Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

fem surfplattor

Kan någon utmana iPad?

Det finns faktiskt andra surfplattor än iPad där ute, även om det inte verkar så ibland. Nu vill alla vara med och slåss om kunderna.

Surfplattan har blivit en succé tack vare iPad. Och av försäljningssiffrorna att döma så är det just Apples platta alla vill ha.
Förklaringen till surfplattans popularitet är enkel. Du behöver inga förkunskaper för att använda den. Enkelhet och effektivitet är ledorden. Den är ingen fullgod ersättning för en riktig dator, men om du tillhör dem som mest surfar på nätet och kanske skickar mail ibland så är en surfplatta allt som behövs.
Men än så länge kan de alltså främst betraktas som komplement till datorerna. I all sin enkelhet passar surfplattorna alla åldersgrupper, helt oberoende av förkunskaper. Det är detta som är konceptets styrka. Tre- och fyraåringar hanterar en iPad utan problem, på samma sätt som det äldre gardet som inte bryr sig om alla komplicerade funktioner en bärbar dator har. Det handlar alltså om en apparat som passar alla.

iPad
Apple lyckades med något som ingen annan hade gjort, nämligen att göra surfplattan till en succé. Man kan alltid fråga sig vad det beror på, men faktum är att Apple skapade en helt ny marknad och gjorde iPad till en hejdundrande framgång. Vad som är så speciellt är att Apple har fått vara ifred på den nya marknaden i nästan ett helt år, och har redan kommit till version 2 av sin produkt utan att någon av konkurrenterna har hunnit med.

De andra
Nu verkar det dock som Apples glada dagar är över. Konkurrenterna har vaknat och i stort sett alla är på gång med åtminstone en surfplatta. Ett av skälen till att det tagit sådan tid för dem är att det inte bara är själva produkten som har måst utvecklas, det krävs också programvara och operativsystem som passar. Att utveckla allt sådant tar tid. Dessutom ska det utvecklas en hel värld med applikationer som passar surfplattor, och där har Apple ett försprång som går längre tillbaka i tiden än iPaden.

I väntan på Microsoft
Konkurrensen kommer främst från Googles operativsystem Android – och egentligen bara därifrån. Det är inte förrän nu som Android har släppts i en version som passar för de nya surfplattorna. Samsung var tidigt ute med sin 7-tums Galaxy Tab, som körde förra versionen av Android. Vi kan nog vara överens om att det inte direkt var någon större succé. Med en ny och förbättrad Android-version som är anpassad för surfplattorna ser det betydligt ljusare ut.

En stor aktör lyser fortfarande med sin frånvaro: Microsoft. De lade faktiskt grunden för en tidig version av surfplattan redan på 90-talet, men nu är de inte med i matchen alls. Visserligen går det att använda Windows 7, men det passar inte särskilt väl och vi gissar att surfplattor med det operativsystemet inte har någon större framtid. Vi kan vara säkra på att Microsoft hämtar sig och kommer tillbaka starkt, men de är farligt sent ute och får det kämpigt med att knappa in på Apples iOS och Googles Android.

Annons

De andra
Det finns egentligen inte särskilt många alternativa lösningar som är lovande. HP har dock ett intressant alternativ. För ett tag sedan köpte de den gamla storheten Palm, och då ingick operativsystemet WebOS. En surfplatta som bygger på det är på gång, men har inte släppts på marknaden ännu.
Vi har tittat lite på mobilvarianten av detta system och tycker att det verkar lovande. WebOS är kanske den bästa lösningen vi har sett för den här typen av produkter. Vi hoppas att HP kan få fram ett alternativ med WebOS, som vi anser har minst lika stor potential som Android i surfplattor.

Bara två
För närvarande finns det alltså egentligen bara två rivaliserande system för surfplattor: Android och iOS. Alla Apples rivaler kör med Android och vi har samlat ihop ett gäng av dem för att se efter om någon kan peta ner iPad 2 från tronen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Acer Iconia A500

Reell utmanare

En sak ska Acer ha beröm för: A500 har samma kvalitetskänsla som iPad.

Billig. Bra anslutningar. Snabb.
Inte 3G. Tung.

Apple iPad 2

Sitter säkert

iPad 2 är ingen revolution om man jämför med den första modellen, snarare en evolution. Och det räcker.

Mycket bra gränssnitt. Bra skärm och bra grafik. Överlägsen tillgång på appar.
Slutet system. Få anslutningar. Eländig kamera.

Viewsonic ViewPad 10s

Billig, men…

Viewsonic är ett av märkena som har lånat Pad-namnet i hopp om att de ska göra surfplattan mer lockande.

Ganska snabb.
Förvirrande knappar. Tveksam skärm. Dålig batteritid.

LG Optimus Pad

3D-plattan

LG lånar ordet ”pad” för att göra sin Optimus-platta mer attraktiv. Och den har 3D-video!

Snabb. 3D-video. Android 3.
Väldigt dyr. Tung. Skärmen stöder inte 3D.

Creative ZiiO 10

Faller platt

ZiiO 10 är lite annorlunda och inte direkt tänkt som en konkurrent till iPad.

Billig. Bra musikprogram.
Svåranvänd. Dålig skärm. Gammal Android-version.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.