LG Optimus Vu

Ohanterligt prestandamonster

LG:s Optimus Vu utmanar Galaxy Note med höga prestanda och ovanligt skärmformat.

Optimus Vu är någonstans mellan mobiltelefon och surfplatta, ett uppenbart svar på Samsungs Galaxy Note. Man har dock valt ett bredare 4:3-förhållande på skärmen, vilket LG menar är mer naturligt för dokument och bilder. Det håller vi med om, och man kan läsa texten på webbsidor utan att behöva förstora. Dock trivs inte alla program med det ovanliga formatet. Och det gör apparaten så bred att den kräver två händer och riktigt stora fickor.

Liksom Note har den en penna, men det är en kapacitiv teknik vilket gör att den inte är tryckkänslig och därmed inte lika användbar. Speciellt som den inte kan förvaras i mobilen. En skärmdump-knapp på ovansidan gör att man snabbt kan skriva kommentarer på en ritning eller rita på en karta och skicka iväg resultatet. Ett mer utförligt program för att skapa presentationer med pennan, officepaket och mediedelning är välkomna men inte speciellt upphetsande extra appar.

Vu är välbyggd, överraskande tunn och känns inte lika tung som siffrorna antyder. Prestanda är fantastiska och den slår det mesta vi jämfört den med. Dock har batteriet inte tillräcklig kapacitet för en hel dags tung användning. Tack vare IPS-panelen är skärmen riktigt bra men åtföljs inte av motsvarande kamera. När den väl hittar fokus så tar den skarpa bilder men den har problem med motiv med hög kontrast eller dålig belysning.

Slutsats
Att hitta rätt storlek och funktioner för att motivera detta mellanting av mobil och surfplatta är en balansgång som LG misslyckats med. Pennan tillför inte tillräckligt för att motivera att man har den med sig och skärmformatet är visserligen praktiskt att läsa på men gör apparaten för bred att hålla i. Vu är snabb som sjutton men äter också mer batteri än den har kapacitet för. Bland pennförsedda smartapparater är det fortfarande Galaxy Note som gäller.

Också i detta test:

Sony Xperia acro S

Läcker tuffing

Äntligen en tålig mobil som man inte måste skämmas över att använda.

Vatten- och dammtålig Utmärkt skärm Bra kamera
Något högt pris Knepiga knappar

Huawei Ascend P1

Prisvärd lättviktare

En snygg och fullmatad men ändå tunn mellanklassmobil till ett attraktivt pris.

Prisvärd Tunn och lätt Bra skärm och kamera
Plastig Lite minne

ZTE Blade III

Upphottad budgetkung

ZTE upprepar succéreceptet och levererar imponerande mycket mobil för nästan inga pengar.

Prisvärd Välbyggd Bra batteri
Lite minne Medelmåttig kamera

Sammanfattning

Vinterns smartmobiler

Här är modellerna som släpptes efter vårt test men som borde finnas i butik nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.