Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Poly Voyager Free 60+ UC

Poly-proppar för fritid och arbete

Poly Voyager Free 60 UC+ är både ett arbetsredskap och ett par fina hifi-öronproppar.

Av / 2023-07-25 - 14:01
Poly Voyager Free 60+ UC
John Hvidlykke

Är det en hörlur eller ett headset för jobbet – och vem är egentligen tillverkaren? Poly Voyager Free 60+ UC är svår att kategorisera. Och svaret på frågorna är inte entydigt…

Poly är en amerikansk tillverkare av telekommunikationsutrustning, bland annat headset. Många känner till företagets produkter, inklusive Voyager-serien, under namnet Plantronics, men efter att Plantronics köpte Poly 2018 bestämde de sig för att byta namn på hela företaget till Poly. Och Poly har varit en del av HP sedan 2022. Hänger ni med…?!

Poly Voyager Free 60+ UC är helt trådlösa öronproppar. Det som omedelbart skiljer dem från flodvågen av sladdlösa proppar är den medföljande USB-adaptern och laddningsetuiet, som är utrustat med en LCD-pekskärm.

Genial skärm

Jag ska erkänna att jag var nyfiken men också skeptisk när jag hörde talas om idén att sätta en pekskärm på laddningsetuiet. Men det är faktiskt lysande, eftersom det hjälper till med det som är den största akilleshälen för trådlösa hörapparater: hanteringen.

De flesta öronproppar är utrustade med någon form av touchkontroll. Men det finns så lite utrymme att det är omöjligt att göra kontrollerna ens någorlunda logiska. Så det slutar med att man byter låt eller skruvar upp volymen på propparna samtidigt som man försöker få dem på plats i hörselgången.

Skärmen är lysande. En dag kommer alla öronproppar att styras på det sättet. (Foto: Poly)

Med den lilla skärmen på Poly-fodralet kan man välja mellan anslutna enheter, utföra Bluetooth-parning, justera volymen och byta låt. Bland annat. Allt detta görs via grafiska menyer som är så enkla att navigera i att man aldrig kommer att vilja gå tillbaka till touch-kontrollerna på själva öronpropparna igen!

Den enda svagheten med kontrollerna på skärmen är att den lilla datorn i etuiet har lite för lite kraft för att styra skärmen. Det innebär att funktioner visas med en liten fördröjning som, även om den är kort, känns som en evighet när man är van vid den snabba responsen från en modern mobiltelefon.

Voyager Free 60+ White Sand USB-C in Smart Case Voyager Free 60+ Carbon Black Hero with Smart Case_print_rgb Voyager Free 60+ White Sand Smart Case
<
>
Voyager Free 60+ levereras med laddningsetui och Bluetooth-adapter, som kan "parkeras" i etuiet. (Foto: Poly)

Gjord för distansarbete

USB-adaptern är en Bluetooth-adapter för anslutning av propparna till din dator. Det kan tyckas lite överflödigt eftersom alla bärbara datorer redan har inbyggd Bluetooth, men adaptern är också vägen till PC/Mac-versionen av Poly Lens-appen, som används för att styra och uppdatera öronpropparna.

Den standardiserade adaptern garanterar också att alla krav uppfylls när Poly Free 60+ UC används som headset för videokonferenser. Pluggarna är nämligen certifierade för användning med Zoom, Google Meet, Google Voice och Microsoft Teams.

Propperne är nämligen certificerede för användning med Zoom, Google Meet, Google Voice och Microsoft Teams. (Foto: Poly)

Naturligtvis kan man använda icke-certifierade trådlösa hörlurar eller öronproppar med videokonferensprogram. Men certifieringen garanterar att allt fungerar som förväntat.

Speciella silikonkuddar

Tre storlekar av öronpluppar medföljer, så det borde vara möjligt att hitta en som passar. För mig passade den högra perfekt på första försöket (storlek medium), medan den vänstra behövde den större storleken för att inte falla ur örat. Att byta till den större storleken på båda sidor var bäst totalt sett. Jag fick dock aldrig en lika tät försegling i det vänstra örat som i det högra.

Det följer med öronpluppar i tre storlekar. (Foto: Poly)

Öronkuddarna är tillverkade av silikongummi och har en speciell klickmekanism som gör dem enkla att byta – när man väl har lärt sig knepet. Men det innebär också att man måste använda Polys egna kuddar i stället för standardkuddar när de medföljande kuddarna är utslitna.

Poly Lens

Appen Poly Lens ger tillgång till uppdateringar av firmware och möjlighet att välja mellan ANC, adaptiv ANC och två typer av omgivningsljud (transparency). Det finns också en mycket primitiv EQ-funktion där man kan välja mellan neutral, extra bas och extra diskant. Men det finns ingen möjlighet att skräddarsy sina egna inställningar.

I det avseendet visar Poly att de är mer vana vid headsets än hörlurar. För medan ljudfunktionerna är få, kan man i appen anpassa funktionen hos flera sensorer, reaktionen på svepgester och hantering av telefonkontakter. Viktiga funktioner för ett arbetsverktyg.

Två typer av medelmåttig ANC

Poly Voyager Free 60+ UC har elektronisk brusreducering. Vilket jag naturligtvis förväntar mig av öronproppar i den här prisklassen. Det finns både en ”vanlig” ANC och en adaptiv dito som justerar brusreduceringen efter bullernivån i omgivningen. Det finns också ett transparency-läge, där omgivningsljud skickas in i öronen via mikrofonerna så att du kan höra vad andra säger till dig (och om dig).

För kontorsarbete eller pendling med tåg och buss är brusreduceringen hyfsad. Men den kan inte mäta sig med de bästa etablerade konkurrenterna när det gäller effektivitet. Och för en medellång flygresa skulle Poly Voyager Free 60+ inte vara mitt förstahandsval bland helt trådlösa öronproppar. Å andra sidan är ANC:s negativa inverkan på ljudet minimal. Vilket är vettigt för daglig användning.

På kontoret, tåget eller bussen är brusreduceringen helt okej. Men den kan inte mätas sig med de bästa konkurrenterna i effektivitet. (Foto: Poly)

Fungerar även som headset för ett öra

Trogen Polys historia som leverantör av headset för företag kan Voyager Free också användas med en propp i taget, så att du kan prata handsfree i din mobiltelefon och fortfarande höra allt runt omkring dig. Vilket du naturligtvis även kan göra med transparensläget påslaget.

Ljudkvalitet

Poly/Plantronics är kända för sina handsfree-headset för telefoni och jag har haft goda erfarenheter av dem genom åren på jobbet. Och Zoom-möten är ju bara en förlängning av handsfree-telefonsamtal. Men för hi-fi?

Tvivlen visade sig vara obefogade. Voyager Free 60+ UC levererar faktiskt bland det bästa ljud jag har hört i helt trådlösa öronproppar i premiumklassen.

Röster är inte bara klara (som jag förväntade mig), utan också rena och ofärgade. Och det gäller även resten av frekvensspektrumet. De små propparna har en färglöshet som man lätt skulle kunna betala mycket mer för att uppleva.

(Foto: Poly)

Slutsats

Poly Voyager Free 60+ UC är inte typiska trådlösa öronproppar. De har vissa styrkor – och för den delen även vissa svagheter – som gör att de sticker ut från mängden.

Den största styrkan, i ett hi-fi-sammanhang, är ljudkvaliteten, som enbart den motiverar priset. Ljudet är öppet och rent, och man får något som liknar riktig hi-fi i öronen. Även med brusreduceringen påslagen. Voyager Free 60+ är i stort sett befriad från den instängdhet som ofta förknippas med ANC. Att brusreduceringen är mindre effektiv är den andra sidan av myntet.

Men de flesta köper nog Poly Voyager Free 60+ UC för att använda dem till videokonferenser. De är utformade för att fungera sömlöst med de ledande plattformarna för videokonferenser. Det faktum att man också får helt trådlösa hi-fi-proppar är närmast en extra bonus.

Pekskärmen på etuiet är framtiden för trådlös styrning av trådlösa öronproppar. Förhoppningsvis kommer skärmarna då också att ha mer datorkraft, så att vi slipper frustrerande fördröjningar.

Karakter
Poly Voyager Free 60+ UC
Premium

Ljud & Bild tycker

Pekskärmen på fodralet är en lysande idé. En dag kommer alla öronproppar att ha en. Bra ljudkvalitet. Etuiets processor är för klen för bildskärmen. Passformen brister. Högt pris.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen