (som måste anslutas trådlöst eftersom McLaren-mobilen inte har någon 3,5 mm minijack-kontakt) blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och ljudbilden är bred och har massor av detaljer, både höga toner och basljud framträder knivskarpt.

 

Med den nya makrofunktionen kommer du väldigt nära motivet. Foto: Peter Gotschalk

Prestanda och funktioner

Som nämnts är McLaren-varianten den absolut största modellen i 7T-serien, vilket innebär 12 gigabyte RAM. Det stora minnet kommer till sin rätt genom RAM Boost, som OnePlus kallar sin teknik som håller reda på användarens dagliga beteende och försöker förutsäga vilka appar som startas när.

En viss app laddas i förväg till minnet, så att exempelvis ett stort spel som man spelar ofta startar direkt. Till detta kommer det så kallade Fnatic-läget vilket förbättrar spelupplevelsen genom att stänga av onödiga funktioner och optimera både CPU, GPU och RAM för att maximera prestanda. Resultatet är en spelupplevelse som man annars måste välja en renodlad spelmobil för att hitta.

Jämfört med föregångaren 7 Pro har 7T Pro McLaren som nämnts ovan Snapdragons optimerade 855+-processor, som på papperet ska göra mobilen 15 % snabbare än föregångaren. Detta bekräftas av våra benchmark-tester som rakt över bekräftar att 7T Pro McLaren ligger lika långt framme som betydligt dyrare modeller som Samsung Galaxy Fold och iPhone 11 Pro Max.

För övrigt är OnePlus-mobilen – som en av de första på marknaden – laddad med Googles senaste Android 10-version redan från början.  Det skulle ta för långt tid att rada upp alla nyheter i Android 10, men bland de viktigaste finns ”dark mode” som den speciella McLaren-designen utnyttjar. App-bakgrunder är svarta i stället för upplysta, och både skärmbakgrunder, ikoner och menyer har så mörka färger som möjligt. Tillsammans med den diskreta papaya-orange kontrasten, som även går igen hos ikoner och annat, ser det superläckert ut men har också den mer praktiska effekten att det sparar mycket ström. Detta – samt eventuellt de extra 85 mAh ström i batteriet som 7T Pro McLaren har fått mer än föregångaren – är förmodligen anledningen till att den i vårt batteritest håller en hel timme mer än 7 Pro. Eftersom just den dåliga batteritiden var ett av våra största klagomål när vi testade 7 Pro är det naturligtvis mycket positivt att OnePlus har lyckats öka batteritiden med över 15 procent. Och eftersom nya Warp Charge 30T kan ladda mobilen från 0 till 70 % på bara 30 minuter behöver man alltså inte längre oroa sig för strömförbrukningen.

Trådlös laddning får man däremot klara sig utan. Extra minneskort stöds inte heller, å andra sidan har 7T Pro McLaren Dual-SIM.

 

OnePlus 7T Pro McLaren har inga problem med att ta bra bilder i direkt motljus. Foto: Peter Gotschalk

Slutsats

OnePlus 7 Pro var på många sätt vårens bästa mobil. Framför allt med tanke på prislappen. Men batteriproblemen och småproblem med kameran sänkte vårt totalbetyg. Med OnePlus 7T Pro McLaren har den kinesiska elektroniktillverkaren löst problemen och till och med lagt till flera läckra nya funktioner i paketet. 7T Pro McLaren är bland de snabbaste på marknaden, skärmen med 90 Hz i uppdateringshastighet är fortfarande den bästa vi har sett, och för audiofiler som oss är det definitivt ett plus att 7T Pro McLaren är så stark på ljudsidan som den här.

Ja, det finns konkurrenter – särskilt Samsung Galaxy Note 10+ och Apples iPhone 11 Pro Max – som klår 7T Pro McLaren på en del områden, men de båda kostar nära en tredjedel mer än OnePlus-mobilen, som för övrigt kostar ungefär lika mycket som sin egen föregångare, trots alla betydande förbättringar – och skalet som ingår. För de här pengarna är OnePlus 7T Pro McLaren den bästa mobiltelefonen du kan köpa just nu, så vi tvekar inte att dela ut maxbetyg och vår särskilda rekommendation!

 

Prispressad prestanda

Snubblande nära Pro-modellen, som bara är ett halvår gammal, och i vissa fall bättre.

Det går snabbt med uppdateringarna från OnePlus. För bara ett halvår sedan släppte de OnePlus 7 och lyxmodellen OnePlus 7 Pro som var så bra att vi utsåg den till ”årets premiummobil”. Uppföljaren OnePlus 7T ärver Pro-modellens imponerande 90 Hz-skärm, har en uppgraderad processor och bättre snabbladdning. Men framför allt har den fått en bättre kamera, vilket var en av våra få invändning mot 7 Pro. Och ändå är 7T billigare!

Den stora urstansningen i baksidan för kamerorna försvagar dock konstruktionen, så man bör nog akta sig för att sätta sig på den. Man ska också akta sig för att blöta ned den då den helt saknar IP-certifiering för vattentålighet. Det är dock en väldigt snygg mobil och tack vare att kamerabulan är centrerad så wobblar inte telefonen när den ligger på bordet. Tack vare den höga uppdateringsfrekvensen på skärmen är animeringar mjuka och behagliga.

Även denna mellanmodell har nu fått ärva telefoto-linsen från Pro-modellen. Den är visserligen bara 2x, men den är ljusstarkare och har högre upplösning. OnePlus menar att deras makroläge med 2,5 cm närgräns är unikt, men vi lyckades ta lika imponerande bilder med Huawei P30. Man har nu också ett nattläge, men det är helt enkelt inte i klass med Apple och Huawei. OnePlus närmar sig äntligen konkurrenterna men är inte riktigt ikapp ännu.

Tack vare toppmodellen bland Snapdragon-processorer är detta den snabbaste Android-mobilen just nu. Det gäller framför allt 3D-grafik där den till och med slår iPhone på fingrarna. Vi såg också utmärkta AI- och VR-prestanda, något som blir viktigare med allt mer avancerade funktioner i apparna. Batteriet borde nog vara lite större men har åtminstone äntligen fått samma raketsnabba laddning som gamla Pro-modellen.

Slutsats

OnePlus är duktiga på att lyssna på användarna och snabbt åtgärda problem. Med den snabba utvecklingstakten kan man också flytta ned innovationer från Pro-modellen till normalmodellen. Därför ser vi nu 90 Hz-skärm, bättre prestanda och förbättrade kameror på 7T. Frågan är om inte OnePlus 7T sammantaget är bättre än den sex månader gamla 7 Pro, som vi utsåg till ”Prets premiummobil”. Och det till ett 25 procent lägre pris. Vilket klipp!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.