Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung NV 100HD

Två steg framåt…

Samsung har varit mer innovativa än de flesta, och den här gången lyckas de fint.

Ofta kostar det att vara pionjär. Samsungs revolutionerade nästan kompaktkamerorna med NV-seriens användning för ett par år sedan. Men allt med kamerorna var inte banbrytande. Bildkvaliteten var till exempel inte helt fulländad, och det var inte alla som var lika förtjusta över det ovanliga eller unika handhavandet med knappraderna vid sidan av skärmen.

Bildkvalitet
I nya NV100HD har knapparna nästan försvunnit och numera trycker man med pekfingret direkt på skärmen för att ändra inställningar. Och det fungerar mycket bättre än många andra pekskärmar vi testat. Kameran har dessutom en funktionsratt där man väljer kamerafunktion. Till exempel videoinspelning i 720-HD-upplösning.

Men det bör inte vara kamerans främsta argument. För även om kameran levererar en godkänd videokvalitet – upplösningen är bra – så är färgåtergivningen och bildstörningarna inte som förväntat. Åtminstone med tanke på den höga upplösningen. Vilket bara bevisar att upplösning inte är allt. Och det syns även på bildfilerna från NV100HD.

Den optiska kvaliteten är hög, skärpan är fin i hela zoomomfånget, men det finns en betydande optisk förvrängning. Först ordentligt tunnformad, med synlig förlust av skärpa ut mot hörnen på vidvinkel, sedan kuddformad upp till 102 mm brännvidd.

Bildstörningarna är synligt gryniga redan från ISO 400 på skärm och från ISO 800 i utskrifter. Men kamerans autofokus är snabb, den uppfällbara blixten har bra räckvidd för att sitta på en kompakt och färgåtergivningen är lätt att tycka om. Med sitt spänstiga färgspektrum.

Annons

Slutsats
Samsung har ännu en gång lyckats förbättra kompaktkameran. Det ryker av kvalitet om NV100HD. Synd bara att det inte gör det om bildkvaliteten. NV100HD saknar fortfarande en smula för att bli den stora folkkameran. Inte för att bilderna är dåliga utan för att man bör och ska kunna förvänta sig mer av drygt 3 000 kronor. ”Bara nästan” är inte gott nog i den stenhårda konkurrens som råder i den här prisklassen. Bare nesten er ikke godt nok i den knallharde konkur­ransen som eksisterer i denne klassen.
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Canon IXUS 980 IS

Tryggt och bra

IXUS har blivit ett begrepp – men det är inte nödvändigtvis samma sak som kvalitet.

Bra bildkvalitet. Optisk bildstabilisator. Optisk sökare. Snabb.
Färgbrytningar. Bildstörningar över ISO 800.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.