Sony Xperia acro S

Läcker tuffing

Äntligen en tålig mobil som man inte måste skämmas över att använda.

Tåliga mobiler brukar vara tjocka, tunga, fula, ha usla skärmar och dåliga prestanda. Men acro S är ett lysande undantag. Den är faktiskt vid första anblicken slående lik Xperia S som vi tycker är riktigt snygg. Men sen noterar vi att det sitter luckor med gummipackningar över alla anslutningar. Och det finns en anledning till det. Den är nämligen både IP55- och IP57-klassad vilket innebär att den klarar damm, avspolning med vatten och 30 minuter under 1 meter vatten!

Acro S har dessutom en alldeles utmärkt skärm som tack vare sin höga upplösning har tillräckligt tätt mellan bildpunkterna för att de ska vara svåra att urskilja trots den stora skärmstorleken. Färgåtergivningen är mycket bra. Kameran tar tack vare den bakbelysta sensorn och en bländare på f/2,4 bättre bilder i svåra ljusförhållanden än de flesta mobilkameror. Den kan kämpa med att fokusera men lyckas den så får man skarpa och bra bilder.

Gränssnittet är elegant men känns ändå snabbt att använda och Sonys appar känns genomtänkta. De små touchknapparna i nederdelen av skärmen kan dock vara lite svåra att träffa. Prestandamässigt gör den bra ifrån sig och lyckas trots det hålla en acceptabel batteritid. Talkvaliteten är dessutom över medel. Tycker man att prislappen är för hög kan man överväga acro Go som har mindre skärm och blygsammare prestanda men betydligt lägre pris. 

Slutsats
Xperia acro S är den enda tåliga mobilen där man slipper nackdelar som klumpigt format, fult färgglatt gummi eller dåliga specifikationer. Den är i princip en Xperia S som man kan bada med och det är inte illa. Man får samma utmärkta högupplösta skärm, bra kamera, hyggliga prestanda och goda talkvalitet. För den som inte måste ha det allra värsta och som oroar sig över att mobilen ska gå sönder tycker vi att det är väl värt att lägga på lite extra på priset.

Också i detta test:

Huawei Ascend P1

Prisvärd lättviktare

En snygg och fullmatad men ändå tunn mellanklassmobil till ett attraktivt pris.

Prisvärd Tunn och lätt Bra skärm och kamera
Plastig Lite minne

LG Optimus Vu

Ohanterligt prestandamonster

LG:s Optimus Vu utmanar Galaxy Note med höga prestanda och ovanligt skärmformat.

Bra IPS-skärm Mycket snabb Tunn och välbyggd
För bred Ej tryckkänslig penna

ZTE Blade III

Upphottad budgetkung

ZTE upprepar succéreceptet och levererar imponerande mycket mobil för nästan inga pengar.

Prisvärd Välbyggd Bra batteri
Lite minne Medelmåttig kamera

Sammanfattning

Vinterns smartmobiler

Här är modellerna som släpptes efter vårt test men som borde finnas i butik nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.