LG Optimus Pad

3D-plattan

LG lånar ordet ”pad” för att göra sin Optimus-platta mer attraktiv. Och den har 3D-video!
Ljud & Bild tycker
Snabb. 3D-video. Android 3.
Väldigt dyr. Tung. Skärmen stöder inte 3D.
Specifikationer
  • Android 3.0
  • 8,9-tums pekskärm med IPS-panel
  • 1280 x 768-upplösning
  • 1 GHz Tegra dubbelkärneprocessor
  • Wi-Fi, 3G
  • Bluetooth 2.1
  • DLNA, A-GPS
  • 3D-kamera
  • USB
  • Vikt: 654g
forfatter

Apple har försökt få rättigheterna till namnet ”Pad” men var tvungna att ge upp, vilket lär innebära att vi får se fler konkurrenter med det i beteckningen.
LG:s Optimus Pad är intressant på flera sätt. 3D är en av talangerna den kan skryta med, även om det är en något begränsad variant av tekniken. Det går att filma video i 3D, men inte att visa resultatet. Eller rättare sagt: surfplattan kan visa 3D på en extern skärm, men inte på den inbyggda. Vi kan nog förvänta oss en modell som kan det också så småningom.

Lite teknik
Optimus Pad har en 8,9-tums skärm i formatet 15:9 och en upplösning på 1280 x 768 (XWGA). Det gör den lite mindre än övriga testdeltagare, fast skillnaden är så liten att den knappt är märkbar. LG har som sagt stoppat i två kameror för 3D-filmning. Det går också att ta stillbilder med 5 megapixlars upplösning och det finns en blixt. Bildkvaliteten är faktiskt riktigt bra. Det finns dessutom en 2 Mp-kamera på framsidan som är tänkt för videosamtal.
Vårt testexemplar hade 32 GB minne och det är mycket enklare att ladda in allt möjligt material än i iPad. Om man låter iPad vara måttstock så är möjligheterna oerhört mycket större. Det finns till exempel både HDMI-utgång och USB-port. Detta är något som Optimus Pad har gemensamt med de flesta Android-enheter. Operativsystemet är för övrigt Android 3.0, eller ”Honeycomb” som det också kallas.

Användning
Även om Optimus Pad är liten så är den ganska tung. Den väger 630 gram och är tjockare än iPad 2. Skötseln är ungefär som hos alla andra Android-enheter. LG har inte lagt något slags skal ovanpå operativsystemet, så det är en renodlad Android-upplevelse. Enda förändringen vi lade märke till var en anpassning för 3D-kameran.

Skärmen är väldigt bra och reagerar fort. Vi gillade känslan i den och det var ett sant nöje att titta på både filmer och bilder på den. Utomhus i starkt solljus fungerar den ganska så tvivelaktigt, precis som de flesta andra.

LG-surfplattan startar snabbt och hanterar både program och surfning på ett tillfredsställande sätt, och skiljer sig inte mycket från andra Honeycomb-modeller.

Slutsats
Vi gillar Optimus Pad. Den är snabb och har bra skärm, och 3D-filmning är en kul funktion. Priset på närmare 9 000 är i högsta laget, men vi är ändå positivt inställda – även om det är en bit kvar för LG om de ska spela i samma liga som iPad 2.

Också i detta test:

Acer Iconia A500

Reell utmanare

En sak ska Acer ha beröm för: A500 har samma kvalitetskänsla som iPad.

Billig. Bra anslutningar. Snabb.
Inte 3G. Tung.

Apple iPad 2

Sitter säkert

iPad 2 är ingen revolution om man jämför med den första modellen, snarare en evolution. Och det räcker.

Mycket bra gränssnitt. Bra skärm och bra grafik. Överlägsen tillgång på appar.
Slutet system. Få anslutningar. Eländig kamera.

Viewsonic ViewPad 10s

Billig, men…

Viewsonic är ett av märkena som har lånat Pad-namnet i hopp om att de ska göra surfplattan mer lockande.

Ganska snabb.
Förvirrande knappar. Tveksam skärm. Dålig batteritid.

Creative ZiiO 10

Faller platt

ZiiO 10 är lite annorlunda och inte direkt tänkt som en konkurrent till iPad.

Billig. Bra musikprogram.
Svåranvänd. Dålig skärm. Gammal Android-version.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: