Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Focal Utopia 2022

Fantastiska Utopia har blivit mer kompletta

Focal har uppdaterat de kompromisslösa Utopia. Men går det verkligen att göra dem ännu bättre?

Av / 2023-02-27 - 08:00
Focal Utopia 2022
Geir Gråbein Nordby

Första gången jag hörde Focal Utopia var på en hifi-mässa, där jag faktiskt kunde konstatera att fick jag mässans bästa ljud, bland alla stereoanläggningar i miljonklassen. Så fantastiskt lät de!

När jag blev mer bekant med dem, hemma på min egen anläggning och med min egen musiksamling, blev jag ännu mer förvånad över hur mycket magi det går att trolla fram ur en musikinspelning. Jag hörde detaljer jag inte märkt förut och en helt grym dynamik! Här släpptes bromsen helt och gaspedalen trycktes ner genom golvet. Fullständig och obeveklig kontroll, med en fantastisk upplösning och detaljrikedom.

Utopia – originalet. Foto: Focal

Det var 2017 och sedan dess har den franska högtalarkonstruktören (ja, för mig är Focal fortfarande det) lanserat en hel del hörlursmodeller i highend-klassen. Men ingen av dem som Utopia.

Efter att flera fantastiska Focal-lurar kommit ut på marknaden med nya diffraktionsmönster både på insidan och utsidan, som den slutna Celestee och Stellia med sina stora cirklar och Clear Mg med sitt bikumenmönster, har Focal sett ett behov av att uppgradera Utopa också. Inte minst så att de designmässigt passar in i de nya klockorna. Den nya 2022-utgåvan har därför fått det nya bikupamönstret av ClearMg.

Focal Utopia 2022
Utopia anno 2022. Foto: Focal

Varför sexkantigt?

Grillen på utsidan av klockorna är perforerad med sexkantiga maskor, i ett mönster av gradvis större och mindre storlekar, beroende på vilken väg man följer dem. Detta ska både minimera resonanser och flytta dem till mer naturliga frekvenser för öronen.

Den luftiga grillen ger både styvhet till konstruktionen, men också maximalt luftflöde för att bevara dynamiken så bra som det bara är möjligt. Detta är också anledningen till att slutna hörlurar aldrig någonsin kommer att låta lika dynamiskt som slutna hörlurar.

Läs också Audezes dyraste är bland de bästa vi har hört. LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet, alltså!

Lammskinnskuddar och kolgaffel

Kåporna är upphängda i en gaffel, eller en yoke eller ”önskeben”, om du så vill. Denna är nu gjord i gjuten, återvunnen kolfiber. Fibrerna ligger aldrig helt likadant, vilket gör att varje hörlur har ett lite annorlunda mönster. Den ger en matt, lite ”smutsig” look, men den är ändå väldigt elegant – och väldigt häftig!

Kuddarna är gjorda av minnesskum och överdragna med perforerat lammskinn. Så att man ska kunna ha på sig dem i timmar utan att det påverkar komforten.

Huvudbygeln är också klätt i äkta skinn, det går verkligen inte att klaga på utförandet. Alla material har valts utifrån låg vikt och hög komfort. Ändå väger nya Utopia samma 490 gram som föregångaren.

Focal Utopia 2022 Graabein
Bekväma, även med glasögon. Foto: Geir Gråbein Nordby

”Riktiga högtalare på huvudet”

Målet med Focal Utopia var att ge lyssnaren ett par hörlurar som låter som ett par highend-högtalare – på huvudet. Det lyckades de i stort sett med, åtminstone så långt det går. Passiva hörlurar kan aldrig ge dig en bättre ljudbild än ett par högtalare, men Utopia gav ett intryck av en något smalare bredd i ljudbilden än många andra, vilket gjorde att man ändå fick lite större känsla av ett par högtalare i ett rum. Focal hävdar att 2022 års version kommer ännu närmare målet.

Läs också Focal Utopia Precis som Formel 1 tänjer på gränserna för vad som är möjligt för bilar har Focal tagit hörlurar till sitt yttersta med Utopia.

Egna beryllium-element

Focal använder bara sina egna högtalarelement i sina hörlurar och i nya Utopia har valet av materialet fallit på beryllium. Samma som i föregångaren. Samma M-form, om man ser membranet från en profil, som ger extra styvhet och ska absorbera eventuella resonanser.

Men det finns skillnader. Spolen är lättare än tidigare, med en förfinad legering av koppar och aluminium. Tillsammans med en ultratunn upphängning utlovar Focal att detta är det lättaste och snabbaste elementet de någonsin har gjort.

Hela konstruktionen är utvecklad och handbyggd på fabriken i Saint Etienne i Frankrike.

Foto: Focal

Tillbehör

Nya Utopia levereras med både en 1,5-meters kabel med en kombinerad 3,5 mm- och 6,3 mm-kontakt och en 3 meter lång 4-polig XLR-kabel för ”balanserad” drift. Vilket i verkligheten innebär att höger och vänster kanal har separat jord i stället för delad. Detta förhindrar att en del av ljudsignalen sprids mellan kanalerna via jord, därför kommer nästan alltid ljudbilden att uppfattas som bättre separerad och bredare när man har en balanserad kabel.

En bärväska ingår också, för smidig och säker transport, samt ett läderklätt förvaringsfodral som framhäver exklusiviteten.

Läs också En dröm man inte vill vakna från Om du ska släppa lös galenskapen en gång i livet och skaffa ett par svindyra hörlurar som sänder dig till himmelen och din förmögenhet åt skogen, varför inte låta den gången vara nu?

Focal Utopia 2022: Komfort och användarvänlighet

Som de flesta andra Focal-kåpor sitter Utopia anno 2022 som en dröm på mitt huvud. Ett fjädringssystem klämmer lite mot käkbenet på undersidan av örat, men inte så att det blir obehagligt. Mer än något annat ger det en stabil passform, vilket också tar en del av tyngden från huvudet. 490 gram är trots allt en ansenlig vikt, även om jag inte skulle säga att hörlurarna känns tunga.

De tjocka, sköna kuddarna gör det också ganska bekvämt för personer som bär glasögon, även om glasögonen då hålls fast på plats.

Känsligheten på 104 dB är generös och med en så hög impedans som 80 ohm kan hörlurarna till exempel användas utan problem med exempelvis en rörförstärkare. Sådana har nästan alltid en låg dämpfaktor, vilket kan orsaka mer förvrängning i hörlurar med låg impedans. Planmagneter, till exempel, ska man vara försiktig med. Men Utopia fungerar utmärkt med exempelvis McIntosh MHA 200 – även om jag kan komma på många andra bättre parhästar.

Utopia 2022 _illus_13_02
Utopia 2022 fungerar perfekt ihop med Naim Uniti Atom HE. Foto: Naim / Focal

Ljud som stoppar tiden

I vardagens liv och kiv behöver man koppla av. Och med Focal Utopia på huvudet är det nästan som om tiden står stilla.

Vikingur Olafssons tolkning av Brahms Sju fantasier (op. 116) skildras vackert och nyanserat, flygeln låter som vågornas svall. Varje ton klingar med komplexa strukturer. Lager på lager kommer fram, och även de svagaste anslagen skildras med blixtsnabba transienter på mikronivå. Varefter tonerna sjungs ut i sin helhet, tills de slutligen dör ut i inspelningens brusgolv. Det är vackert, så vackert.

Keith Jarrets flygel i Sjostakovitjs Preludes and Fugues for Piano, Op. 87, är inspelad från lite längre håll från scenen, så att man får med mer av rummet, och själva pianot låter mörkare. Men här ”sitter själen i väggarna” och man kan bara sluta ögonen och drömma att man är där.

Rock fungerar också perfekt. Time från det banbrytande Pink Floyd-albumet Dark Side of the Moon låter kanske inte lika modern som den gjorde för femtio(!) år sedan, men herregud vad det rockar! Ibland kan det vara lite gnälligt, med lite för mycket energi i den lägre diskanten – där Utopia är väldigt avslöjande – men luftgitarren sätter igång av sig själv.

Foto: Focal

Ny mot gammal Utopia

De ursprungliga Utopia hade blixtsnabb transientrespons och avslöjade detaljerna lager för lager. Men de kunde också bli överdrivet skarpa om man spelade ”fel” musikmaterial från fel ljudkälla. De avslöjade mycket i det lägre diskantregistret och kunde sticka lite i öronen ibland.

Den nya Utopia-modellen känns mer raffinerad i den delen av diskantregistret, utan att jag tycker att det sker på bekostnad av godsakerna. Här får du fortfarande den legendariska korta start/stopptiden i transienter, och detaljerna bara flödar!

Man kommer inte riktigt lika nära instrumenten här som i föregångaren, men man bjuds in mer in i musiken, snarare än tvingas lyssna – och med en kirurgisk precision som jag kanske aldrig har hört maken till.

Jag måste gå efter minnet här, men jag känner åtminstone att den nya modellen är något mildare än originalet. Och även om basen även här återges med massor av klanglager så minns jag att den var mindre fyllig i föregångaren.

Focal Utopia 2022 Audeze LCD-5 Sennheiser HD800S- scaled
Focal Utopia 2022, Audeze LCD-5 och Sennheiser HD 800 S. Foto: Geir Gråbein Nordby

Trivs med en ”fyllig” förstärkare

Inte för att basen är utpräglat fet här heller, men den går ända ner i djupbasen, och uppfattas som betydligt djupare än till exempel HD 800 S. Den är en mycket bra matchning med Auralic Taurus, som har en varm glöd i basen och mellanregistret, men jag skulle tro att den även låter fantastiskt tillsammans med McIntosh MHA 150.

I samband med testet fick jag låna tillbaka Naim Uniti Atom HE, som också är en sagolik förstärkare ihop med nya Utopia. Hörlurarna svarar oerhört bra på förstärkarens snabbhet och basrespons.

En annan förstärkare som verkligen lyfter fram dynamiken är Burson Soloist 3X GT. Den är helt galen! Kom bara ihåg att gain måste ställas in på lågt, annars hör man ett susande brusgolv

Läs också Kanske världens bästa – och kostar därefter Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Måttlig stereobredd

Stereobredden är inte den största jag har hört, äger du till exempel ett par Sennheiser HD 800 eller 800 S kommer du att märka att musiken skildras smalare av Focal Utopia. Musiken kommer ganska tätt inpå här. Nu är Sennheisar-lurarna kanske också de som har störst ljudbild på hela marknaden, så det är inte så förvånande. Men Focalerna är också mer måttfulla än till exempel Audeze LCD-5, som kostar ungefär lika mycket som Utopia.

Jag har sett andra recensenter som beskriver nya Utopia som att ljudbilden är mer framför lyssnaren än inne i huvudet. Jag känner inte riktigt igen mig på det. Detta är fortfarande ett par hörlurar och jag känner aldrig att ljudbilden svävar framför ansiktet på mig. Inse det: it’s all in your head!

Foto: Focal

Stort, skönt mellanregister

Däremot har Utopia ett stort och vackert mellanregister. Sångröster framträder bättre i mellanregistret, med mer bröstklang, än med HD 800 S. På det här området är nya Utopia mer i linje med Audeze LCD-5. Men det finns mer kropp i basen här än i LCD-5 och framför allt HD 800 S.

Men även om nya Utopia är lite mer avslappnade i diskanten än originalet så är de ändå lite mer framträdande än både LCD-5 och HD 800 S. Jodå, de passar nog bättre ihop med den neutrala Sennheiser HDV 820-förstärkaren än vad originalet Utopia gjorde, men den mer voluminösa Naim Uniti Atom HE gör ett bättre jobb.

Foto: Focal

Slutsats

2022-versionen av Focal Utopia är highend ut i fingertopparna, med byggkvalitet och komfort av verklig toppklass. Och med ett ljud som matchar. Dynamiken och precisionen är extrem, här finns det hinkvis med luft och klanglagren är så klockrena att väldigt mycket annat blir grått och tråkigt i jämförelse.

Nya Utopia polerar bort lite av föregångarens s-ljud, Som kunde vara rakbladsvassa ibland. Det finns det fortfarande en del kvar, så man måste fortfarande vara lite försiktig med musik som har mycket energi kring 3–4 kHz. Det kan också vara en fördel att ha dem kopplade till en förstärkare som låter en aning varmt och fylligt, snarare än en som har en kall och klinisk klang.

Med rätt förstärkare, och med bra musikinspelningar, är detta helt enkelt guldljud.

Karakter
Focal Utopia 2022
Ultra High End

Ljud & Bild tycker

De legendariska Utopia-lurarna är tämjda där det räknas. Resultatet är minst lika fantastiskt! Precis som föregångarna kan de med viss utrustning och musik uppfattas som överdrivet energiska i toppen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen