TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Apple Watch series 4

På tiden, Apple

Äntligen har Apple Watch fått en rejäl uppgradering som verkligen spelar roll.

forfatter
Publicerad 2018-11-02 - 14:14
Karakter
Apple Watch series 4
L&B tyckerblank
blank Äntligen en skärm med plats, många smarta hälsofunktioner, bättre högtalare.
blank Batteritiden är inte fantastisk, dåligt stöd för nyheterna i Sverige.
Specifikationerblank
 • Operativsystem: Watch OS 5
 • Skärm: 1,78-tums AMOLED-skärm (448 x 368)
 • Tålighet: Vattentät ner till 50 meter
 • Lagring: 16 GB minne
 • Batteri: Upp till 18 timmar
 • Mått/vikt: 44 x 38 x 10,7 mm/48 gram
 • Övrigt: wifi, Bluetooth, NFC, GPS, pulsmätare, ljussensor
 • Webb: apple.se
Riktpris: 4 800Pr. 2018-11-02 Produktsida

Sedan den första Apple Watch såg dagens ljus 2015 har vi sett årliga små förbättringar, men på utsidan har klockan sett likadan ut. Med årets Series 4 har vi äntligen fått en rejäl uppdatering där vem som helst kan se att det är en förbättrad modell. Det mest uppenbara är den större skärmen och de smalare kanterna. Den uppmärksamme kan även se förändrade detaljer som mer rundade hörn. Men framför allt har nya sensorer gjort klockan känsligare och möjliggjort nya smarta funktioner.

Den billigaste modellen är i aluminium med ett sportarmband och bara uppkoppling via mobilen (4 800 kr). För att gå upp till stålboett måste man tyvärr välja modellen med eSIM med egen uppkoppling (8 000 kr). Det hade i och för sig varit ok om det inte var för det skrala stödet bland svenska mobiloperatörer. Sen kan man lägga till ett lite mer stilfullt armband, som den förförisk eleganta milanesisk loop (9 200 kr). Bland stilvalen finns sedan Nike-modellen med egna träningsinriktade urtavlor och armband (4 800-6 000 kr). Eller för den modemedvetne, kanske en Hermès utgåva med stilrena urtavlor och utsvävande armband (16 300-17 500 kr). Det kostar att ligga på topp.

blank
(Foto: Apple)

Skärm och prestanda

Boetten på både den större och mindre modellen har växt till 40 och 44 millimeter. Trots att det bara handlar om 2 mm så har skärmen blivit hela 30 procent större eftersom den går ända ut i kanterna. Rent praktiskt innebär det att text är lättare att läsa, det har blivit lättare att träffa rätt ikon på hemskärmen och de nya urtavlorna kan ha fler komplikationer. Alltså de små informationsfälten på urtavlan som kan visa allt från batteri och datum, till möten och väder. Det är riktigt trevligt att inte längre behöva prioritera så att man hela tiden saknar något. Nu får allt man kan tänka sig plats på skärmen.

På insidan sitter en ny 64-bitars S4-processor som uppges vara dubbelt så snabb. Något som är lite svårt att kontrollera, men klockan känns rapp nästan jämt. Undantaget är några appar som nog skulle behöva uppdateras. Alla modeller har nu också 16 gigabyte lagring. Uppkopplingen har förbättrats med den nya W3-kretsen som bland annat stöder Bluetooth 5.0. Apple avslöjar inte hur stort batteriet är utan säger konservativt att det håller upp till 18 timmar. Om man inte är alltför aktiv användare skulle vi snarare säga att det räcker att ladda klockan varannan dag. Det känns dock som att det räcker något kortare än förra generationen, men då gör klockan också mer i bakgrunden än förr.

Hälsofunktioner

De stora nyheterna med Apple Watch sitter nämligen på insidan. Den har fått känsligare accelerometer och gyroskop, något man använder för att upptäcka fall. Är man över 65 år aktiveras övervakningen automatiskt. Står man på öronen och förblir liggande så frågar klockan om man är OK, får den inget svar ljuder ett larm, och efter det ringer den automatiskt till SOS. Det känns verkligen som att Apple Watch är en klocka för hälsa, snarare än bara träning.

Den andra stora nyheten är att den har fått en förbättrad optisk pulsmätare, kompletterad med en elektrisk hjärtsensor. Klockan kan nu upptäcka för låg puls, i tillägg till för hög, samt oregelbunden hjärtrytm. Får man sådana varningar kan man ta ett enklare EKG genom att hålla ett finger på den digitala kronan för att sluta kretsen. I USA har funktionen godkänts av läkemedelsmyndigheten, men här får vi vänta på funktionen tills den godkänts av europeiska EMA.

blank
Hälsofunktionerna är omfattande men inte alltid stödda i Sverige. (Foto: Apple)

Slutsats

Efter några år av försiktiga uppdateringar har vi äntligen fått en Apple Watch som verkligen känns som en helt ny modell. Skärmen har blivit hela 30 procent större trots att yttermåtten bara växt marginellt. Något som gör den lättare att använda och man får plats med fylligare information. Känsligare sensorer ger bättre mätningar och nya funktioner som att hålla koll på hjärtrytm och vådliga fall. Tyvärr är stödet för eSIM klent i Sverige och EKG-mätningar är inte godkända ännu. Det enda man egentligen kan önska är lite bättre batteritid. Börjar man uppgradera storlek, materialval och armband springer priset snabbt iväg. Men det kan det vara värt, för detta är den bästa smartklockan på marknaden.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
blank
Google överöser dig med pixlar Google Pixel-telefonen är bara början. Pixel ska vara en stor familj av enheter i alla storlekar. Om du tycker att det liknar Apple är det knappast en slump.
Här är Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro De nya Google-telefonerna är nu tillgängliga för förbeställning och börjar säljas 13 oktober.
Håll ögonen öppna när Google lanserar Pixel idag Vad kommer vi att få se när Google lanserar ny hårdvara idag? Vi är självklart på plats, men du kan också hänga med på skärmen hemma.
Nya kinesiska mobiler på den svenska marknaden Xiaomi 12T Pro har en 200 Mp-kamera, medan den vanliga Xiaomi 12T måste "nöja sig" med 108 Mp.
Google säger adjö till spelströmning Den 18 januari 2023 stängs Googles molnbaserade speltjänst Användare får tillbaka sina pengar.
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Följ Ljud & Bild