Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Kompaktkameraduell

Megasmå jätter

Små kameror med många megapixlar låter onekligen lockande. Men man måste känna till deras begränsningar.

Många amatörfotografer är fortfarande fast övertygade om att antalet megapixlar är avgörande för bildkvaliteten. Om så var fallet skulle det ha varit enkelt att bygga bra kameror. Tryck in så många pixlar det bara går på bildchipet, så löser sig allt av sig självt.

Erfarenhet och flera års testande har för länge sedan bevisat att alltför många megapixlar leder till flera problem. Lite grovt förenklat skulle man kunna säga att det är som att vräka på med mer alkohol på festen – då blir det ännu roligare, fast efter all trivsel kommer baksmällan. Som bekant är det mesta bättre om man tillämpar viss måttfullhet.
Därför är det intressant, om inte annat så för att hänga med i vad som kan visa sig vara ett experiment på en vild marknad, att se hur tillverkarna skryter vitt och brett om ännu högre upplösning. Pyttesmå sensorer knakar i fogarna när de laddas med ännu fler pixlar på en yta som redan var proppfull med tio miljoner.

Framgångens pris
Den stora nackdelen med många megapixlar visar sig som brus, vilket småkameror har mer av än systemkameror som är försedda med större sensorer. Eftersom pixlarna sitter mer tättpackade på små sensorer än på stora, uppstår problem som brus, moaré och färgförvrängning lättare. Därför är vårt tips att leta efter viktigare egenskaper än bara antalet megapixlar när det är dags att köpa ny kompaktkamera.

De två kamerorna vi testar här har små sensorer med 14,7 megapixlar, men de har andra fördelar som bör vara viktigare för vanligt folk. Till exempel enkel skötsel, snabb autofokus, bildstabilisator som ger skarpare bilder i dålig belysning, samt ytterst kompakta mått som gör dem rejält bärbara.

Canon IXUS 980 IS och Samsung NV100HD är mycket lika. Ett par saker skiljer dem dock åt. Medan Samsung har en vidvinkelzoom från 28 till 108 mm har Canon satsat på 36 till 133 mm, vilket betyder mindre vidvinkel men mer tele. Båda kamerorna är utrustade med optisk bildstabilisator.

Annons

Canon har valt att ge fotografen en optisk sökare, även om den är pytteliten. Samsungs kamera har däremot en större 3-tumsskärm. Det betyder att det nästan inte finns plats för några knappar och att merparten av funktionerna ställs in direkt på skärmen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Canon IXUS 980 IS

Tryggt och bra

IXUS har blivit ett begrepp – men det är inte nödvändigtvis samma sak som kvalitet.

Bra bildkvalitet. Optisk bildstabilisator. Optisk sökare. Snabb.
Färgbrytningar. Bildstörningar över ISO 800.

Samsung NV 100HD

Två steg framåt…

Samsung har varit mer innovativa än de flesta, och den här gången lyckas de fint.

Bra pekskärm. HD-video. Optisk bildstabilisator. Superb skärm.
Mycket brus från ISO 400. Laddar bara batteriet i kameran
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.