Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Apple Watch series 4

På tiden, Apple

Äntligen har Apple Watch fått en rejäl uppgradering som verkligen spelar roll.

Av / 2018-11-02 - 14:14
Apple Watch series 4
Jonas Ekelund

Sedan den första Apple Watch såg dagens ljus 2015 har vi sett årliga små förbättringar, men på utsidan har klockan sett likadan ut. Med årets Series 4 har vi äntligen fått en rejäl uppdatering där vem som helst kan se att det är en förbättrad modell. Det mest uppenbara är den större skärmen och de smalare kanterna. Den uppmärksamme kan även se förändrade detaljer som mer rundade hörn. Men framför allt har nya sensorer gjort klockan känsligare och möjliggjort nya smarta funktioner.

Den billigaste modellen är i aluminium med ett sportarmband och bara uppkoppling via mobilen (4 800 kr). För att gå upp till stålboett måste man tyvärr välja modellen med eSIM med egen uppkoppling (8 000 kr). Det hade i och för sig varit ok om det inte var för det skrala stödet bland svenska mobiloperatörer. Sen kan man lägga till ett lite mer stilfullt armband, som den förförisk eleganta milanesisk loop (9 200 kr). Bland stilvalen finns sedan Nike-modellen med egna träningsinriktade urtavlor och armband (4 800-6 000 kr). Eller för den modemedvetne, kanske en Hermès utgåva med stilrena urtavlor och utsvävande armband (16 300-17 500 kr). Det kostar att ligga på topp.

(Foto: Apple)

Skärm och prestanda

Boetten på både den större och mindre modellen har växt till 40 och 44 millimeter. Trots att det bara handlar om 2 mm så har skärmen blivit hela 30 procent större eftersom den går ända ut i kanterna. Rent praktiskt innebär det att text är lättare att läsa, det har blivit lättare att träffa rätt ikon på hemskärmen och de nya urtavlorna kan ha fler komplikationer. Alltså de små informationsfälten på urtavlan som kan visa allt från batteri och datum, till möten och väder. Det är riktigt trevligt att inte längre behöva prioritera så att man hela tiden saknar något. Nu får allt man kan tänka sig plats på skärmen.

På insidan sitter en ny 64-bitars S4-processor som uppges vara dubbelt så snabb. Något som är lite svårt att kontrollera, men klockan känns rapp nästan jämt. Undantaget är några appar som nog skulle behöva uppdateras. Alla modeller har nu också 16 gigabyte lagring. Uppkopplingen har förbättrats med den nya W3-kretsen som bland annat stöder Bluetooth 5.0. Apple avslöjar inte hur stort batteriet är utan säger konservativt att det håller upp till 18 timmar. Om man inte är alltför aktiv användare skulle vi snarare säga att det räcker att ladda klockan varannan dag. Det känns dock som att det räcker något kortare än förra generationen, men då gör klockan också mer i bakgrunden än förr.

Hälsofunktioner

De stora nyheterna med Apple Watch sitter nämligen på insidan. Den har fått känsligare accelerometer och gyroskop, något man använder för att upptäcka fall. Är man över 65 år aktiveras övervakningen automatiskt. Står man på öronen och förblir liggande så frågar klockan om man är OK, får den inget svar ljuder ett larm, och efter det ringer den automatiskt till SOS. Det känns verkligen som att Apple Watch är en klocka för hälsa, snarare än bara träning.

Den andra stora nyheten är att den har fått en förbättrad optisk pulsmätare, kompletterad med en elektrisk hjärtsensor. Klockan kan nu upptäcka för låg puls, i tillägg till för hög, samt oregelbunden hjärtrytm. Får man sådana varningar kan man ta ett enklare EKG genom att hålla ett finger på den digitala kronan för att sluta kretsen. I USA har funktionen godkänts av läkemedelsmyndigheten, men här får vi vänta på funktionen tills den godkänts av europeiska EMA.

Hälsofunktionerna är omfattande men inte alltid stödda i Sverige. (Foto: Apple)

Slutsats

Efter några år av försiktiga uppdateringar har vi äntligen fått en Apple Watch som verkligen känns som en helt ny modell. Skärmen har blivit hela 30 procent större trots att yttermåtten bara växt marginellt. Något som gör den lättare att använda och man får plats med fylligare information. Känsligare sensorer ger bättre mätningar och nya funktioner som att hålla koll på hjärtrytm och vådliga fall. Tyvärr är stödet för eSIM klent i Sverige och EKG-mätningar är inte godkända ännu. Det enda man egentligen kan önska är lite bättre batteritid. Börjar man uppgradera storlek, materialval och armband springer priset snabbt iväg. Men det kan det vara värt, för detta är den bästa smartklockan på marknaden.

Karakter
Apple Watch series 4

Home tycker

Äntligen en skärm med plats, många smarta hälsofunktioner, bättre högtalare. Batteritiden är inte fantastisk, dåligt stöd för nyheterna i Sverige.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen