Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Apple iPad 2

Sitter säkert

iPad 2 är ingen revolution om man jämför med den första modellen, snarare en evolution. Och det räcker.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra gränssnitt. Bra skärm och bra grafik. Överlägsen tillgång på appar.
Slutet system. Få anslutningar. Eländig kamera.
Specifikationer
 • 9,7-tums pekskärm med IPS-panel
 • 1024 x 768-upplösning
 • 1 GHz dubbelkärnig processor
 • Wi-Fi
 • 3G
 • Bluetooth 2.1 + EDR
 • A-GPS
 • digital kompass
 • gyro
 • accelerometer
 • 10 timmars batteritid
 • Vikt: 608 g

Det första man lägger märke till när man ser iPad 2 är att designen bara är pyttelite ändrad. Den har blivit tunnare än den första versionen, och lite lättare.
Version två har behållit den fina skärmen på 9,7 tum och upplösningen är också densamma. På insidan sitter däremot en ny, dubbelkärnig processor och en kraftfullare grafikmotor. Det ger högre prestanda på en rad områden, men man märker det särskilt när man surfar och spelar spel. Tyvärr är inte stöd för Flash-video eller animationer något av det som Apple stoppat in i webbläsaren Safari.

En nyhet är kameran. På baksidan har Apple satt en kamera med miserabel kvalitet. På framsiden sitter en till, den är till videosamtal och tillräckligt bra, men inte heller där har Apple satsat några större resurser. Det känns nästan som om Apple har integrerat kameror för att de kände sig tvungna, inte för att de ville det.

En av iPad 2:s bästa egenskaper är att den har en batteritid på uppemot 10 timmar. Det gillar vi verkligen.

Användning
iPad 2 har ungefär samma grundfunktioner som iPad 1. Operativsystemet är iOS 4.3, som är uppgraderat och förbättrat. Här finns iPadens stora fördel mot konkurrenterna. Operativsystemet fungerar helt enkelt, och användarna gillar det trots alla begränsningar. Apple har också haft en möjlighet att finputsa sitt operativsystem i ett och ett halvt år, innan konkurrenterna ens har lämnat startgropen.

Ska man klaga på något med iPad 2 så måste det vara att man befinner sig i Apples slutna värld. Att man ska vara beroende av att behöva aktivera en sådan här enhet via en annan dator är inget annat än deprimerande. Och att det inte ens går att koppla in ett USB-minne är en annan nackdel. Däremot måste det sägas att iPad 2 inte behöver startas om för jämnan, till skillnad från vissa av konkurrenterna. Operativsystemet är otroligt stabilt.

Annons

En annan sak som talar för iPad är det enorma antalet appar i App Store. Här är det inte mycket man behöver som INTE finns. En liten nagel i ögat på svenska användare är tillgången på svenska böcker och möjligheten att köpa eller hyra film. Om detta någonsin kommer att lösa sig återstår att se. Vi vet inte – och Apple säger som vanligt ingenting.

Slutsats
iPad 2 är en lysande surfplatta. Den har en del irriterande begränsningar, men inget man inte kan leva med. Urvalet av appar slår allt på marknaden. Dessutom är den snygg och riktigt läcker, plus att den nästan osar av kvalitet.

Det är möjligt att konkurrensen hårdnar och att andra märken börjar knappa in på iPad, men vi sätter ändå en slant på Apple. Vi kan bara hoppas att rivaliteten leder till en positiv utveckling för både Apple och alla andra. Det kommer kunderna att tjäna mycket på.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Acer Iconia A500

Reell utmanare

En sak ska Acer ha beröm för: A500 har samma kvalitetskänsla som iPad.

Billig. Bra anslutningar. Snabb.
Inte 3G. Tung.

Viewsonic ViewPad 10s

Billig, men…

Viewsonic är ett av märkena som har lånat Pad-namnet i hopp om att de ska göra surfplattan mer lockande.

Ganska snabb.
Förvirrande knappar. Tveksam skärm. Dålig batteritid.

LG Optimus Pad

3D-plattan

LG lånar ordet ”pad” för att göra sin Optimus-platta mer attraktiv. Och den har 3D-video!

Snabb. 3D-video. Android 3.
Väldigt dyr. Tung. Skärmen stöder inte 3D.

Creative ZiiO 10

Faller platt

ZiiO 10 är lite annorlunda och inte direkt tänkt som en konkurrent till iPad.

Billig. Bra musikprogram.
Svåranvänd. Dålig skärm. Gammal Android-version.
forfatter
Av

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.