Huawei Ascend P1

Prisvärd lättviktare

En snygg och fullmatad men ändå tunn mellanklassmobil till ett attraktivt pris.

Med märket Ascend försöker Huawei synas bättre och även presentera snabbare, snyggare mobiler som tar sig ur budgetsegmentet. I väntan på D1 Quad så är det Ascend P1 som är toppmodellen, även om den i Norden nog skulle klassas som en mellanklassmodell. Med snabb dubbelkärnig processor, en bra specificerad kamera och stor AMOLED-skärm så är den onekligen ett stort steg upp från Vision, Honor och andra tidigare budgetlurar.

Det första intrycket är att det är en riktigt elegant mobil och det förstärks av att den är så imponerande tunn och nästan löjligt lätt. När man väl tar i den så förtas intrycket något av att den känns ganska plastig. Baksidan går inte heller att ta bort för att byta batteri, men man kan stoppa in ett minneskort. Det är nästan ett måste med tanke på det blygsamma inbyggda minnet. Gränssnittet är funktionellt utan några gimmickar och känns snabbt att använda.

Kameran är faktiskt så bra som man kunde hoppas och presterar för det mesta riktigt bra bilder. Vi gillar också fotoappens inställningsmöjligheter. Skärmen har tack vare AMOLED-tekniken bra färgåtergivning men upplösningen är inte i klass med toppmodellerna. Det är dock inte överdrivet störande. Prestandamässigt placerar den sig riktigt bra i våra tester. Talkvaliteten är okej, mottagningen bra och detsamma gäller batteritiden. 

Slutsats
Huaweis försök att ta sig in bland de lite mer påkostade mobilerna är riktigt lyckat. Man har skapat en imponerande tunn och lätt mobil som ändå har bra prestanda och en överraskande duglig kamera. Skärmen är stor och ser bra ut och batteritiden är okej. Det enda egentliga klagomålet är att kvalitetskänslan är lite sviktande på grund av det plastiga skalet. Men Ascend P1 ser bra ut och på insidan finns det inget att klaga på. Speciellt inte till det här priset.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sony Xperia acro S

Läcker tuffing

Äntligen en tålig mobil som man inte måste skämmas över att använda.

Vatten- och dammtålig Utmärkt skärm Bra kamera
Något högt pris Knepiga knappar

LG Optimus Vu

Ohanterligt prestandamonster

LG:s Optimus Vu utmanar Galaxy Note med höga prestanda och ovanligt skärmformat.

Bra IPS-skärm Mycket snabb Tunn och välbyggd
För bred Ej tryckkänslig penna

ZTE Blade III

Upphottad budgetkung

ZTE upprepar succéreceptet och levererar imponerande mycket mobil för nästan inga pengar.

Prisvärd Välbyggd Bra batteri
Lite minne Medelmåttig kamera

Sammanfattning

Vinterns smartmobiler

Här är modellerna som släpptes efter vårt test men som borde finnas i butik nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.