4 Android-mobiler

Smartmobilerna som sticker ut

Unika egenskaper eller riktigt bra prisvärdhet kan vara viktigare än grymma prestanda.

Inom mobilvärlden är det alltid någon siffra som alla krigar om att bräcka. Antingen det handlar om storlek på skärmen, megapixlar i kameran, skärmens punkttäthet eller hur tunn man kan göra mobilen. Förr eller senare så når man en nivå när det är svårt att komma längre, blir alldeles för dyrt eller där det blivit så pass bra att det inte är någon idé att fortsätta. Och så hittar man någon ny siffra som vi plötsligt ska bry oss om.

På senare tid har det handlat om processorkraft. Hur många kärnor processorn har och hur många gigahertz man kan trimma upp den i. Visst spelar det en viss roll. Att spela upp högupplöst film är krävande och spelen börjar bli så avancerade att det krävs mobiler med samma prestanda som tv-spelskonsoler. Men för de allra flesta av oss så nådde mobilerna en tillräckligt bra nivå för ett år sedan. Hur många hästkrafter behövs det egentligen för att skicka SMS, knäppa lite bilder och kolla Facebook?

Under tiden släpps det en hel del dugliga mobiler som inte får samma uppmärksamhet som prestigemobilerna. I det här testet ska vi ta en titt på några mobiler som på det ena eller andra sättet sticker ut och som är väl värda att skärskåda.

Vi har Huaweis försök att ta sig in i det lite dyrare segmentet med en trots detta riktigt prisvärd modell i Ascend-serien. ZTE har gett sig sjutton på att upprepa succén med sin första Blade och ger oss den första jättebilliga mobilen med 4-tumsskärm och senaste Android. LG ger sig på pennmobiler med jätteskärm och försöker framhålla 4:3-formatet som bättre än konkurrenternas långsmala skärmar. Och till sist har vi Sony som menar att tåliga mobiler inte behöver vara klumpiga, gummiklädda och ligga en generation efter med det tekniska.

Har någon av dem lyckats? Kanske är någon av dem den perfekta mobilen för dig? Läs vidare för våra slutsatser och om ingen av dem passar dig hittar du fler mobiltester på ljudochbild.se.

Testkriterier
Vi tog in de aktuella modeller som dragit till sig vår uppmärksamhet genom sina egenskaper eller prissättning. Eftersom de skiljer sig så pass mycket åt är det inget egentligt jämförande test utan vi har försökt se till ambitionerna med respektive modell och hur pass väl de har lyckats uppfylla dem. De har dessutom testats prestandamässigt med testprogram, vilket även gäller batteritiden. Vi har tagit testbilder i olika förhållanden och ringt med dem för att testa ljudkvaliteten. Dessutom har vi bedömt hur de är att använda, hur de ligger i handen, om de känns snabba att hantera och om gränssnittet är begripligt. Slutbetyget innefattar även prisvärde.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sony Xperia acro S

Läcker tuffing

Äntligen en tålig mobil som man inte måste skämmas över att använda.

Vatten- och dammtålig Utmärkt skärm Bra kamera
Något högt pris Knepiga knappar

Huawei Ascend P1

Prisvärd lättviktare

En snygg och fullmatad men ändå tunn mellanklassmobil till ett attraktivt pris.

Prisvärd Tunn och lätt Bra skärm och kamera
Plastig Lite minne

LG Optimus Vu

Ohanterligt prestandamonster

LG:s Optimus Vu utmanar Galaxy Note med höga prestanda och ovanligt skärmformat.

Bra IPS-skärm Mycket snabb Tunn och välbyggd
För bred Ej tryckkänslig penna

ZTE Blade III

Upphottad budgetkung

ZTE upprepar succéreceptet och levererar imponerande mycket mobil för nästan inga pengar.

Prisvärd Välbyggd Bra batteri
Lite minne Medelmåttig kamera

Sammanfattning

Vinterns smartmobiler

Här är modellerna som släpptes efter vårt test men som borde finnas i butik nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.