TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Apple Watch series 2

Apple Watch har mognat

Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.

forfatter
Publicerad 2017-01-06 - 20:10
L&B tycker
Snygg design och utmärkt kvalitetskänsla. Tåligare och lättare att använda. Mindre beroende av mobilen än förr.
Fungerar bara med iPhone. Många av modellerna är kostsamma.
Specifikationer
 • Skärm: 312 x 390 OLED (1000 nits)
 • Trådlöst: Wifi n, BT 4.0, GPS
 • Sensorer: Puls, accelerometer, gyroskop
 • Batteritid: 18 timmar
 • Vattentålig: 50 meter
 • Mått: 43 x 36 x 11,4 mm/34–52 gram
Riktpris: 4200Pr. 2017-01-06 Produktsida

Apple var långt ifrån först med att släppa en smartklocka, det kom en handfull klockor baserade på Tizen och Googles Android Wear innan dess. Men förmodligen gjorde man rätt i att vänta för uppenbarligen hade man gjort något rätt som de övriga missat. Apple Watch blev nämligen inte bara årets bäst säljande smartklocka, utan en av de mest sålda klockorna överhuvudtaget. Men det innebar inte att den första generationen inte hade sina brister.

Klockan har egen GPS för utomhusträning. (Foto: Ljud & Bild)

Ett av klagomålen var att klockan var för beroende av din iPhone. När man är hemma behöver den visserligen inte ligga inom Bluetooth-räckhåll för klockan använder då ditt trådlösa nätverk till att kommunicera med mobilen. Men klockan har ju en pulsmätare så en uppenbar användning för den är att ta med den på löprundan. Då krävdes att du hade med dig mobilen för att tränings-appen skulle kunna spåra vart du sprungit. Det är nu åtgärdat i Series 2 som har en inbyggd GPS för att lokalisera dig.

Nya urtavlor. (Foto: Ljud & Bild)

Det andra var att klockan ofta kändes långsam. Att ladda en ny app var en prövning av ditt tålamod. Apple har gjort två saker för att komma till rätta med problemet. Dels har klockan en ny snabbare processor. Dels har man släppt WatchOS 3 som gör att det ska kännas snabbare. De vanligaste apparna laddas nu in och uppdateras i bakgrunden så att de ögonblickligen kan hoppa upp på skärmen med aktuell information.

Användning
Tack vare WatchOS 3 så har hela navigationen i klockan gjorts om, och detta till det bättre. Det var lite väl mycket svepande åt olika håll och klickande fram och tillbaka i menyer förr. Att använda den stora knappen för att växla mellan appar, precis som ett dubbeltryck i iOS, känns betydligt naturligare och snabbare. Åtminstone för oss som oftare drar igång en app än startar en ny konversation från klockan.

Enkelt att starta olika aktiviteter. (Foto: Ljud & Bild)

Det märks tydligt att Apple har velat göra klockan till en större konkurrent till träningsarmbanden. Den hade redan grundförutsättningarna med en pulsmätare och accelerometer. Men med ett tåligare utförande och en GPS så känns den nu som en fullvärdig ersättare. Detta märks också på det nya samarbetet med Nike, där man kan få en sportmodell av klockan med speciella armband och urtavlor specialgjorda för träning. Klockan har även en extra ljusstark skärm som är mer lättläst i solsken.

Sensorerna på baksidan. (Foto: Ljud & Bild)

Den stora invändningen är en allmän sådan, nämligen vad dagens smartklockor egentligen tillför. Visst är det praktiskt att slippa ta fram mobilen varje gång man får en notifiering från sociala media eller meddelanden. Och visst är det skönt att bara kunna slänga en blick på klockan när man påminns om ett möte eller en flygavgång. Men vill man verkligen skicka meddelanden eller navigera med klockan? Nej, där drar jag nog hellre fram mobilen trots allt.

Kvaliteten
En av Apple Watch stora fördelar mot konkurrenterna är alla valmöjligheter. Man kan få den i två storlekar, tre olika material och fyra typer av armband, samt alla färgvariationer. Det gör att man oavsett smak och budget kan hitta en modell som passar en själv. Allt från en aluminiumklocka med sportarmband till en i rostfritt stål med ett klassiskt länkarmband. Eller varför inte den nya läckra keramikmodellen. Den är visserligen påkostad, men långt ifrån den galna guldversionen av den första klockan. Alla känns dock som kvalitetsklockor som man inte behöver skämmas över att ha på sig.

Apple Watch i stål med armband svart milanesisk loop (Foto: Ljud & Bild)

Man får inte heller glömma att Apple har tuffat till vattenskyddet på klockan. Den gamla var stänkskyddad men användare rapporterade glatt att de brukat duscha med den utan problem. Nya Series 2 är nu vattentålig ned till 50 meters djup. Men Apple är som vanligt försiktiga med vad de lovar och varnar för att dyka eller åka vattenskidor med den. Oavsett så ska det inte vara problem att simma med den och dra nytta av funktionen att spåra sina tider.

En av de få smartklockor som uttryckligen är till för simning. (Foto: Apple)


Slutsats

Apple Watch fortsätter att vara den mest kompletta och lättanvända smartklockan. Många av de små irritationsmomenten med den första modellen är nu åtgärdade. Menyerna och navigationen känns mer naturliga och det går betydligt snabbare att växla mellan funktioner. Dessutom kan man simma med den, skärmen är lättare att se utomhus och man behöver inte längre ha med sig mobilen på löprundan.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
Följ Ljud & Bild